【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
有冇ink

仲有個個都早過我睇到新一話
不過果個年代未有影相都只可以係咁
應該唔會啦,最前端嘅科學應該都仲係研究咗幾十年,都唔知自己研究嘅嘢係唔係啱。

例如有一個好出名嘅數學題:證明P等於NP(即係證明是否存在所有難題都可被程式化)咁,至少分兩派啦,一派就認為P係等於NP,另一派就認為P係唔等於 NP,咁都可以想像到呢兩派各自都諗緊方法證明自己個派先啱,而且最終結果都係一定有一派喺從一開頭嘅假設就錯嘅。

利申:鳩up
21: https://www.mangabz.com/m173233/
可以識字真係好
應該會一直橫跨到哥白尼嘅時代
因為哥白尼係波蘭人,而故事背景係喺波蘭
而且維基話哥白尼好少直接觀察
主要係靠前人嘅資料
所以大結局應該係哥白尼嘅故事
幾千年知識嘅累積 好想快啲睇到
應該冇咁快
依家先15世紀前期-中期
哥白尼係15世紀末期-16世紀前期嘅人
《天體運行論》更加係17世紀初先開始俾人認識
好似幾好睇咁,畫風似另一套神作懲役339年
應該會寫埋伽利略同牛頓啦,事關地動說一個好明顯"唔合理"嘅地方就係如果地球真係郁緊,點解我地feel唔到?(第一章個神童問過:如果地球真係郁緊,咁我地跳起再落地應該唔會響同一點,但事實係跳起再落地就響同一點,所以地球應該係不動),呢樣野要到伽利略同牛頓提出慣性定論先可以解釋到。
我啱啱都睇咗wiki
可能會講到伽利略支持哥白尼學說被終身軟禁
再講到牛頓都唔奇
最後講到霍金
我都係咁諗
我覺得最感動嘅係個老學者臨死果一幕
佢掉低咗本書,然後仰望星空
代表佢拋棄咗固有嘅觀念,真正咁擁抱咗真理
原來可以咁解讀
我剩係諗到個老野死左主角會唔會俾人話偷資料
琴日一次過睇哂
真係有d感動人心
你鍾意就好 希望介紹畀更多人知道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞