【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
高質漫,推一推

第三章會唔係個女繼承所有野繼續研究
係 當時嘅人相信自己可以搵到絕對真理 而所有真理都已經係聖經入面 差在點鑽研同解讀 同而家真係好唔同
唔知會點 但我個人想再開新一章講下一代人 果種傳承嘅感覺先更強烈
我就覺得一定會傳多幾代
呢類型通常都會跟返歷史主幹去
唔會偏離得好遠
睇落似講上帝已死
應該話聖經作為真理既依據比起觀察更可靠教宗對哥白尼地動說既睇法係: 如果理論有違我哋對聖經既理解,咁一係修正對聖經既理解,一係修正理論。但對於聖經對於地心說既理解幾乎無可能出錯,所以要拒絕接納日心說
地動說係宗教上既劣勢在於,聖經對於星體圍繞地球既抽述太直接,基本無可能誤解。
而家仲係宗教同追求知識既沖突,而啲人願意以生命追求。如果畫到宗教開始對異端既寬容個種,即係容許研究地動說,但唔容許視地動說為事實(而家連研究地動說既數學都唔容量)
咁到時啲學者既沖突會係邊呢。

不過而家個光頭修士係咪代表緊一個轉變,/新思維。因為佢好似都有想名成利就既一面,雖然佢同時都崇尚人既理性。視研究似乎有種工具性

係佢之前既研究者,都似乎以研究係為目的
多謝指正
29話已出 DLLM
如果真係寛容嘅話應該就會冇故仔可以講?
咁可能會直接變反宗教而家似係教義沖突多過宗教同科學既沖突
應該係第一集條友了
走佬條友係自殺定on9
係on9啦,條友純粹淆底
我覺得其實係反襯決鬥佬 對死嘅恐懼唔係咁易克服
話說跟著個傭兵都幾慘
睇住班細嘅俾人殺都唔幫手
mola mola
我覺得唔止反襯決鬥佬,仲講返「信仰」同「科學」嘅分別:條友未親身體驗死亡危機(做實驗)之前就話自己已經克服左死亡嘅恐懼,呢個係「信仰」;呢條淆底獸真係面對決鬥佬個時淆底,呢個就係科學嘅實驗,證明咗佢唔係對死亡睇得咁豁達。
都幾有道理 淆底獸開打前實牙實齒話自己有赴死嘅覺悟 點知真係打就淆底 相反決鬥佬打到一半都仲未肯定自己有 點知打到差啲死先話自己應該有
27 28話神回
不過最好笑係明明時間趕急,兩個人仲手腳停晒企喺到講一大輪嘢
知道馬車要幾分鐘車程後繼續講嘢,嗰到都幾分鐘了
Btw 29話插住隻手把劍冇咗
咁耐都未有新 寂寞了
一次過追到最新話 真係幾正 希望多啲人識呢部作品

我覺得最正個位係佢日文個title,個「チ」字同時有晒故事重點嘅「地」、「知」同「血」嘅意思
跟住再諗返起啲畫面就起晒雞皮
你鍾意就好

我唔識日文 你可以講多少少嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞