[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
明顯唔係講緊ai 叛變咁簡單
因為啲歌係用黎氣氛形造 唔係普通op咁 比個固定畫面你再加首歌

咁都中等 巴打睇開咩動畫
我信梅原實有大反轉
我個人就好鐘意呢類近未來 AI與人類嘅題材真係好期待呢套嘅後續發展 制作暫時都仲係精良
成日以為睇漏左幾分鐘
一開波就跳15年
長月達平上一套原創睇左幾集已經棄左
直接飛咗2061,隻熊唔係跟緊博士個plan?

後期應該會再返真原點
梅原主導吧

Vivy同隻熊完全係情弱情強
其實呢類番後補會變得好奇怪
店長會唔會係救緊人 將原本跌落城市嘅旭日炸落海

但又話得佢有權限轉軌道
唱歌同AI係梅原提出
故事主要係長月寫
再大家一齊執
訪談有提梅原叫長月根據唱歌同AI寫小說出黎 佢寫左1年半
編劇主力應該係梅原
有機會係
冇啦啦殺左另一個AI
以人類角度黎講,唔想其他人承擔呢個責任,自己攬晒上身,自己做罪人
佢有權限咁要隻碟黎做咩?
如果真係咁小熊咪=QB
阻止議員死 結果導致更可怕嘅AI人權法通過
如果今次真係殺咗姊妹 就會炸城市

唔會有好結果

一開場世界線歧點仲有第三個發展 應該係伏筆來
隻碟有咩用都未知 但如果上面我講中嘅話 可能係病毒嚟 用來控制旭日暴走

但最後店長堅守同前店長嘅約定 盡力阻止墜落

咁就似長月寫嘅嘢啦
有權限但未去到最高? 隻碟係用黎拎最高權限既virus之類

諗諗下,前店長可能都係因呢單野而死,預測到今日會跌落城市
所以自己走出去維修=船外行動而死
分分鐘呢個分支就搞掂,開頭vivy問醫生咩係心果part
vivy開始有人心,所以產生左呢個分歧
一個case未必會講咁多集
2集解決一個case應該岩岩好
呢100年應該有好多單重要case先係,呢單野阻止到就算
博士講嘅野好深奧
認同樓上講隻熊係AI 臥底

另一方面覺得佢AI 設定得比較vague
雖然vivy 問咩係心果d
但我覺得佢有內心諗法,識嬲有情感,有自己行動同想法,想救個妹妹,對答有感情已經同正常人唔大差別

究竟自律型AI 同真正嘅人差別在於咩地方呢?
咁快就走左個家人
仲以為係俾人騎劫/入侵先搞成咁
初期仲以為係老屈AI事故
似係 不過拍得咁出面應該之後有反轉吧
有機
前老闆係人黎嘛 點預測
緊係唔係人預測,係機器預測到幾時會跌
其實個前店長會唔會係俾人害死?
因為張合照入面前店長同隔離個老女人望住唔同方向,
仲要兩個人都唔係望鏡頭咁影合照
佢地關係唔好?
佢講閃燈嘅模式幾合理 旅館開始有點牽強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞