【真理比生命更重要】《關於地球的運動》討論區

794 回覆
60 Like 2 Dislike
兩點回應

1. 我諗你講嘅普遍價值我可以理解成一啲「做人嘅底線」?
我認同呢啲底線係其中一啲標準 但係同好壞未必有必然關係 而其他嗰啲因素好大部份取決於評論者同被評論者嘅文化時代地位呢啲背景

舉幾個例子 一夫多妻 同性戀或者食猫狗 唔同背景嘅人去評論呢幾類人嘅好壞我諗答案有好大差異 如果你話呢幾樣嘢唔係普遍價值 咁唔係正正代表好壞唔止由普遍價值判斷咩

希望你明白我講主觀唔係想用嚟做開脫嘅藉口 而係我想指出好壞冇絕對客觀 人類文化差異太大 就算有普遍性都只係喺特定脈絡下 最重要嘅係我認為認清諗法係主觀先有討論嘅空間 如果深信有「客觀標準」先更加加劇二元對立

太長分兩層樓回
理性是感性的奴隸
公道啲講,佢從來都唔黑
其實計落決鬥佬係抵死過傭兵(至少就畫出黎既野)
決鬥佬做代鬥士殘害百姓,有錢乜都做咁上下。而唔做傭兵後既諾亞克(唔知佢以前做過乜啦) 係完全基於佢既信仰同當下既顯學做正確既事
更何況基於當時環境既資料,你無辦法有說服力咁得出邊樣先係正確。
某程度上,決鬥佬係好彩接觸到啟蒙既人
已經講到離撚曬題

2. 再推闊啲嚟講 係咪有真理 我都認為係有 但係我更加偏向認為真理同理形一樣 人類只能夠模仿唔能夠掌握 無限接近但係到達唔到

真理同你講嘅另外兩樣嘢唔同 價值同道德都係人類創造出嚟 係大多數人認同對社會有益嘅事物 負面啲講都係一種制度嚟

為咗進一步接近真理 我哋可以做嘅就係懷疑 假設再驗證 thats why我哋需要知性同科學
第一段好同意 我自己都係咁諗 人只可以無限接近真理但唔能夠到達 如果會到達就好恐怖 人就會停止思考 墮落嘅開始

第二段都同意嘅但你講嘅咪就係普遍價值觀 而我希望呢個價值觀放喺任何群體都可以令整體最大得益 最少痛苦

第三段同意冇補充

確實離晒題但我認為都算係一個有意思嘅討論嚟 順便推下post
屌,估錯咗,估唔到下一章主角係佢
啲主角愈嚟愈樣衰 正
35 http://www.manhuaren.com/manhua-guanyudiqiudeyundong/
下期開始休刊 36、37 合併於8月9日發售
睇睇下佢應該唔係主角 因為最後有講第2章完 佢應該只係下一章有重要位置
但一講就25年後,咁下章主角都應該唔係個女嘅老竇。如果佢唔係下一章主角,咁我估一係就新角色,一係就個女之前嘅上司,幾靚仔嗰個(事關都冇咩人簡
個人覺得下一章主角係個女好啲 因為佢仲有啲問題未解決
女人做研究 佢老豆會有咩改變
廿五年後黎生應該都退咗休冇得再返工 可能可以用一個新角度去睇異端

只要能把感動留下 後人自然會掘起
屌又係喎,唔記得咗呢段對話添。發現恆星運行係橢圓形而唔係正圓形真係好突破,留唔返比後世真係好可惜
個時間應該真係唔會同史實差太遠
好似係你之前講嘅?
好屌
啱啱追完
覺得同狼之口有啲似
都係一堆人為咗同一個目標不斷犧牲
主角成日換
睇下先 都真係有啲似 又連結到而家我哋香港人嘅處境
一邊喺投奔自由之地 一邊係追尋權力禁止嘅真理
多謝介紹
好撚好睇
以前真係會咁樣
宗教影響力大過頭
唔係幫宗教講好說話,但其實重點係「權力」度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞