巨人最後一話令佢從神作級跌到落接近垃圾級別

469 回覆
242 Like 887 Dislike
哩個真,從前期一直講會死既八門最後唔撚死,
又或者場大戰係凱加小李一齊開八門打班,
最後得小李唔死之類,
其實主要係想十二小強多啲戲份
有幾難明
就係睇明晒先發覺個作者諗野係咁幼稚
不過動漫係咁
比青少年睇唔洗太有深度
睇呢度既人既質素都知
鬼滅完得ok?巨人爛尾唔等如鬼滅個尾ok
完結篇集集被人屌無慘9 fing、一招debuff藥玩幾次、班柱講一句就通咗赫刀通透世界、炭治郎on9變boss、鋪咗咁耐彼岸花一句on9解釋就算、最後一話做乜撚
表達對巨人結局不滿都好用鬼滅呢d糞作黎踩掛
追左十年想講最差個話竟然係最後一話
本身真係有期待,只能說創先生需要繼續努力

S級神作: Eva 1-26 加舊劇場版
舊劇場版呢個結局我到而家都覺得係史詩級結局,係所有動漫既教科書。唔相信會再有作品突破到呢個層次
睇完有兩星期接受唔到睇其他野,不斷回味劇情
結局將成套野推到上無可憾動既神作級位置。睇完未必敢再睇。太深刻咁刻左係腦海入面

A級佳作:鋼鍊, 完得好美滿。解釋晒所有野,合理結局又有點意料之外。睇完都會再睇

B級良作:鬼滅,估到晒結局會係點,平鋪直敘式,不過無咩期望亦都無咩失望,還過得去

C級一般糞作: 巨人,不斷堆疊期望去到結局原來無涵。直接由神作級free fall.
鬼滅估到結局就b
巨人估唔到就c
鬼滅其實真係完得ok
巨人結局已經唔係估唔估到既問題
而係佢收唔到個個格局
巨人既結局係要Eva 舊劇場版個種高潮中完結
然後透過主角群帶出一d msg / 作者內心世界
巨人既結局無呢樣野
只係為完而完
為完而完係最差既結局
鬼滅完得ok?巨人爛尾唔等如鬼滅個尾ok
完結篇集集被人屌無慘9 fing、一招debuff藥玩幾次、班柱講一句就通咗赫刀通透世界、炭治郎on9變boss、鋪咗咁耐彼岸花一句on9解釋就算、最後一話做乜撚
表達對巨人結局不滿都好用鬼滅呢d糞作黎踩掛
笑l到死
傻鳩樓主
都係屎
慢慢嘈啦
我都覺
以後唔會對動漫咁上心
比小朋友睇
跌穿谷底
三大神作
Akira 95攻殼 舊EVA
其他冇得比

其他係比小朋友睇
其實你都仲係唔明白個結局,算q數吧啦你
作者既諗法邊到幼稚呢,請解釋一下?私稚既點係你唔理解je,自己返去重睇巨人「第1話-致二千年之後的你」吧。係第1話講緊佢地係城牆內100年間,點解要致二千年後的你?唔講咁多邊線故事俾你知,講完你都唔會明

見到曾經既我
你繼續努力
傻鳩樓主家陣發緊脾氣
以為自己好有料
點知個個唔buy佢,發爛渣話人地小學雞
你講舊eva 堂年咪又係神作急跌到糞作
樓主除左搬eva上神枱就咩都講唔到
如果你係艾連,你會點樣做?令一個全世界都想殺死、擁有巨人力量的民族、曾經奴隸世界各國的民族、全世界各國都bully緊既,點樣可以令呢個民族可以同世界各國和平共存?你想艾連企出黎同各國講:「yeah,我成功將巨人力量消除了,大家放低仇恨,一齊和平生活,好嗎?」咁樣?咁樣就唔幼稚?
定你其實覺得咁樣先合理,happy ending?或者你覺得結局點先合理,你講一下,等大家見識下你有幾成熟
slam dunk 浪客行 都冇得比?
https://youtu.be/fvv7pcFMPdk
https://youtu.be/kMu1-IMEFJI
https://youtu.be/n8g25LXbU8E
https://youtu.be/z9S3TFhX-Lc

YouTube大把fans theory la

佢嘅問題係欠缺交代 尤其係巨人如何消失, 點解一定要犧牲8成人先做到果part, 因為要犧牲8成人去換fd嘅生命完全反人設

亦無好好討論到“自由”果part, 先令佢從神作隕落
多謝你幫我答左
我想問巨人FANS
你睇左1-139話
唔好淨係討論故事劇情
我想知你感受到D 咩, 個作品探討左D 咩
最後佢又用左咩觀念/想法去總結自己探討既主題
點解要發爛渣
我比較係嬲自己曾經以為巨人好有深度
仲係咁推介比朋友
然後而家有D 後悔
你有你地繼續鐘意同熱愛無問題.
我只係係度表達自己既失望.
同埋就算收1萬個負皮又點
如果收1萬個負皮可以令巨人變番神作. 我收1萬次都願意
剩係定格一分鐘個度都肯定屌到開花
不過時勢做英雄,eva如果今日播係真係好難上神枱
呢個民族即使離開島後,仍然有幅高牆包圍住,無法自由到世界的另一側,這就是自由,係漫畫中間不停穿插,唔係最後一話先同你「交待」「討論」,畫公仔要唔要畫埋條腸俾你睇?
依你對自由咁淺層嘅解讀成不了神作
講完。
Tv 最後兩集突然玩意識流精神分析
班友一定屌爆係垃圾
然後就算拍埋air/真心為你畀佢哋睇
佢哋都會屌唔知做乜
算啦. 係動漫作品去探究哲理/層次野基本上係緣木求魚
巨人既作者都只係想用呢個包裝+ 佢精密既鋪排令套野睇落好有層次
呢套野連Dark 都不如...
我自己係好鐘意睇動漫作品
有時會反感有D 人直接笑鳩睇動漫就係毒撚/ 無內涵
但如果講神作. 影視作品係多神作過動漫好多
巨人算係爆紅式動漫中入面都嘗試去探究一D 深層次既野
可惜都係停留係好表層
係有探討既. 但好表層
始終創哥太後生就出黎畫. 然後一下就爆紅.
比多D 挫折同人生歷練佢. 係好有機會上神作
因為創哥佢本身鋪劇情同埋諗成個世界觀真係好一流.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞