【LiHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯V

1001 回覆
8 Like 1 Dislike
咁起碼人地叫有得吹先,其他人連吹都冇得吹
尋日有巴打介紹個大陸沼澤樂隊(其實我想聽歐美
有少少印象聽過個名未聽過作地嘅音樂,岩岩聽左幾首,d聲唔太和,怪怪地。古琴從古時開始已經係一種for獨奏嘅樂器,夾band攞黎當打節拍用都還ok,但音色就真係唔多夾
與其聽d加左中國傳統樂器嘅搖滾樂隊,我不如聽返中樂合奏算了。因為近代中樂嘅orchestra自己都慢慢行緊搖滾,例如劉星嘅《雲南回憶》同劉長遠嘅《抒情變奏曲》,都令我諗起60年代The Ventures嘅音樂。
咩係indie
一段時間無上已經爆咗兩個post⋯⋯
有少少印象聽過個名未聽過作地嘅音樂,岩岩聽左幾首,d聲唔太和,怪怪地。古琴從古時開始已經係一種for獨奏嘅樂器,夾band攞黎當打節拍用都還ok,但音色就真係唔多夾
與其聽d加左中國傳統樂器嘅搖滾樂隊,我不如聽返中樂合奏算了。因為近代中樂嘅orchestra自己都慢慢行緊搖滾,例如劉星嘅《雲南回憶》同劉長遠嘅《抒情變奏曲》,都令我諗起60年代The Ventures嘅音樂。

Freespace 聽過下 現場好聽啲 但未至於會平時拎黎聽

Medieval music 有無機會啱聽?

Medieval music 有無機會啱聽?

medieval係點
game of thrones 啲配樂算唔算

由其上個post後段 推得勁快

由其上個post後段 推得勁快

一個National出碟
一個HA被收檔
已經推爆後半個post
Muse冇人識果時係indie
咁其實咩係indie?

又問

挑戰樓鹿

佢又會話 indie唔撚喺genre

indie 真係唔係genre 喎, 係一種形態多d

係生活態度
講出嚟自己都想嘔
咁其實咩係indie?

又問

挑戰樓鹿

係生活態度
講出嚟自己都想嘔

岩牙
咁其實咩係indie?

又問

挑戰樓鹿

係生活態度
講出嚟自己都想嘔

啱吖

每個月總有一兩日係無啦啦sad乜都唔想做

Moonlight

Moonlight my favourite track
the xx live 都還可以

sampha開場:
咩係indie

嗚 唔好迫我Block埋你!

sampha開場:

你就好啦 住美國咩Band都有得睇

記得你話好熟K indie
我突然醒起自己舊年Cxxxxxxxxp嗰陣睇左Jambinai
佢地都有用啲東方樂器

sampha開場:

你就好啦 住美國咩Band都有得睇

來生不做香港人

好似真係跌左條耳筒

https://virginbabylonrecords.bandcamp.com/album/requiem-ep

世界末日女朋友 new ep

with 柏 大輔

唔明perfume genius隻新碟有乜咁好吹奏 我聽返hot dogs好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞