[四月原創][WIT STUDIO] Vivy -Fluorite Eye's Song-

1001 回覆
53 Like 5 Dislike
覺得2D 畫得好靚
但3d cgi好似唔太得....

同埋AI好易寫崩,睇定D先
通常動畫原創寫AI 世界未日 戰爭 10套有8套都係伏
不過最想睇又係呢啲
wit啲3d不嬲廢廢地
有睇巨人都知
原畫一流就得
好好睇
福山又炸地板
有啲料到啊呢套,本身睇staff都已經幾期待
今次一連兩集嘅開頭開得幾好,長月筆下嘅故仔好能夠喺適當嘅時候帶畀讀者期待,睇完呢兩集有少少令我回想返一開始接觸re0仲未睇原作嘅時候好期待下一集劇情嘅感覺
好似有人話第一/二集劇情唔夠爆,我反而覺得宜家咁樣啱啱好,一開頭嗰段類似montage喺塑造全套嘢個tone嚟講都幾impressive,而長月本身唔係嗰種整速食嘢嘅人,一定要背景寫好寫滿、鋪墊夠晒先肯爆

之前都驚長月做編劇會搞到套嘢口水多過茶,如果有睇re0小說就知咩事(not in a bad way,只不過變成動畫就可能有啲問題),而出到嚟呢度,松本呢個角色真係口水多過茶,但好彩觀感係pleasant嘅。兩個唔同價值觀嘅AI嘅互動幾有趣,世界觀present嘅過程亦都唔會悶

唯一擔心嘅點始終就係AI題材本身好容易玩崩,或者最好嘅情況都只係平淡收結(講緊可塑性記憶),今次就睇下長月嘅表現如何啦
AI寫得好咪成神
寫得唔好咪變成神
好似無 我都係去動畫瘋睇
成神之日
第一集悶悶地
第二集覺得幾好 冇咩冷場 怪唔知得兩集一齊播
救人個度嘅bgm有巨人feel
啲作畫都好正 overall黎講值得追下
成神之日正式變成衡量原創動畫爛唔爛嘅標準
一開始都係鋪下伏筆 講下世界觀
仲有幾多細節位
例如個女仔同vivy撞頭個part 其實係ai溝通既方式
個女仔學左佢地
仲有講話ai無感情 vivy又救人又好似傷心咁

講ai講得差 有刀劍第三季墊底
真的哭能咗

拆cp 好嬲
AI 聰明到殺晒啲人 但又蠢到無諗過回到過去
Lee套係咪動畫版terminator
個博士send
Ai應該做唔到
或者係 I, Robot
我估最後應該係BEATLESS+terminator
即係女主搵番咩係感情/愛+戰鬥+少量AI/時間線設定
始終長月寫人比較強好 寫太多sf hardcore設定好容易炒車
動畫界無邊幾個人handle到 (除咗老虛)
最近netflix有套outside the wire又係講AI打杖 不過應該係反面例子嚟
幾特別,期待下集

希望唔係老土劇情
作畫質素算係咁,重要位就靚啲
有啲同感 似係著重ai情感呢方面
希望之後會有反套路
唔係就晒咗啲作畫
幾正追!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞