【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
老豆第二次害死自己個女
老豆拎起個女隻手嗰度有一格特登放大咗老豆既眼神
唔知係唔係認到啲墨之類既野
啱啱開始追緊 好好睇
科學精神就係質疑&調整權威,睇落比我想像中更加熱血

而入面d異教徒反對天堂存在嘅說法更係同尼采嘅「上帝已死」,叫人直面返自身價值同現實世界一樣

好多時睇呢d反抗強權嘅動漫都有種抽離感,會懷疑現實中係咪真係會有人咁做;

但用天文學家反抗天主教呢個史實做題材,我邊睇會邊諗到世界上真係有呢d咁嘅痴線佬做d咁嘅野,我地宜家先可以對個世界有咁多嘅認知,莫名其妙咁有種史詩感&沉重感,只可以話作者揀呢個題材冇得輸當然佢本身都畫得好睇
你鍾意就好 頭兩章係好正 主角對真理嘅堅持同犧牲
好多關於知識 真理 價值 嘅哲理對話

尤其是對我哋呢一代香港人特別有意義 有時要挺身而出去捍衛 有時又要委曲求全去保住 就算一兩代都唔會見到改變 但只要每個人都盡自己所能 累積落嚟 仲會去到約定嘅果一日

之所以我想介紹畀更多香港人睇
睇左咁多集最深刻嘅反而係個女研究者讚嘆文字係奇跡果幕
果時連活字印刷都未有,所有野都係一筆一劃寫出黎
文章定書要傳承落去都好困難,歷史都係

能夠透過文字讀到幾百年前嘅人嘅諗法
能夠將自己嘅感動流傳落去,其實真係奇跡黎

另外深印象嘅就係第一章主角駁7個跨世代審判佬果度
係咩用都無咩都做唔到,跟住仲要死添,但係「可以感動」
而家呢個環境可以做嘅野真係唔多仲要大部份都焗住逆來順受
但唔代表無意義,堅持自己嘅諗法傳承落去他朝有日都會有人繼承你當初嘅感動
而終其一生,人生嘅目的和意義,可能就係為左果個感動
個人見解
覺得作者每一章都有一個側重嘅主題

第一章:獨立嘅知性 (反抗主流的思想同勇氣 -> 主角選擇繼承地動說&自殺)

第二章:世界/地球值得人類去生存 (世界殘酷卻又美麗, 人唔應該逃避現實世界、淨係嚮往天堂 -> 歐庫基夠膽仰望天空&願意守護世界而落地獄)

第三章:人生的意義 (人注定會死咁出世又有咩意義,又應如何面對死亡的恐懼 -> 9估呢章嘅主角最後會搵到比賺錢更好嘅生存意義,可能係覺得自己成功出書改變左個世界最後死而無憾)
*中二病:也許我的出生就是為了這一刻,為了撼動這個地球的這一刻而存在,所以現在我可以坦然地接受死亡了

而貫徹全套野嘅就係追求真理&自由、理念傳承、反抗權威、對宗教嘅唔同理解

好耐冇睇到一套包含左咁多哲學思想係入面嘅漫畫,真係好L癲搵到同好真係傾成日呢套野都得
50話 https://www.webmota.com/comic/chapter/guanyudiqiudeyundong-yuli/0_49.html

「人類會將物品,將情報,將想法,
朝著某處,朝著某人,而後朝著下一個時代
不懈地投擲。」

今日漫畫入面嘅人完成咗第一頁活版印刷,同一日香港國安法警察聲稱立場新聞涉嫌串謀發佈煽動刊物而搜查副採主任陳朗昇寓所
https://twitter.com/the852spirit/status/1475959248374882312?s=21
冇錯 要堅持傳承落去 冇人可以預言將來係點 未來就好似Yuval Noah Harari喺人類大歷史𥚃面講嘅二元混沌理論咁 愈多人參與其中 未來就愈多可能 所以無論呢一刻係點 只要愈多人堅持 未來就愈可能因我哋而改變

人生意義係咩 我都唔知 但可能就好似舞舞舞嘅羊男咁話 要一直跳落去 唔好問咩意義 只要一直跳舞 跳到其他人都佩服 跳到心入面冰凍咗部分融化一點 我哋嘅人生先可能會得救
個隊長義無反顧呢點幾型
隊員一句收到都好型
出千就柒晒
唔信上帝嘅杜拉卡話交由上帝去決定
唔信人工產物嘅隊長主動反轉硬幣,將命運把握返自己手中
原來有咁嘅隱喻 唔講真係唔知
隊長
隊長要好似團長咁帶領成班人去死

btw呢套野係幾耐更新一次
岩岩開始追 這是感動阿
兩條友開頭喺馬車爭論宗教嗰陣
係隊長擲銀仔話交由上帝決定邊個正確
今次調返轉
到底香港有冇地方買到單行本 等連載等到頭都痛仲要買唔到實體本
念念不忘 必有迴響
應該未出?好似東立會代理
點解呢套咁好睇但係咁少人討論
入面個撚個角色都好似巨人個團長一樣咁撚顛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞