巨人最後一話令佢從神作級跌到落接近垃圾級別

469 回覆
242 Like 887 Dislike
wrong as fuck

冇辦法 迪迪尼玩唔起
咪嘈啦 進巨世一
哇,D動漫台大師出曬來。何其壯觀。
其實本身無乜嘢,參與討論都係想幫OP平反(有人話佢F級)

一來唔會因為個結局差否定之前啲野, 二來作為GOT前fans表示:

無咩接受唔到

只係巨人死忠啲咀面太難頂 要幫幫口
你估個個都好似你人生咁失敗要上黎撩交嘈拎存在感咩
EVA先係爛尾的火箭,你明結尾係講咩?
唔知邊個撩交嘈
又唔撚夠串 學人做架兩
駁唔撚到就話我撩交嘈
傻閪做咩潛
邊個潛啊?
on撚9 等你駁嘴啊
廢撚到4月11到今日先上水
仲敢話我潛 唔撚夠串就收收皮
其實我都想問下話eva神作個d其實神係邊
睇過d人話因為當年推出同日本社會太似所以有共鳴
其二就係人設,開創左好多先河,到後尾好多動漫都會參考呢d人設
第三係機設
但其故事真係亂黎下,前半好似超人打怪獸咁,一集打一隻使徒
到後尾就加左好多暗喻,伏線係入面,但其實好多野冇解釋
要睇番人地分析同作者解釋先明
電視版結局仲癲,上集岩岩殺左渚薰
下集一跳已經跳到去發生緊第3次衝擊?
冇意引戰,但想eva迷講下神既位係邊
咁GOT係成個S8爛尾, 巨人都係139最終回先畀個超級驚喜各位追咗11年嘅讀者

能夠係最終回將成套漫畫之前138回一齊攬炒, 一Q玩殘咁多fan, 用另一個角度去睇, 能夠L出呢種絕頂無倫嘅惡趣味結局, 139也可以是另一種意義上之神回, 呢個作者真係識玩
其實我好早就講話進擊的巨人填坑手法係放少少沙就當填左 只係好多人唔接受 我老早就接受左 尤其是話得返2%進度 而且每話都係繼續前進 唔係回頭解呢樣個樣 我就有種預感唔會有得完美解畫 所以呢個結局我睇完唔係好似d盲跟風既人既反應咁好嬲又屌又盛 而係每一頁都感受到作者想表達d咩 玩緊咩 有時我覺得作者同我好似 層次相近有共鳴
又唔覺有講到咁垃圾
個故事大鋼唔係一路畫一路作,相對嚟講已經算係合理
只不過個尾收得唔夠靚
同埋好憎佢成套嘢個時間線跳嚟跳去,跳到最後都係用大半話回憶

睇埋單行本加D頁數會有咩搞作
咁EVA上神台嘅最大原因都係因為喺機設同人設創咗先河姐
劇情一向覺得好普通 只不過佢設定借鑒咗聖經
之後啲死忠就開始吹咩好多宗教符號 哲學隱喻 政治諷刺 未免太藍色窗簾
在我以言 呢啲設定同現代故事借用北歐神話一樣 無乜特別
係我心入面最神都係鋼鍊
Eva後尾加左光明會等等之類係幾過癮
但劇情真係1999
波台狗係on9啲嘅
唔好話自己係on9啦
你咁柒就唔好做波台狗啦 影衰波台咩
我邊忽係波台狗
你地波台狗個朵不嬲衰開
如果個結局唔係政治正確
就會係神作
咁又真係唔似 咁撚on9
入到波台都比人趕出黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞