【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
59條友係乜水
唔記得左
唔認得回憶入面死果條友係新主教?
真係好想依套嘢有香港代理
大陸翻譯真係1999
咩"優性",係咪想講"長處"
Arete 除咗優點/長處之外都有virtue既含義, 對於物件而言亦可以指物件理想既形態
老實講呢啲term要譯得出原意係比較難, 個人覺得優性無問題
而家做漢化啲人都唔知有冇讀過書
先唔好講有冇譯錯,有時連一句通順嘅中文都寫唔出
άρετή"arete-

有「各方皆優」的意思,亦指「德行」 最初指完成使命,終至發揮每個人的潛能。 古希臘的思想家,如柏拉圖、亞里士多德、甚至詩人荷馬等,皆在不同的作品提及這詞。

利申唔識古希臘文
Btw剩低3-4集但開新篇章新主角係咩玩法
有意思相近嘅"長處"唔用,要夾硬作個冇人明嘅"優性"
邊個睇得明
唔只今集,依套嘢漢化版有好多位都譯得好差
一到文戲就好多詞不達意嘅用字
長處同arete係唔同意思 本身華文係用「德性」呢個字去譯arete
但其實個德字同我哋日常用嘅「道德」冇關 可能翻譯組唔想讀者誤解先自做優性呢個字
呢套話咁快就黎完
好想睇如果動畫化會點
本身都十話到換一個
有無人睇埋同一個作者畫既「百米」
講主角田徑短跑跑得好快
一樣有驚喜有震撼

魚豐呢個作者畫既劇情好有自己風格
你係咪冇睇過哲學書
但求通俗譯做「長處」先係破壞原文
明明講緊亞里士多德
咪係笑撚死我
譯做「長處」
小學生翻譯?
你意思係你睇嗰本哲學書有用過優性,所以依個翻譯就係最好?
你本哲學書係教你人云亦云而唔係獨立思考?
會唔會都係過場咋?下個主角係時候印到通街派啦呱
日文原文係咩?
點都好撚過「長處」先
仲要拗笑死
你博覽群書不如講下「長處」有咩唔好
除咗你睇開嘅哲學書冇用過之外
長處係講緊一個人或物係某方面嘅突出
優性係講緊量度一樣野嘅優劣嘅比值
意思都唔撚一樣 你同我講有咩唔好?
睇返今話漫畫對白:
鳥兒的優性是飛行,椅子的優性是供人入座,人類的優性是思考,我的優性是烘烤面包

請問量度緊咩優劣比值?你堆砌完大量名詞到底知唔知自己噏緊乜春?
好似有美德嘅意思
佢擺埋原文寫arete 就由佢喇
都唔知有咩難明
就咁combine埋「優」同「性都已經好清楚啦
同埋優性呢個term不嬲都會出現喺啲哲學書嘅翻譯入面 係正統嘅用詞 而以呢本書嘅時代背景 15世紀文藝復興時期嘅歐洲 點睇呢個位都係優性比長處準備
自己理解能力差就摺埋咪撚柒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞