[Alicehaha]虐兒成癮成為虐兒界KOL嘅滙豐職員馬丁林之妻名蝦乾-AKA怨婦界林鄭、廁所打卡KOL(71)

1001 回覆
76 Like 5 Dislike
佢張張相都P
連蝦仔個D 都係
小朋友係一張白紙 佢哋無大人咁多煩惱 只要食得飽著得暖就訓得好 仲好好湊
盲既梗係要蹺實啲
Maid maid 講得好好!
其實道理好簡單
肯用下腦諗下都知

但蝦乾兩公婆可以係個仔餓狗搶蝦奶果陣問點算
同埋expect 幾個月大人仔識「冷靜」呢個概念
都知佢地個腦唔會有正常邏輯
純好奇,點解撐唔落既?大人要返工的話,bb 晚晚勁夜訓真係超辛勞
佢ps嗰個版本好恐怖
計比例無205cm up係做唔到
蝦教授究竟係唔係無common sense
手動正評
百歲教佢咩事都困入黑房先架? 本道具書影完相肯定放左埋一邊啦
原來原圖對鞋已經咁大
#868寫得比較詳細
最主要係因為同bb睡眠有關嘅問題
未必同瞓覺個時間有關 而係其他問題
所以sleep training治標唔治本 盞攞嚟搞

可唔可以講多少少點解大人要返工的話bb會夜訓?
係因為佢堅持等到見到你先訓
定係因為日頭個照顧者無同佢有足夠活動/放夠電?
多謝教授賞識
痴線㗎絲打咁專業嘅!!又教識蝦乾以後p圖唔好p到自己九頭身啦!!
屌我嗰陣都係
用咗幾次就傷晒把頭髮
當年我仲係天真嘅妹豬
果陣大仔話半歲,算戒左夜奶,但訓訓下都會嘈,會叫/喊/erererr, 要比奶咁拍返一輪先訓返,一晚幾次,第二日又要返工全日,好地獄...
我都覺似係佢執過先post
我懷疑蝦乾成日買大幾碼嘅鞋係為咗方便p高自己
畢竟佢平時拉到個人咁長 細鞋好容易穿煲
波鞋都算啦 heels都買大真係唔怕跌親咩
Beth唔止睇書嚟參考,仲請咗專業人士

雖然我初時都覺得咁樣係有錢人嘅湊仔法,但而家睇到蝦乾同佢班盲粉,揭開本書睇兩頁,睇到某幾句合心意嘅,就無限放大,最後由得個仔喊到攰之後瞓著,最緊要me time

我就開始理解到點解要比錢請專家,新手媽媽過份緊張,又怕自己做得唔好,亦可能聽到好多唔同意見,直接請人指導似乎係理想嘅做法。
So true
食瞓屙玩係bb本能
連瞓覺都要搵 教人瞓覺師
照顧者肯睇d育兒資訊
分析下再try and error until搵到個適合bb同照顧者嘅模式就自然ok
湊仔邊有一本通書

否則陽春腦kol蝦教授都做到 教人瞓覺師
角仔咁瞓得 主因係一日得四餐奶
食都食唔飽邊有力玩 又無力又無人理 唔覺意瞓著左 角仔都唔想

隔離台另一陽春腦kol老泥mmm1122
湊到老泥晴兩歲半都要抱住瞓 瞓緊都要捉住人
依個都係反面教材(特殊兒童育成記
老泥晴20個月大之前都24/7食奶嘴求安撫
明顯係bb時期都無喺照顧者身上獲得足夠安全感
加上照顧者無幫bb定routine (routine對小朋友好重要 佢地知道每日流程係會安心好多 所以pg 幼稚園都一定有日程跟 如果當日做少左一樣 小朋友都會講得出點解今日會無做xxx )
又無提供合適嘅睡眠環境畀bb自行安撫入睡
咁樣會令小朋友缺乏安全感 睡眠質素差 影響身心發展
老泥m仲以為咁樣抱瞓好sweet好難得
無知到唔知自己做嘅每一樣嘢都阻礙緊個女正常成長

陽春腦唔好學人做父母
玩乜都好 陽春腦玩唔起父母依個RPG角色
為人父母請盡責少少 搵d可靠嘅育兒資訊 唔識就問多d有經驗有知識嘅人啦

我真係唔明點解有人用百歲派仲咁撚理直氣壯
個BB嚟咗兩三個月乜柒都唔識就要佢學夜晚瞓覺
係咪有撚病
咁呢個同佢可能發惡夢/訓覺個不安感/唔舒服有關 要解決問題嘅方法就唔係sleep training可以做到~
或者交俾姐姐/另一個第日唔使返早嘅大人陪睡得唔得?

如果都係覺得同佢入睡時間有關嘅話
就培養佢「早起早睡」(唔係早睡早起)
提早佢每日個活動時間 縮短午睡時間
咁佢會相對早啲眼瞓

多謝你先
不過教人瞓覺師呢個term真係唔掂
大佬英文已經難頂 你仲lihkg化佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞