[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
首先AI一定有某程度上嘅決定權
佢地有個幫助人類嘅大任務
所以如果佢認為殺一個人可以幫助人類
佢應該會毫不猶豫咁一槍打落去

不過自殺呢樣嘢係唔會幫助到任何人
又違反哂所有set定哂嘅「本能」
所以咁多人關注
都係要睇返下集點兜
可能佢遊歷咁多地方
結論係藝術要藝術家死埋先多人欣賞
岩岩追到最新
未hang機之前既vivy好似violet evergarden
以為佢會好似violet咁慢慢去了解人心,了解咩叫用心
套野D科學家係咪弱智
原廠設定AI個行動準則嗰陣
就要fix死AI唔可以傷害人類
ai正常都有three laws of robotics
不過唔知呢套有冇
同使命有衝突?
或者殺一救百?
有 小說有
動畫隱藏咗 唔想講太多設定

加上唔係諗住set咗就無事嘛
呢套有小說架原來
仲以為係原創番黎
係原創 不過最初劇本用小說形式黎寫
之後再改成動畫劇本
唔可以傷害人類個priority一定要高過使命
不過如果有衝突 自毀可能係最好嘅解決方法
其實個三定律去到實際操作根本唔實際
唔計trolley problem依d冇答案既問題
ai 醫生護士的話, 如果要做既治療有0.000001可能會死係唔係就唔做?
就算最普通既成藥都有致死風險, 又要救又唔可以有可能危害人類係冇可能, 到最後又咪係計機率去做

所以現實科技界AI regulation都唔係講咩三定律
都有道理
最後ai決定左 咩都唔做咪唔會傷害到人類lor
ai大罷工
佢依家咪就係咁寫,
奇點計劃就係阻止未來AI屠殺人類,
Diva當初肯參加奇點計劃都係因為判斷人類繼續存在佢先可以用歌聲令人類幸福,
如果唔係佢根本唔會多手救埋廢柴垣谷
一直都係Diva個使命大於Vivy個使命,
奇點計劃只係Diva達成自己原本使命嘅手段之一,
但佢第6集最尾發現消滅AI同時人類未必會幸福,
Vivy個使命會令到Diva個使命達成唔到,
所以就hang機要reboot
如果博士冇喺佢面前自殺/佢唔知博士自殺咗,
Vivy可能會繼續做落去殺AI,
但咁就冇咁好睇

松本個使命只係同diva一齊避免未來人類同AI嘅戰爭,
冇講有冇限制用咩方法,
人類AI和平共處 同埋 AI全滅 都係可以達成使命嘅方法
實會架啦 而家都講到明係失憶狀態
可能會保留新人格for舞台&交流用
同松本做任務嗰陣用返default人格掛
咁咪變雙重人格變精神病ai
第六集尾都精神病咗我覺得應該會寫到佢之後變雙重人格AI
如果唔係佢兩個使命疊埋一齊肯定不停出error
data出入
應該係情緒波動
閃紅=波幅大
閃藍=波幅細
過緊data都會閃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞