[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
本身應該都冇死,畀個AI逼走咗,死嘅係部分乘客
今集睇到哭撚咗
本身無vivy
不存在阻止vivy既任務
應該全部一齊死

依家算係救左班恐怖份子
佢地應該慢慢會對AI改觀吧
東映班垃圾編劇真係食得屎,zero-one有呢套一半都還得神
正確的卡多
又幾好睇 今集都幾感人
每睇一集就越嚟越對套嘢期望大
今集detail好多,有啲位睇兩次先睇得明(例如撞頭嗰下係將初始化virus注入白度
但即時係咁,資訊量、節奏、情感渲染都balance得好好
有能力嘅作家、導演再配上有資金同能力嘅動畫公司,整出嚟嘅製成品真係唔同啲
而家似係向住人類對ai 改觀既方向去
好奇會點令人類唔會滅亡
個男人比ai救咗兩次 應該好想殺咗vivy?
其實冇vivy唔等於唔會阻止佢地送死,可能只係時機唔同,不竟第三集開頭除咗個AI之外都冇其他人在場
不過根據反AI組織個頭目同個AI嘅對話我諗佢地都知百年後叛變事件,可能係另一方由未來派嚟改變咗未來
假設隻熊真係博士派嚟,
我估AI屠殺人類有可能就係因為長期冇俾人類平等對待?
因為立咗改善AI人權嘅法律但實際AI都仲係人類嘅工具,
感覺早期AI應該有想學做人,
偏偏sunrise跌落嚟搞到人類更討厭AI,
明明話有法例保障AI但實際待遇慘過食屎,
熊講過原世界線之後越嚟越多反AI組織,
但AI正常係越發展越似人,
可能AI為咗”生存”所以演算到個答案係有人類存在對AI危害太大,
最後AI Lives Matter殺哂全人類
咁要解決呢個問題就只有人類改觀並真係有平等對待AI先解決到,
而唔係好似原世界線班左膠議員淨係立法R票唔真係改善AI人權

個男人真心廢,次次都要AI救
松本個Cube造型明顯係致敬Portal 2 的嘅Wheatley,大眼睛風格差唔多,又一樣多廢話,可能最後又會一樣背叛主角
原來係植入左初始化病毒植入去白到

我睇果時就諗點解佢最後轉立場轉得咁突然

最尾一幕個表情代表啲咩
幾合理
兩個月後睇下巴打估唔估得中
Vivy 終於理解"心"係咩
個人覺得
呢種流暢度
聽到想喊
我諗不甘心係指
1. 作為歌姬見到「妹妹」唱歌感動到客人
2. 「妹妹」比自己先搵到「心を込める」既答案
3. 無能力救到「妹妹」

呢3種心情夾雜
今集進度稍為急左少少
俾多一集相信節奏會更加好
雖然後面就會爆炸
預告話下集仲趕
初始化做成另類重逢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞