如果我 無學到《七傷拳》

701 回覆
176 Like 18 Dislike
終於落機
聽日開始更新
劉明
終於落機
聽日開始更新

依獲真攞命
每當我睇住自己體內嘅氣到處流動,就有一種莫名其妙嘅暢快感,我簡直係樂此不疲咁樣揮發我自己嘅氣,為嘅,只係想睇多幾次佢地自己有節奏嘅流動。

每一絲有節奏嘅跳動,都會令我對於吸收靈氣有增長,我慢慢、慢慢咁令到個氣循環越發越大,雖然增長嘅程度唔係話明顯,但大左一圈都係大啊屌。

再加上老豆老母留比我嘅信話,我打通左呢兩條脈,基本上係練功黎講,都唔會有咩樽頸位。

係我間房嘅後院位,係一片草地,我企左係草地上面,似舞又武,練得好開心,其實係咪我天生就鐘意呢種武學嘅因素?

正當我沉醉於呢種狀態果刻,我開始察覺到有一對眼係到靜靜打量緊我。

我回頭一望,有一個身材矮小嘅廢老企左係不遠處,微風吹過而不亂髮咁凝視住我。

「細路,睇你骨骼精奇,天生一付練武嘅好材料,有冇興趣跟我地形意門學習下?」

嘩佢把老牛聲,十足十昆周星馳學如來神掌果條友一樣。

「唔好意思,我有自己嘅武功,我唔需要學其他門派嘅野。」

我始終覺得我學緊嘅野係獨一無二,堅持自己先可以走到最後。

「或者我可以示範兩招比你睇,等你增加興趣都好呀!」

佢一講完就自己沖左上黎,佢係我見過除左張三峰之外,有同樣層次嘅真武路上嘅行者,但佢同張三峰個武功性質好唔同,佢一樣都係好靈活,但佢靈活得黎,每一步每一個動作都好有力量,佢黎到我面前三米左右,左手成龍右手成虎,一齊向我個方向探過黎,但呢種龍拳虎拳,並唔係平時見到所謂嘅咩五形拳,而係佢打出黎果道氣,真係如龍似虎,成件事具現化左出黎。

我立即向後跳左一步,擺穩左個馬步,立即接招反擊,用自己獨特而有殺氣嘅七傷拳打返轉頭。佢條龍即刻比我打殘左,可惜我並未可以雙拳齊發,結果就比佢隻虎打中左,果種感覺真係好似比老虎咬噬緊咁。

「無理由咖,你呢種係咩功夫,可以直接打散其他功法嘅真氣,無可能做到咁樣,你呢種係咩功夫!!」佢大驚失色咁問。

「七..七傷拳囉。」我有氣無力咁答佢,大佬呀,兜口兜面硬食左一野,你都咪話唔甘。

「七傷拳?」老坑仰頭沉思左一陣「呢種武功從未聽聞過,但佢嘅殺傷力絕對係一等一,破壞力穿透力都係最上乘,難怪你完全唔想跟我學野,都係正常嘅,咪住...呢到係,呢到係黃天嘅住所?咁就難怪啦,真係難怪啦。」

抖左一大啖氣,回好神之後,我就應返佢。

「黃咩天?我老豆個名唔係叫黃天啵,佢叫黃添,你有冇認錯人?」

「未係時候,你未可以知道。」佢又一面意味不明咁,然後頭也不回直接走左去。

留低我一個人,係呢片小草地上,到底點解個個都同我講,未係時候?未可以知道?到底係咩一回事,點解好似個個都知道好多野有好多故事咁,我好亂呀。

就係呢個時候,懿婷又傳黎左一個LINE信息比我。

垃圾
垃圾

push
話事
Live左
Pish
話事

HO
仆你個街 加速啦
新讀者留名
新讀者留名

你就好
錯過左我去旅行果段日日冇文嘅日子
話事
話事

話事

有文即刻多人返
有文即刻多人返

仲打緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞