【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
作為曾經做科學的人,睇到喊左好多次
研究唔需要理由,好奇心就夠
只要人類仲對世界的真理有追求,人類就會繼續進步落去

但現實就係,做研究都係睇利益,你做的野有冇價值,都係主宰係一兩個大人物手中
短短地完得幾好,
睇到個神父話, 原來自己係哩個故事既反派嗰句感觸好深,
聯想緊會唔會普京都覺得自己係正義一方, 要大難臨頭先會醒悟

btw, 唔係好記得出書收益要分一成俾某人嗰段係咪冇解釋到?
解釋到 就係某人已經唔喺果個地址 冇人記得佢
但地動說依然喺第二個地方發展到 因為人係有知性
我係想問嗰個某人係咪一直都冇出現過
然後新來嗰一家就坐係度收錢
冇 其實幾好 因為係邊個根本唔重要 重要嘅係人類會喺偶然下必然咁發現
係邊一個發現根本唔緊要
真理係客觀咁存在,只要人仲有好奇心,就一定會有某人發現到佢,無關語言文化背景
所以點解一直會話科學同真理係超越時間,國家,甚至星球,係全宇宙的共同語言
收錢條友好似係第一章男主個義父
第41話

第1話
臨尾個拉法爾應該係另一個拉法爾?
只係想用懷疑vs相信去埋個尾?
睇到d人話其實之前係地動說書寫既內容黎
最後幾話先係真實黎,所以有兩個第一章主角
我覺得都幾合理
但我覺得條線繼咗任何一節就傳承唔到落去
而且可能點解釋第一章整個假主角嘅意義?
睇到每個人既眼眸close up個陣個心都震左下
每個年代每個地方都一定有人仰望星空
作者最新個篇訪問有講到點解最後要畫一個疑似拉法爾嘅角色出嚟
有時間嘅話會翻譯
岩岩公佈 史上最年輕手塚治虫文化賞得主
想知
得24歲 CLS
剩係譯咗關於拉法爾個part
注意有劇透成分

https://digital.asahi.com/sp/articles/ASQ4P5RJ0Q4NUCVL04J.html?iref=sp_extlink

記者:喺故事尾聲,有一個名叫「拉法爾」嘅角色作為阿爾伯特嘅家庭教師出現。佢同第一卷出現嘅拉法爾係咪唔同人嚟?

作者:呢個交由讀者解讀。喺我嘅解讀入面佢同第1集嘅拉法爾係唔同人嚟。雖然佢嘅內在同外在都同拉法爾極為相似,但拉法爾一早已經死咗,所以佢地係唔同人 。

記者:你特意要咁樣嘅人物出場,去擔任一個最後令阿爾伯特有醒悟嘅角色。係咪咁?

作者:應該話,我一直覺得我一定要喺呢套作品嘅最後同拉法爾做個了斷。拉法爾喺開初就登場,可以話係呢套作品嘅招牌,係好有象徵性嘅角色。但佢亦係一個非常唔穩固嘅人,所以先會自殺。

我覺得要將呢套作品完成落去,最終一定要同「為知性而賭上一切」呢個命題對峙。所以我覺得,最後需要一個兼具拉法爾嘅實力同危險性嘅人物登場,呢點好重要。

所以,零舍呢一part嘅故事嘅真實性同之前唔同。雖然呢個角色唔係拉法爾,但佢係拉法爾自身嘅其中一面。我曾經有諗過將呢個角色完全改做另一個人,或者將頭髮染黑。但我唔想將拉法爾有殺傷力嘅一面喺拉法爾以外嘅角色表達出嚟,咁會搞到我好似格硬要個角色做醜角咁。

所以,呢一part想有「同一個演員演緊唔同角色」嘅間離效果(英文係distancing effect,戲劇用語)。或者希望令大家覺得佢地本質一樣但有啲嘢唔同。

第1部嘅拉法爾,係有“透過學問恢復被宗教損害嘅東西”嘅一面。而最後登場嘅阿爾伯特,喺以“透過宗教恢復被學問損害嘅東西”呢個諗法構思出嚟。我覺得一個同拉法爾相似嘅敵人適合做以呢個為主題嘅作品嘅最終boss。
明晒感謝翻譯
實至名歸
呢一兩年畫漫畫最撚神既作者我覺得唔係佢就係藤本樹
啱啱睇完 想收成套漫畫
瑪奇瑪
台灣有尖端代理出中文牌
不過好似未出
啱啱睇完 想收成套漫畫
台灣有尖端代理出中文
不過好似未出
等出中文電子版。
好似實體版係尖端,希望唔會斷尾…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞