【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
社長把聲
好正好適合
第一次睇已經覺得審問官把聲係津叔
睇完本書覺得內容真係好豐富,唔同人睇會有唔同感受。最震撼我既位係知識既傳承,知識要靠一代一代傳承,犧牲左咁多人先傳承到地動說,但反而第三章主教講話地動說係異端只係上一位主教既打壓。咁樣睇上兩章既人死得都幾慘,僅僅因為掌權者不喜而死。如果係咁係咪如果佢地唔犧牲,到左下一任主教遲早都會有一個發展地動說既土壤?逆勢而行、將知識傳承落去當然感動⋯但會唔會等順勢再發起會比較好?
有雞先定有蛋先嘅問題 到底係有人推動先令土壤變得適合 定土壤變得適合啲人先推動到

我個人認為係因為有人推動先令土壤咁快變得適合

宜家有消息係咪姐係最少要等兩年先有得睇
值得探討既點係到底犧牲咁多人黎換加快進程係咪應該?現實也有相同的狀況。他們的犧牲是值得敬佩⋯但落到現實就太殘酷
我個人睇法係唔應該質疑 事後用上帝視角睇當然容易 但對當事人嚟講做唔做一件事係唔會有成功率寫住上面 可能佢只係咁啱同成功擦身而過 可能佢就係一開始就決定要犧牲自己去喚醒更多人 又或者佢只係想後世知道呢代人唔係只係沉默嘅羔羊
都係,respect

呢幕無乜人講
但呢一下嘅感動係我心且中top3
動畫化今日正式公佈咗
https://twitter.com/chi_anime_pr
期待
話時話最終卷係咪有新野
吓?MV?
首歌用嚟做ED一流
music video
我冇理解錯掛
乜都未有就出 MV,好奇怪既感覺。
ok la
yoasobi都係改小說嚟做姐
所以我覺得個配搭好奇怪…
唔係首歌奇怪,而係小說真係有需要配上 MV 咩?
Amazarashi
合作企畫邊有話咩需唔需要
Blue Period 未出動畫嘅時候yoasobi都作咗首群青
Amazarashi嘅一直以嚟風格同呢套幾夾
痛係共通語言
好好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞