[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
諗到樣野 會唔會係失去咗使任所以自殺呢
好似博士講咁 對佢黎講條女就係佢一切 無咗就唔想生存

所以grace版好聽過原版好多
elizabeth都係冇咗使命 但都冇自殺到
直到大叔執咗佢返去
機械音首happy together 都好過癮
講真
只要個結局唔爛尾
可能係我心目中最正嘅原創番
屌啦以前好多架
blood+, darker than black果期真係無得輸
嗰陣未開始接觸動畫
darker than black, 千其唔好睇2, 同eureka一樣
bones 出第2季真係 ...
咁又冇得比
小玉ひかり (Grace 個唱歌cv) 話晒都係同幾田りら同group

Vocal collection 6月30號出,但係暫時未見Grace首歌
幾田りら 係咪即係yoasobi主唱
其實真係幾滾動日本有咁多youtube彈起既歌手
反而其他地方見少賣少
其實幾田りら同佢個group (Plusonica)唔可以講係youtube發圍
主要都係sony類似選秀咁組左個group
先再到yoasobi

不過日本確實肯比機會新人,無論係youtube起家或者busking
甚至vocaloid作歌, 有料就有機會
至少個情況係你肯試就會有機
香港真係啲人口講支持但係禁個like都唔肯
咁都要有料既 Yoasobi尾機到咁
睇翻香港情況,邊個有料又彈唔起?
連以前都係indie野既Serrini都可以爆紅,個環境友善咗好多啦
呢d野雙向,大家時間、資源有限,選擇有好多,睇唔出有咩價值要支持 唔支持冇問題
定你想見到既情況係 想人唔理好醜單純支持本土 冇料都可以彈得起先?
你唱得好大把人like同share 而家環境友善咁多 唔好將自己無料推落其他人唔支持
香港唔止係撐唔撐既問題, 係直情冇市場做商業歌

日本淨係計動畫一季當佢40套,
OP ED 插入曲 bgm character song已經有個市場去做歌
唱片公司先會出資, 先養到歌手樂隊寫手後製etc
行業先再有向上流既機會

所以如果覺得動畫好睇, 有能力就要課金支持
唔係個市場只會愈縮愈細, 好似香港咁...
真係正既就會有人比錢支持
Ptt 巴哈唔少人都話會買/已買cd
唔知長月佢地有冇參考到機械人三定律黎構思

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E6%9C%BA%E5%99%A8%E4%BA%BA%E4%B8%89%E5%AE%9A%E5%BE%8B
第一集已經殺人

我覺得係ai 由使命誕生
但人類存在會對佢地嘅使命有衝突
加埋第零法則既話殺人都唔係大問題(要避免人類滅絕)
反而vivy個使命都幾難同人類存在有衝突(除非要人類用第二種方式生存先唔會滅絕)
vivy 個使命要有人類存活先做到
唔代表其他ai 都一樣

就算本身有aim, 都會有之前酒店嘅case
有漫畫話人造勇者目標係拯救世界
然後因為世界無危機所以佢地要自己成為危機先可以拯救
當然依類野科幻作品見得唔少

例如話ai 出現導致失業問題
咁如果人類整ai去解決失業問題,
最簡單方法應該都係清理人類

佢開頭好似係話推測人類與ai 嘅衝突導致左依個結果
但酒店又顯示出佢思考都幾唔深入

根本科技發展之後求其一個權限大嘅ai出事就可能已經會直接導致依個結果
獨裁國家都係獨裁者失誤一次就可以好嚴重
浮游島同酒店就係版

以上9up, 我唔覺得佢向依個方向寫
而且都唔好睇

另外wiki話
[member]
所以係有參考,同埋使命出自第零法則
Diva個mission係想人類幸福
但如果人類幸福嘅條件係消滅AI 咁佢會唔會繼續做落去?
如果會,咁AI冚家剷,全劇終,但咁寫有啲on9同冇意義
如果唔會,即係令人類幸福或者阻止人機開戰嘅關鍵在於人同AI係咪可以和平共處(消除雙方敵意),而唔係一味打壓AI發展,咁樣只會延遲衝突(但其實從幾次奇點計劃黎睇,冇延遲甚至加速)
我認同樓上有人話sisters系列嘅機係關鍵,可能之後diva會聯合其他sisters做啲嘢,當然只係一個猜測
佢有限制用唱歌帶來幸福依個方式
其他sisters好似都用"作為XXX", "以唱歌"限制左方式

島出事可能就關佢目標係"為人類和巨浮島的發展做出貢獻", 太過籠統
然後我上面9up: 科技發展 →權限大嘅ai
然後sister特異性令到個系列關事都好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞