巨人最後一話令佢從神作級跌到落接近垃圾級別

469 回覆
242 Like 887 Dislike
見到咁多人屌EVA 我都知唔洗點討論
我想講EVA 基本上係我唔會面紅地可以推薦比一個從來唔睇動畫
而且鐘意睇哲理/深層次既朋友既一套作品
而且EVA係無故弄玄虛
表達手法以至人物刻劃同成個概念都係好完整.
S級
睇完呢個解說既人唔該搵多套同一個層次既作品比我
我會十萬個感激你
貫徹人設
戲劇邏輯
同埋回收伏線(唔洗全部但大部份重要)
係好嘅作品啲基本

如果唔係讀者跟本投入唔到個世界
佢就係中間壞左人設 (殺人狂Alan, 包括政見唔同嘅人,咁叫做追求自由?)
直到故事結尾都無好好解釋(唔乎合戲劇邏輯)又有大量重要元素無好好交代(蟲,mikasa頭痛,同埋好似有講佢一族佢抗洗腦,time travel又係草草帶過), 先令人咁失望。

足夠嘅提示同交代唔係叫做“畫出腸”, 最終嘅命定論亦相當低手。唔係睇唔明,係睇明左都覺得唔好,不過都唔係一話可以解決到嘅事,問題出喺再早啲,結局只係佢嘅last chance.

至於探討哲學其實有好多動畫 例如Eva 鋼鍊 monster Akira 今敏果堆都處理得好好,唔至於緣木求魚。

但只要fulfill到開頭講嘅三樣野加講故事嘅技巧,唔洗大道理都可以好動人(男兒當入樽 棋靈王之類);或者好爽(liar game 植木 命運石)
講得好好
Sorry 我本身係好理性
但係我係追左巨人10年. 係接受唔到又有套鐘意既作品變到咁..
好既作品真係好少...
巴打有咩好作品推薦
想睇你個list
火影動畫ending收得咁靚都d-f
Dark 有咩問題?成套劇就係講緊尼采既Eternal Return、叔本華意志表象、hard determinism 下冇free will

認同巨人爛尾,但佢前面探討既野絕對唔表面,Existentialism 下 沙特既freedom &卡繆既absurd+rebellion、尼采既Eternal Return;Nihilism下 班奈特既Antinatalism, 呢d都講得好好
DARK 無問題.
巨人都好有意思

其實有好多場景都DESIGN 得好好. 同埋如果獨立章節探討既野都算係深層次. 如果真係唔好睇就唔會一直都叫好又叫座.
只係爛尾真係好傷心
有幾愛就有幾恨. 我終於明呢個感受

好快手
唔係踩佢
不過佢叫做 比大路野好睇d
都話EVA撚最鐘意踩其他作品架啦
原來希魔咁大苦衷
第一、二段已經證明你無細心睇巨人漫畫既內容,拋一大堆問題出黎咪證明你睇一半唔睇一半囉,理解能力差不多,睇嚟你都係要重睇,我自己巨人重睇過幾次先理解主角既諗法,唔係你睇一次,單憑感覺去評價好壞。

咁多問題自己去發掘下,唔好下下要人地喂你,條蟲係尤彌爾始祖巨人背景個故事已經出現過,佢同佢阿哥吉克接觸又出現過,咁你想知咩?知蟲既咩野?點解會有蟲係艾倫身上?咪係上面講個故事囉,師傅你有無睇架

唔好拉到咁遠,漫畫一早已講明,係你無睇到,或者你喜歡一次過「交待」?
笑左
都贊成嘅,前面討論嘅野其實幾深。所以上面巴打講個自由係離開城牆。真係唔知講乜好,笑L左笑埋右。
巨人淨係畫功差已經未上到神作級
寧次如果真係要安排佢死,應該要係佢地追佐助打5人眾個時講佢救唔返,就,個段劇情結局又會震撼好多。
兩個收尾都糞
有咩好比
上集條蟲仲噴緊煙 下集就入回憶啦
從何而來(到棵樹度)點樣死,佢大可以唔搞隻咁嘅野出尼,搞左出尼又唔講清楚就會令讀者進入唔到個世界觀。王果度又係,一野屈佢愛國王(真係只用左一格)就要人進入係好難,更何況佢用尼做個ending嘅主軸?

ending係mikasa殺Eran解放左食花生嘅尤里爾嘅心結嘛,假設人地睇唔明自己好叻叻

交待=說故事技巧,人設崩,缺乏篇幅描寫,就係講得唔好,無說服力,完。
我乜都睇啲 唔太文藝 所以無list la 你有咩推薦又交流下
近排都睇緊爽片(漫)

- world trigger :無大道理但異常完全合邏輯嘅戰略爽 (漫畫)
- 穴界風雲:請當銀魂睇
- Great pretender : Netflix original 音樂同畫面都一流,但最後果季劇情上有啲技窮
- 迷宮飯:鐘意睇伏筆可以睇佢,detail王
- 天元突破:熱血番嘅極緻,佢將個泛駁位直接放落設定度好取巧,但乎合戲劇邏輯,角色嘅成長處理得好好,音樂畫面都高分之作。

前果排先補返啲異世界番
- konosuba: 我睇得好開心,無補充
-Re:0 : 正經野, 睇到幾感動嘅

dark 啲大道理啲有套
- 來自新世界:我睇小説版嘅 所以唔能夠為動畫講咩,但佢寫得係幾完整,一路解謎都幾有說服力。
- 野良神(漫畫):日版American gods 唔知邊個寫先
- 7seeds (漫畫): 少女漫+漂流教室(?)唔怕少女漫情節的話一定要睇 又係講故事高手,作者另一套叫婆娑羅嘅都非常出色

常註(等孫燒比我): OP HXH skip-beat 火鳳
幾好, 見你有推來自新世界就知大家岩taste. 呢套我係睇動畫. 好多時冷門野反而完得幾好. 來自新世界個ending 我都幾深刻. 同埋套野個setting 都幾有趣
呢排係英國無咩野做想搵新野睇. 你呢堆夠我睇好耐
我都推介番D 比你, 其實日本動漫我反而唔算睇得好多. 主要都係D 熱門野
非日本動漫類/電視劇既有一堆想推介

- Midnight Gospel (美國動畫): 得8集, 本身係一個boardcast 黎. 因為太多人鐘意所以特別製作一套動畫. 探討既係drug/輪迴/生死. 好值得一睇再睇

- The Good Place (美劇) : , 講主角群係死後世界既生活. 有哲學教授backup. 好札實, 而且劇情推進/犯駁位極少, 都幾驚喜之餘亦都感人. 好推薦

- Rick and Morty(美國動畫): 咁出名唔洗解釋. 商業得黎又不失有內涵.

- The OA (美劇): 一級神作.基本上參照左好多我地知道既spirituality 野去拍. 而且演技, 解迷同埋世界觀setting 都非常認真. 好多細緻位都做得好好.

- 今際之國的闖關者(日漫/日劇) : 呢套其實同上面個堆層次係爭D. 但都算不過不失. end 得都唔錯. 我追完日漫之後再睇日劇, 都唔算改篇得差.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞