[Alicehaha]虐兒成癮成為虐兒界KOL嘅滙豐職員馬丁林之妻名蝦乾-AKA怨婦界林鄭、廁所打卡KOL(71)

1001 回覆
76 Like 5 Dislike
新post另一個重點係
點解蝦乾話角仔係係“不停爬來爬去”
佢唔係自己識行架啦咩?
我見小朋友一學識行路就成日都想企,好少會爬架喎
求媽媽們指教
如果係咁 一係就佢中文差表達唔到
一係就有作故事成分
或者蝦師奶喊得好滑稽呢
都無pr送野 咪家庭先最重要囉
幾好,仲有nap time 嗎?
我細果個得一個月多d
Bb 未睇到住,我大仔4歲睇過podiatrist都話小朋友好common, 要大d 先知有冇扁平足
話時話有冇人關注蝦乾嘅followers數量上升定下跌呀
(唔好意思我唔知用邊個網check)
因為見maid maid 加密左
好自然又加密埋
我認我當時無用腦諗野
佢而家扮慘弱者丫
形象定位成「受網絡欺凌的堅強好媽媽」
但佢都無母愛,點扮姐
真係家庭重要就唔會仲係咁打卡啦
藍絲Ming仔收咗皮成年真係一個story都冇出呀
你句嗚嗚嗚有聲
下次扮連鼠可以嗎?
估唔到佢咁有智氣
可能已經上哂岸
蝦師奶你學下人啦
專心湊仔
要記錄BB 嘅成長可以用返Private Acc 㗎姐
由於疫情關係嗰陣乜嘢產前講座都cut晒啊
而家應該多返啲網上講座,但嗰陣係冇

但就算冇睇過,點都聽過BB係一面鏡嘅講法啦
個個BB一出世就係一張白紙,佢除咗求生技能外,其他嘢絕大部分都係從身邊嘅人學返嚟

所以每次見到角仔,好多細微位明眼人一睇就知發生過乜事
都唔駛24小時mon住蝦乾有冇俾心機湊好個仔喇
絲打你講既正我都想講
因為蝦乾我而家睇到好多文章
正正就係初生呢一兩年就決定細路人生既心理
由成長過程去到大個處理人際關係,搵伴侶同處事方式,甚至第時點對待父母
而家都幾肯定角仔大個會有不安全依附

//爲什麼有些嬰兒能形成安全的依附,有些卻不行呢?常被虐待或忽視的,或是母親的照顧不夠一致、不夠敏感的兒童,較不會對母親形成安全的依附(Belsky, Rovine, & Taylor, 1984; Schneider-Rosen et al., 1985)//

//依附的品質是否會影響到後來的生活呢?不幸的很,的確是如此,十二個月大的嬰兒若形成不安全的依附,則往後一生中都有情緖與行爲的問題。而安全依附的兒童到學齡前都是較友善、較合作的。不安全依附的兒童則會變得較有攻擊性、較任性、較依賴而且較黏人(Erickson, Sroufe, & Egeland, 1985; Siroufe, Fox, & Pancake, 1983)。這樣的結果並不令人驚訝;畢竟,在陌生情境測驗中,不安全依附的嬰兒已經表現出攻擊、任性和黏人的性格了。這些嬰兒在長大後也會以相同的方式行爲。//

姐係蝦乾為左角仔頭幾個月不哭鬧
而可能搞到角仔之後既成長階段會哭鬧得仲勁
蝦乾你個陽春腦真係害己害人!

http://www3.nccu.edu.tw/~kangchan/essays/Essay_20170705.html
蝦乾係咪拎左上半身黎做叉燒
今個月得番隻腳睇
下個月點算
hello 我係腳仔本人 第一次留言 多多指教
絲打個名
hello 腳仔
我係LC 碟隻顏色
本來也想做一個暖心的boy 但還是被腳仔萌倒了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞