【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
係 打錯 想講地動說
今次咁快入戲肉
等睇洗白

又死一件
所以下一個主角就係另一個intern仔?
但佢好難拉去地動說 似阿女多啲?
覺得唔會阿女
一係就阿爸反轉
一係就intern

因為阿女已經刻左異端印
唔留得耐
係 打錯 想講地動說
如果阿爸我真係接受唔到
諗諗下Intern都唔奇 開場就係佢俾人問c教係咩?講完一輪佢話考慮呢啲問題係學者嘅工作,加上頁首標語係「疑問能讓人類得到成長?」

可能今章就係講教徒同知識,推翻前兩章寫到好似宗教就係知識嘅障礙咁
警告作者咪撚洗白個審問官
對唔住我冇辦法唔同情佢 34已出 https://m.manhuagui.com/comic/39686/575645.html#p=1
其實都幾明顯準備洗白
問題係戲份會去到邊
(覺得佢有機會接替決鬥佬個位,個女會死,個女既資料經佢傳俾下個單眼佬)
因為個女喊已經質疑上帝
個女被當做異端仲要逃獄 審判佬努力「工作」維繫嘅日常喺果個時代應該冇機會再過
係唔知之後會點發展

有兩樣嘢想討論

1. 漫畫app爭論得好激烈 到底審判佬係咪抵死 呢啲係咪就係報應 我個人就完全唔信因果 所以我心中嘅報應意思係審判佬罪有應得

2. 仲有講返起審判佬第一章殺咗人個老豆 而家佢俾人殺咗個女(佢以為)
我會聯想到近排肝衰竭個藍絲老母個仔肝衰竭單嘢

我自己咁諗,放返喺果個時代脈絡,我覺得只能係一種無奈嘅必然。神就係一切,果時嘅自識都係嚟自聖經,有咩唔明去讀聖經就得,如果讀完都唔明,即係你未識解讀。科學及其精神亦都未有,一般人根本無從開始反思自己嘅生活。用返當時標準,審判佬應該都唔係一個人壞人?佢只係比訴求係返工嘅黎生更黎生。

冇話罪唔罪,既然當時嘅政策係寧枉勿縰、未審先判,其實審判佬有冇做審判,只要佢個女發現知識嘅大門,就好大機會死。

之於藍絲老母單嘢,我都唔知講咩好,只想話唔鍾意唔幫咪算..

唔知大家有咩睇法
所以佢一直都目無表情 第二朝瞓醒先嚟喊
兩個點都回應:

1,我都唔信有報應,又或者咁講,我好憎啲人當見到一個衰人嘅親朋戚死就話呢啲係報應。呢啲人信報應,個報應都應該要係公平㗎,公平嘅意思就係善有善報,惡有惡報,但罪有應得嘅人嘅親人可能係無罪喎,就好似呢個女仔咁樣,所以話如果報應要係有嘅話,咁應該要直接報囉呢個異端審判者身上,而唔係全不知情嘅女啊係咪?

2,其實睇佢個走勢呢個老竇應該會慢慢質疑教會呢個控制着人民思想嘅唯一組織,之後甚至會為地動說帶嚟貢獻。我唔覺得咁寫唔好,脫離現實,甚至可以話好現實。其實香港有唔少本身係藍嘅父母,因為當自己黃嘅仔女俾警察不公平對待已開始質疑呢個政府,之後睇多啲正常啲嘅新聞甚至係直播,之後慢慢轉向黃嘅。呢個睇到古怪嘅地方,再去質疑,繼而考證,之後推翻自己舊有嘅諗法其實更加反映到科學精神難能可貴嘅地方。

所以我大膽啲咁講,之後嘅集數應該會係搵返個女,一開始好開心啦當然,之後就會鬧個女,個囡講返自己點解冒險支持地動說,之後老竇進一步質疑教會,再之後就會有一個新登場嘅人出嚟。老竇透過觀察呢個新登場嘅人更加睇到教會行事作風嘅不知所謂,繼而幫助呢個人。
今集睇完反而冇乜感想
最令我思考嘅就係對於今集講審判佬呢個角色嘅主題「信仰vs眼前嘅生命」
好老實講我對於呢個問題嘅答案係「親人>信仰>外人」親疏有別 係人性下由其唔同理念嘅外人嘅性命就係咁唔值錢 至於好壞對錯就好主觀 起碼以現代價值觀睇係偏壞 只可以話佢嘅做法係合理

大家都可以諗下自己會點揀 藍絲老母就揀咗理念先過親人 而我base on我嘅選擇好主觀地覺得佢抵死
1. 都幾啟發 如果報應係公平嘅應該要佢做就報返喺佢身上
有個講法係不是不報 時辰未到又係吊詭 遲啲報冇問題 但遲到話下一世就好夾硬 首先冇人證實到真係有下一世 然後下一世果個究竟點解要承擔上一世嘅嘢 明明叔係一個新嘅人

愈扯愈遠簡單講嘅係我認為世上只有偶現 仲有偶發嘅必然

2. 轉變都似係舖緊路 暫時我係接受嘅 回憶入面嘅審問官心中都唔只係得信仰 同個女鬧交佢反思完認為最重要係安撫咗眼前人嘅情緒先

之後劇情會點我就唔敢大膽猜測
主題我就覺得未完全帶出 未睇到想講咩

至於你對親人 信仰 外人嘅輕重我冇辦法同意你

我覺得呢啲冇最終答案,而係不停浮動

好壞對錯好主觀呢樣嘢我係朂唔同意 我相信係主觀下人類係有一個普遍價值觀 如果一有唔同說法就話呢啲好主觀咁好易陷入道德相對主義

呢個世界係有一啲價值 真理 道德
雖然我哋都會有立場 情緒 惰性 有時會做唔到
但我相信都係依然存在
有樣本身已經算係洗白嘅伏筆位嚟(可能算)

作者有提以前審判佬係做傭兵出身

本身傭兵嘅價值觀應該同真正嘅神官/異端審判有好大出入

可能一直審判佬都係當打份工 同以前一樣

冇真正信過上帝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞