[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
一集過差唔多啦 連貫好啲
分開兩集反而冇咁好
係咪佢見到兩姐妹最後都為左使命而死,覺得自己都可以好似佢地咁就好啦,所以話不甘心?

感覺個結局會講機械人會點樣拋開自己嘅「使命」(姐係被創賦予嘅意義)而反抗人類,好似存在主義個上帝已死咁
高質
歌, 動作, 都一流
等睇plot twist, 睇下上唔上到神枱, 但time travel類得2個ending, 一係改變未來, 一係改變唔到, stein's gate時間線玩法應該係極限, 睇下編劇水平
唔知點解諗起虛淵式end
梅原有
今集真係好高質
可惜係要講太多野 一集資訊太多 冇辦法好好品味
我都覺得資訊量好大,但呢種塞資訊唔係塞到冇人睇得明、寫到救唔搭八、搞崩故事節奏個種,而係真係有料嗰種
睇完一個章節(ep3&4)不妨重睇一次,成件事幾耐人尋味
time travel長月老本行啦,信心保證
期待期待
畫得靚到
AI劇情其實寫得幾好
真係睇到佢地有幾睇重佢地嘅使命
不過睇劇嗰陣真係好有嗰種為左推劇情而即場講嘅設定
你要set阿妹做壞人 好我一集內拋佢個背景故事同埋佢對主人嘅忠誠 甚至樓上講白病毒嗰part 係打左唔夠一分鐘前所講嘅
唔係話呢種講故事方法唔得 好多作品都係用呢種填鴨式敘事黎向觀眾介紹設定
但我覺得佢D鋪排可以再好D
頭幾集大家唔熟世界觀都可以接受住
但係如果之後都係咁(其實都預左 因為每個奇點好似都要跳幾年)
最後好有會成為呢套劇嘅缺點(設定過於繁瑣)
女巨打艾倫個流暢度
第三集有講病毒,原先預reset老闆
白同老闆同型號,一樣啱用
噢 係我錯 我連煲兩集嘅 我睇劇唔認真
明明資訊量太多process唔切,個妹仲要係新角色
但都係喊咗
妹妹都有鋪墊既
我記得有人見第三集一開始個老闆無手環 估仲有其他姐妹機

有啲"設定"唔好當佢係設定咁睇
要感受佢個世界觀
者係當個世界有ai 好多野都好自然發生
例如對付ai既子彈 hack眼罩 病毒等
同科幻末來有關既野

訪談有提佢地避免咗用設定 所有事物都盡量因應ai末來呢個世界觀而出現
長月d故仔每一集資訊量好大, 我每集預咗要睇兩次。
我都覺得係咁。除咗「AI正常係越發展越似人」呢一點想補充一下。
第一集到第四集嘅AI都係想減低人類傷亡, 仲未有惡意。

原來嘅世界線入面, AI可能係學習了100年反AI組織同科學家的行為, AI變得冷血。例子: 第一集AI笑著整爆人嘅頭, 有火災AI都繼續唱歌, 繼續追殺投降嘅人類, 博士受傷都好似見唔到......
夾雜住對小妹妹嘅懷念, 同拯救了小妹妹嘅姐姐的安慰

呢一幕都幾高質
好好睇
音楽:神前 暁
加上睇留言評價唔錯, 呢套要開啦
其實呢樣我有諗過一個有少少中二病嘅理由
第一集堆AI唔似係睇唔到博士受傷,
嗰集有出聲嘅AI殺人前全部都係問:需唔需要幫手?
如果單純要表達AI冷血殺人根本唔需要特登寫兩次AI先問再殺嘅情節?
咁樣AI反而似係睇到博士受傷先走去殺博士
我諗係咪原世界線有on9落命令希望世界和平唔再有戰爭,
又或者AI為咗保護人類唔想人類再因為戰爭而受苦,
直接殺哂所有人類就唔會再有戰爭,
幫人類解脫
Detroit劇情
其實就算冇vivy,
個妹都有機會救恐怖分子,
因為佢認為自己個使命係做佢主人嘅life keeper,
如果佢主人死咗佢咪使命失敗
同埋原本歷史係咪真係有人死都係一個問題,
熊講過班恐怖分子有竄改過乘客資料,
可能嗰堆”死人”只係班人用嘅假資料
第一集啲畫面都唔似AI戰爭,加上個博士傳送前講 不求你原諒我
肯定個計畫入面有陰謀
另外第4集個妹妹究竟幾多歲,15年前佢記得家姐講VIVY既事應該都唔細得過3歲,即係今集至少18歲
講過同vivy同年,但1歲時對姐姐記憶會咁清楚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞