巨人最後一話令佢從神作級跌到落接近垃圾級別

469 回覆
242 Like 887 Dislike
鬼滅之刃都良作 樓豬係咪食開屎
從來唔覺係神作
只係中段寫得精彩
大家對佢期望拉高咗
再加上太多巨人分柝post同片
同埋好多結局預測
有D又真係寫得幾好
但問題係創哥想寫自己嘅野
定寫讀者想睇嘅野

個結局係收得太急
有種作文考試越寫越長
結果唔夠時間埋尾草草收筆
但大部分都交代好晒
有D詳細D有D輕輕帶過
有時有D野又唔使畫公仔畫出腸
至少我唔覺爛尾

整體我覺得巨人好睇
起碼俾大家討論同探討好多野
幾乎成個結果都唔合理 由其大屠殺完咩都無解決個種代價?大屠殺留 20% 吹話可以 TLOU2 ? 根本超級唔合理,我就唔明 d 人點解接受到 套返落香港呢幾年更加更加更加係。

點解 50 年 plan 唔得?d 友淨係話艾撚試過晒啦 我接撚受唔到呀,你畫多解畫去解釋點解大屠殺已經係最好啦,而家就畫到進巨原來 on99 聽 order 做野,乜鳩都唔知既奴隸咁。
得罪講句,我都唔知神作黨有無睇過 RE0 命運石之門類型,當你龍珠打鬥向但有未來野程度,佢都有講下杜拉格斯係未來點啦,未來斯路點樣返黎。

所有野交代馬虎,米卡沙所謂感情線都係
between 當年魯路修 S2 就黎完,比人鬧話趕收工,最後一話救返晒有突
鬼滅無驚無喜但合理完結無留低問題,因為主旨係殺鬼,敵人亦只有鬼,真係殺完完就完。

巨人你自己帶出島外面人類都係敵人,但大屠殺完唔收拾殘局,個仇恨有增無減都叫收尾?畫個 50 年 plan 平平無奇間中有 d 敵人要打下都好過你大屠殺啦。
唔好意思,我都覺得個結局唔OK,心情差左成日,但鬼滅點都高唔過進巨。
將鬼滅擺高過進巨,你係侮辱緊人類大腦。

鬼滅係垃圾歡迎各位小學生負評
柒頭唔駁啦?
咁佢有買 你想點駁
咁你係柒 sorry都唔say返句 一開始串柒柒
你上緊兒登定fb?講sorry?
同埋人地都未出聲 你係度吠咩
笑你柒咋嘛傻閪人地話有買就縮到入老母閪嗲都唔敢嗲
巨人個結局仲未完,只係開始
柒左唔潛 仲走出黎死撐就更加柒架啦
世一火影都無垃圾po已無討論價值
Last Jedi 都係d高層問題姐
我覺得無s都有接近s
幾熱血
主角到最後都保持人性
但現實係唔夠揪就唔揪
接力個度表達傳達愛意都幾好
而撒旦殺完佢先feel到傷心寂寞 有咗感情
relatable又唔太勉強
最後太絕望連撒旦都唔care自己毀球鏟
Agger有A以上水準
畫風特別又靚,經費充足
中間主題帶得明確又震撼
除咗佢最後大戰嗰part我自己覺得節奏趕咗少少之外,都冇咩可以挑剔
順帶一提全員惡玉結局都收得唔差
幾型幾有feel
呢個唔得
全員惡玉真心我覺得爛尾
超符合小高和剛一向嘅作風
畫面靚係真嘅,cyberpunk嘅主題都非常特別
亦都知道佢係想講「何為惡」嘅主題
但係感覺佢鋪咗咁耐女主身份,明明有好多更加精彩更加合理嘅解釋或者大反轉
但係最尾竟然係咁
我嗰時真係有啲小失望

可能係因為對小高和剛嘅劇本太高期望
我會覺得佢係B-C 偏C嘅range(非常主觀)
咁我覺得女主已經不停咁強調自己係正常人其實就唔會扭橋嘅
係電單車佬忽然肯幫佢唔乎合設定
睇完女主死我重有一刻衝動想quit曬自己無意義嘅工作 去過一個精彩人生
因為佢不斷強調500円嗰度
再加上詐騙師呃埋自己嘅設定太正,所以個反差就有啲
駁嘴未
1個0背景爽打o既鳩結局
同1個鳩咁大個背景鳩結局
我揀前者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞