[Alicehaha]虐兒成癮成為虐兒界KOL嘅滙豐職員馬丁林之妻名蝦乾-AKA怨婦界林鄭、廁所打卡KOL(71)

1001 回覆
76 Like 5 Dislike
好似beth有講過俾錢請外國sleep trainer remote咁教佢, 之前有viewers問實際train ,beth都話始終係人地要俾錢先買到嘅專業服務,唔方便講到太details. 蝦乾嗰啲係自己睇陽春書然後自己用陽春黑房方法對付角仔,完全係2回事

綁到最緊先唔會飛隻鞋出嚟
其實佢放棄KOL呢個身份係對佢自己最好
平民百姓話知佢有幾寒酸咩
佢仲可以輕輕鬆鬆活係自己世界入面 自命幸福少奶奶

不如咁講啦 要醫好佢嘅產後抑鬱
最好嘅治療就係放低過去Social media嘅花花世界 冇觀眾你咪冇偶像包袱囉Madam

唔好再諗住出翻黎誤人子弟啦
就Quit social media啦 唔岩你呀
唔重得過佢個仔 應該係
(但呢個唔係唔抱仔嘅理由)
因為我哋成日笑佢着藍色衫 ,
佢成日都聽晒我哋話 點搞呀
專登去旺區等絲打影到,好機心啊
我覺得應該起唔到安慰作用
但係我想睇

慈慈
雖然杞子學名枸杞張
但我係杞子唔係枸子
蝦乾開頭係覺得掉入黑房呢招好勁,覺得大家會讚
佢邊有諗到大家會笑9佢虐待兒童
自從淘寶餐具開始所有嘢都錯晒
唔講都唔知原來呢啲都有trainer
牙蝦:又不是大戶人家 我都想請sleep trainer!有錢先得架!睇住百歲本書先啦
直頭係醜樣啦 ,香港少呢類咁唔得意咁醜樣嘅BB
似足支那兒童
唔知小熊貓今日件粉紅色衫係咪著足6年呢
但我唔相信佢會買
佳仔一件衫走天涯
佢寧願似米雪都唔想似沈卓盈
btw點解牙蝦揀啲粉紅色永遠都霉dum dur咁
上面個張又係
件t好似洗咗十萬次甩甩地色咁
屌我係想打杞子唔知點解打左做枸子sorry啊杞子絲打
我有印象Beth話過係去到唔知個仔第幾個月
先畀錢請人幫佢
我估係佢想用個相對輕鬆又對小朋友好嘅方法解決睡眠問題啩
唔係蝦乾個種為咗me time 個仔三個月未夠就扔入房
仲有佢workout果件粉紅衫
個個小朋友都鍾意玩架啦
我個仔日日瞓醒就望窗叫:公園公園~~玩~~
蝦仔十個月喇,瀡過滑梯打過韆鞦未
日日喺屋企點刺激前庭覺發展
視覺色彩刺激又無,日日黑白灰靈堂風
佢兩公婆就晚晚玩扑驚扑野
個仔就玩具都唔多件
公園又唔帶佢去
佢有錯咩?點解要咁對佢
我覺得sleep training嘅根本性問題
同個bb+媽媽嘅生活節奏有關

要調節嘅唔止係睡眠時間
仲係成個生活嘅schedule

6個月以下
太細嘅bb有夜奶需要 又有夜哭問題
佢地就唔駛train啦 點train佢都會半夜醒

6個月以上
但6個月之後嘅細路就唔同
佢地身體機能嘅發展support到更多日間活動
eg 識坐 識爬 識探索呢個世界
奶量又因為加固而減少 有啲會戒埋半夜枝奶

咁到呢個階段就有培養小朋友生活節奏嘅必要
要灌輸佢地「日頭活動,天黑訓覺」嘅概念
需要做嘅就係比/陪佢地係日間活動+減少日間睡眠時間
eg 講故事 放係playmat到玩 落街/公園散步
只要日頭活動足夠(放晒電) 夜晚佢就會眼訓
夜晚佢唔眼訓 就係要解決日頭活動不足嘅問題

如果到呢個階段 仲會因為半夜枝奶/夜哭而半夜醒
咁要解決嘅係日頭食奶量/夜晚瞓得唔好嘅問題
eg 不安感 室內温度/燈光/太嘈 著太多/太少
發惡夢 日頭玩得太癲 病, ie腸胃不適

而唔係引入Sleep Training

Sleep Training嘅訓練係治標唔治本
唔係話Train佢每日幾點訓=達到半夜唔醒嘅目標 而係要搵出點解佢唔瞓覺或者瞓唔着嘅問題所在

重點係
目標同手段要一致

以Madam同佳仔為例
你想佢早瞓 日頭就要陪佢多活動比佢放電
而唔係日頭唔陪佢玩自己睇英文字幕netflix
日頭唔夠活動 夜晚點會眼瞓

你想佢夜晚眼瞓 日頭就唔好俾佢休息咁多
而唔係綁住佢喺bouncer 大佬冇刺激俾你都悶到想瞓啦 日頭瞓夠 夜晚點會眼瞓

你想佢半夜唔好扭奶飲嘅話 日頭就餵多啲
除咗支奶同加固餐 隨着成長你仲要比小食佢
日頭未食夠 夜晚點會唔餓醒

搞唔清楚個目標嘅話
Sleep training is totally useless

到你解決晒上面講嘅咁多個項目同問題
個小朋友都係做唔到夜晚瞓覺先再諗sleep training或者搵sleep trainer啦 無謂多此一舉

Sor for忍唔住寫長咗
唔好話小朋友
狗聽到去街街都即刻彈起啦
【一百萬問題】太聽Viewer要求,係咪蝦乾產後抑鬱嘅最主要成因?
以為自己係專家咁
想學人做虎媽
得半桶水就慳返留嚟洗腳趾罅啦
signature 霉蝦肉色呀
成個youtube連banner連thumbnail底色都係呢隻色架
街都冇得出
遲d讀幼稚園老師叫同學仔分享下放假做過咩
咁蝦毛咪冇野講
然後佢之後十幾廿年都係行蝦乾舊路
個人好井底 咩都未見識過 食個海鮮BBQ都以為自己好威
諗起蝦乾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞