因為我個仆街老豆 我被下了一個賓周會變短的詛咒

621 回覆
142 Like 37 Dislike
我鍾意欣欣
但係想主角同Miss Lui一齊
Miss lui
結局其實我早已寫好 唔計後傳一星期內就會完
不過今日優先會有110正評加更~
68. Me Before You

「返黎喇?餓死我喇!」見欣欣開門回來,李乘風立即笑著嚷道,彷彿已從之前的低落完全回復過來。當然事實上並不是這樣,不過李乘風知自己之前的行為讓欣欣唔開心,知她是因為怕自己尷尬才故意落街走走,所以努力裝作沒事好讓欣欣安心。

「對唔住呀,睇衫睇耐左又咁岩撞到個同學傾左陣,有得食喇~」欣欣亦像沒事一樣有朝氣地回應。不過事實欣欣其實知道李乘風只是裝作沒事,心底裏必然還在難過,因為他自小以來,那怕整天沒吃東西也從不會喊肚餓。不過為了扮安心以讓他安心,欣欣並沒說破裝作相信了。

因為太過了解對方,二人所有謊言其實都騙不過對方。不過知道這是為自己好的善意謊言,所以雙方都不會說破。當然不是說二人能完全知道對方的想法,只是太了解對方的習慣和特性因而很容易察覺到對方的不同,這是李乘風和欣欣之間相處的方式和默契。

「乘風哥哥,如果比你有一次從頭黎過嘅機會,你會最想返去邊個時間?」二人吃飯時,欣欣突然問道。

這問題,在之前Musical李乘風也曾想過可惜沒有答案。不過經過這一年的轉變,他已改變了看法。

「嗯... 我會選擇返返去同Miss Lui開始之前,然後唔會同佢一齊...」李乘風答道。

(乘風哥哥你果然最放唔低仲係Miss Lui…) 欣欣聽到後神色一黯。

其實李乘風這答案並不是欣欣所想那樣。他只是想,若果沒和Miss Lui開始,自己不會受第一次傷害,然後亦不會被周紫盈感動再受之後的第二次傷害,最後亦不會因視愛情為遊戲而把小風弄成這般田地。若當時能早點洞悉欣欣對自己的情意,那怕失去了愛得死法活來的感覺而只是像現在般的細水長流,其實也很不錯。

不過也不能怪欣欣誤解,因為在問這問題時她本身已經不自覺向那方向想,之後聽到甚麼自然也很容易偏向了自己所想的方向。

「咁欣欣呢?」李乘風自然測覺到欣欣神色的變異,不過又不能給他解釋自己變短的事,所以問了同一個問題希望能分她的神。

「我? 我都會返返去你同Miss Lui一齊之前,早D同你表白,然後逼你早D要左我~」欣欣一臉嚮往地說道。

「咁同衣家有咩分別?」李乘風好奇問道。

「梗係大分別! 咁我咪可以早幾年已經同你一齊囉! 而且到時我仲係你第一個女朋友,亦係最後一個,一個人霸住晒你~」欣欣笑著說。

「傻妹~」李乘風感動。

(其實係因為,你同Miss Lui無相戀,就唔會有之後嘅事,Miss Lui唔駛受苦,你唔駛好似衣家咁痛苦,我亦都唔駛陷入衣家兩難嘅境地,可以一心一意同你正常地百頭到老...做你真正第一個亦係最後一個女朋友...)

「欣欣,今日晏晝對唔住呀,我地一陣再搵套戲睇呀~我應承你會一直攬住你,唔會再好似今日晏晝咁~」過了一會李乘風又主動道歉。

「好呀!」欣欣當然沒異議。

這次他們一起看了”Me Before You”。故事相信對很多人並不陌生,主要是講述女主角Louisa因工作要照顧因交通意外而癱瘓的男主角Will。二人從相處漸生情愫,Louisa渴望Will 能一直陪伴自己,但Will卻希望Louisa不要錯過其他對她好的人,因為他知道自己實在有太多事不能為Louisa而做,她不能為自己錯過其他人,錯過自己的精彩人生。深知自己復原無望,Will最後決定照原地計劃結束了自己的生命,讓Louisa能重新過屬於自己的精彩人生。

這套戲沒有親熱情節,但卻讓人傷感。電影完結後,欣欣緊緊抱著李乘風,然後突然熱烈地吻上他的唇,再而慢慢把手伸進他的衣服內。因今天晏晝的事,為了避免再傷害欣欣,李乘風雖然不想,但亦不敢中斷欣欣的動作,不久他的衣服已被脫清光。然後,欣欣開始著手脫掉自己的衣服。

「欣欣...」李乘風還是忍不住想叫停欣欣。

「乘風哥哥,求下你... 你唔駛做任何野架,等欣欣今晚服侍你... 就算我地結合唔到都唔緊要,我只係想亳無保留咁攬實你感受下你嘅溫度,我想好好咁記住佢,記住你嘅每一個部份...」欣欣紅著臉地請求。

對方說到這份上,李乘風沒有再說話,只是任由欣欣抱著自己,吻上自己的額頭,臉,嘴,胸膛,手臂,肚臍,小腹,然後...

感受到不足2cm的小風被含進欣欣的口中,李乘風在性欲方面完全沒有感覺,但心理上,他有一種強烈的抗拒感,他接受不了欣欣,自己的半個妹妹幫自己口交...於是他終於把欣欣推開了。

「你唔好咁啦...」說完李乘風開始穿回自己的衣服,被推開的欣欣則躺在梳化上流淚。

「對唔住... 但衣方面我真係滿足唔到你架... 今晚不如你返屋企訓等我地冷靜下先啦...」再說一句後,李乘風便走回了自己的房間。

(乘風哥哥,我知你一日有衣個缺陷,一日你都唔會真正開心...其實我只係想襯仲有機會,好好感受你嘅體溫同記住你嘅一切,點知原來都係唔可以... 不過正如阿Will一樣,愛一個人就係希望佢可以過得開心,得到最好,那怕自己要犧牲同成全... 既然已經有一個同樣為你付出左好多嘅人可以代替我,其實我仲有咩好猶豫? 我最想要嘅從來都係要你開心幸福… 只係,我真係好唔捨得…)

這晚欣欣回到家後一夜無眠,一個計劃亦漸漸在她心內形成。第二朝,她打了電話給Daisy以及另外兩個人。
69. 傷害

自那晚起,李乘風發覺欣欣好像有點不同了。她不再像從前那樣頻繁地出現在自己身邊,對自己就像少了從前那樣的依戀,而臉上的笑容亦好像不再發自真心。李乘風知道是自己那晚傷害了對方。

(李乘風你真係一個仆街...欣欣對你咁好,完全唔介意你嘅缺陷,一直係你身邊陪住你支持你,全心全意咁愛你,點解你連佢小小嘅要求都唔肯滿足佢? 你仲要介意到幾時? 你一日放唔低衣種自卑,你一日都會繼續傷害欣欣架!)

(但我真係接受唔到將自己咁醜陋嘅地方展現係第二個人面前...仲要係欣欣... 現且我接受唔到欣欣幫我做衣D野,就好似無阿哥會想見到自己個阿妹幫人含...)

(佢已經唔係你阿妹而係你女朋友喇! 你繼續係咁只會繼續將佢推開然後繼續傷害佢! 佢都唔介意點解你仲要咁介意?明明你心入面好清楚對佢黎講咩先係最重要...點解仲要講D傷害佢嘅說話?)

(我都唔知...但有D野我真係控制唔到自己...而且我都好愛欣欣,我自然都想佢得到最好嘅野唔想佢受半點委屈...)

(講到尾你都係將自己覺得重要嘅野代入佢度... 小風嘅size對你黎講可能好重要,但對欣欣黎講可能更本只係微不足道... )

(真係咩? 你睇佢琴晚...)

(你覺得佢琴晚似有嫌棄過你咩? 你點解覺得佢有又何唔舒服? 只係你自己嘅諗法,然後將佢推開...)

(我推開只係因為佢除左係我女朋友,佢仲係我個妹...)

兩個李乘風在他腦海爭論不休,不過至少大家都覺得自己應該要氹回欣欣,不能再讓她傷心。所以這一晚,他決定親自下廚,希望和欣欣來個浪漫的燭光晚餐。

不過就在他預備好一切,只是靜待欣欣回來的時候,卻突然收到欣欣的message。

「唔好意思,突然有D野做今晚同唔到你食飯,你自己食啦,我夜D再過黎搵你。」

望著滿桌的食物,李乘風心裏突然多了點擔憂和焦急,因為欣欣從沒試過失約,而近排對方的冷淡亦讓他有了種似層相識的感覺。

(唔好諗咁多...就算全世界背叛我,欣欣都無可能會背叛我...)

過了一會,他收到郭靖的電話。說也巧,這段時間碰巧郭靖一家回了香港探親。

「喂乘風,你近排同欣欣無野嘛?」

「做咩咁問?」相似的情境讓李乘風有不好的預感。

「我約左人九龍塘食飯,但岩岩見到欣欣同另一個男人,好似上左時鐘酒店...」郭靖有點難過地說道。

「比個位置我,我即刻過黎...」對這狀況李乘風完全不能相信,他要親身見証。

「衣家send比你,我係度等你啦。」郭靖回應。

「你唔係約左人食飯?」李乘風有點愕然。

「仲邊有心情食?我推左佢陪你啦...」

「Thx 巴打...」

不斷告訴自己”欣欣唔會...欣欣唔會...”,李乘風終於趕到九龍塘和郭靖匯合。

「如果我無睇錯,應該係上次我同你講見過佢同欣欣拉扯果個男仔...」郭靖說道。

(劉俊業? 如果係佢,咁可能...係真...) 李乘風心裏更加不安。

大半個小時後,二人便看見欣欣和劉俊業手拖手地從建築物走了出來。

郭靖想問李乘風打算怎樣時,卻發現他已經淚流滿面,一時間不知該怎算好,只能默默地守在他旁邊。

「兄弟,你返去先啦... 我會自己解決」過了一會,李乘風對郭靖說道。

「好...我仲會係香港一段時間,有咩需要隨時搵我...」作為兄弟,郭靖這刻拍了拍李乘風膊頭,說完便轉身離開。李乘風並沒有看到在郭靖轉身後,同時間也有數滴眼淚流從他眼裏流了下來。

李乘風截了的士回家,途中想了很多,回到家後便只是靜靜坐在梳化上等欣欣回來。沒過多久,門便被打開。

「對唔住,我唔知你整左咁多野食...」望著滿桌的食物加上兩支未點燃的爉燭,欣欣欣慰了一段很短的時間後便被傷心和內疚的情感所淹沒。

「你...食飽左喇?」不知李乘風是想問肚子上還是其他方面的飽。

「嗯...你呢? 我見你好似無咩點食咁...」

「見唔到你我邊有胃口食...而且我早已經無左食飽嘅能力...」李乘風意有所指。

「咁不如你...早D休息? 我都返屋企沖涼先。」欣欣能感受到對方的不對勁。

「嗯...快D返去沖乾淨D...」李乘風繼續單打。

欣欣身體震了一震,然後裝作沒事去門口走去。

「欣欣,你有無野想同我講?」欣欣正想打開門時,李乘風突然又說道。

「你其實係咪有野想同我講?」欣欣轉身反問。

「我知你岩岩同劉俊業去左九龍塘...」

「你…點知架?」欣欣心慌地問。

「重要咩? 我淨係想知點解...」李乘風希望欣欣能給他一個他需要的解釋。

「因為我都有需要,而你唔肯滿足我...」欣欣直接說道。

「就係因為咁?」李乘風不敢相信,同時亦心如刀割。

「果晚你唔肯比我推開左我之後,我好唔開心就落左街買左罐啤酒周圍行,點知無耐就撞到劉俊業。結果佢代你比左我想要嘅野我...然後我終於明點解Miss Lui同周紫盈最後要出軌...」欣欣痛苦地說出這誅心之言。

「你... 點可以咁隨便架? 就算我比唔到你你都唔係亂咁搵個人...」被揭起瘡疤,李乘風既心痛又傷心地說。

「我隨便? 你知唔知佢其實鍾意左我幾耐? 係你想做傻事果晚,本身其實我係諗住第二日就應承同佢一齊,只係果晚見到你咁反而造就左我地一齊... 當然,你係我嘅夢我唔會後悔,只係當你果晚推開我後,我就知只要你一日放唔低衣樣野,我地一日都唔會有真正幸福...

而且再講,你真係真心當我係你女朋友?定根本仲當我係你妹妹? 你知唔知,你從未主動同我講過我愛你,從未主動錫過我個嘴,從來未話過我聽你需要我... 我知你係好錫我,但果種錫根本唔係我想要果種愛... 你對我從來就好似只係一個親人咁,但衣D真係唔係我想要嘅野!

我知我唔可以怪你,因為衣D野根本唔到你自己控制。而且果陣都係我自己死纏難打逼你同我一齊… 我以為自己可以接受到,但點知原來唔得... 特別係當我見到其他朋友個個同男朋友都可以愛得好恩愛纏綿,而我地就偏偏完全唔係衣種感覺! 到衣段時間俊業比左完全另一種感覺我,我先知原來一直苦苦追求自己唔會得到嘅野係幾傻嘅一件事...有時放低執著,原來個人真係會舒服好多...當然,我可以放低,或者只係因為我得到過...所以我其實都係要多謝你...」欣欣一口氣把心中不滿全說了出來。

「欣欣,對唔住... 我知我唔係一個唔合格嘅男朋友...」聽完欣欣的說話,李乘風很內疚,原來自己一直忽略了對方的感受以為自己ok對方也會ok。而且原來是自己當日破壞了本屬於欣欣自己的姻緣,本身她能擁有一個愛她而且身體正常的男朋友。

「你睇下你,衣家係我比帽你戴左... 點解你仲會同返我講對唔住架?因為你心入面一直對我有愧疚,覺得自己負左我,但其實就係因為衣D不必要嘅情感,我地先會攪成咁... 你有無諗過其實我最想要係D咩?我根本從來唔係介意衣D野!」欣欣繼續渲泄不滿。

「對唔住... 我會努力試下改...」

「太遲喇...已經返唔到轉頭... 係我對你唔住,不過衣家我一見到你就覺得好辛苦... 我地分手啦,你都唔駛自己再覺得有咁大負擔...」

說完欣欣便開門直接離開,留下跪在地上痛哭的李乘風。

「咦,欣欣? 你今晚唔係乘風果邊訓?」陳太見欣欣回來後問。

「媽咪...我同乘風哥哥分左手喇。我有個任性嘅請求想同你講...」欣欣強忍著淚水,裝作沒事和陳太說。

和陳太傾完後,欣欣打了個電話給Daisy,交待完一切,才終於可以釋放自己壓抑已久的情感痛哭起來。

(乘風哥哥對唔住,我唔想傷害你… 你知唔知每一度加係你身上嘅傷痕,其實同時間係雙倍咁加係我自己身上? 但我知我只有越傷得你深,你之後先可以越開心越幸福咁生活...不過放心,我唔會比你傷心太耐... 好快,屬於你嘅幸福就會來臨,只係希望你到時可以無咁恨我...)

到底要多愛一個人,才願意把自己已得到的幸福放手,刻意去傷害和破壞,還要承受對方餘生都會痛痕自己的痛苦,為的只是單純希望對方過得開心幸福?
欣欣真係同左人開房定呢part 都係做戲
之後會揭曉,衣家唔劇透住
同埋咁就算被欣欣hurt 完都係長返幾cm
咁點同人結合
唔好咁心急
下一章會講到多d欣欣嘅心態

雖然好多人應該都估到欣欣想做咩
不過結局篇我都真係用左唔少心機同時間諗同寫
中間又不斷修改
唔敢講完美
但希望只少唔會比大家覺得係爛尾
其實個問題我諗係男主係咁受打擊
我諗就當今次佢睇到j長返知道欣欣做咩
但係咁大打擊會死人
70. 真相大白

“叮噹”“叮噹”“叮噹”

「Daisy,我唔理你用咩方法,總知明天之內你一定要將所有事實真相講晒比乘風哥哥聽! 仲有,應承我,之後你一定要千方百計令佢地可以復合,唔係我…我會詛咒你孤獨一世!」

想著昨晚欣欣打給自己留低了這說話後便收了線,Daisy這天只好厚著臉皮來到李乘風的家門外。當然這也不主要是因為害怕欣欣的詛咒,而是Daisy早在多年前已想把真相告訴李乘風,而她現在終於有了個”正當”的理由。

按了門鈴三次,終於有人應門。

「嘩,無見你幾年,做咩攪成咁...」看見李乘風的樣子,Daisy嚇了一嚇,當然這只是因為李乘風哭了一整晚完全沒睡過覺。

「Daisy? 你黎做咩?」李乘風開門看見是Daisy亦嚇了一嚇,完全意想不到。

「我黎係求你救下家寶...」Daisy知必需要語出驚人才能讓李乘風比自己說下去。

「Miss Lui? 佢發生咩事?」而這果然湊效,亦讓Daisy知道李乘風還是緊張家寶。

「事關重大,你可唔可以比我入黎先...」

李乘風開了門,二人各自在屋內坐好。

「到底咩事?」李乘風心急地再問。

「李乘風,係我講你聽之前,你要應承我無論點都好都要冷靜,唔好亂咁黎。我係暪住家寶偷偷地話你聽...」

「好...」

「當年,其實我地全部都誤會左家寶...佢為左你其實犧牲左好多...」Daisy緩緩把當日的前因後果告訴了李乘風。

「鄭子誠你衣個人渣!」李乘風激動地一掌拍落枱面罵道。

「係我唔好當年引狼入室害左你地...」這刻Daisy對Miss Lui和李乘風仍心存萬分歉疚,這是她還一世也還不清。所以就算欣欣沒說,她本身也會拼了老命去讓他們復合。

「點解你唔早D同我講要我怪錯左Miss Lui咁多年...」李乘風心痛地問。

「我有同家寶講過好多次要講比你聽,但佢唔比我咁做... 佢話你已經有幸福嘅生活,佢唔想打擾你同令你難做...」Daisy解釋。

「家寶... 你真係好傻... 你點可以一個人獨自承受架... Daisy,多謝你一直陪係家寶身邊,唔係我真係想像唔到佢點捱過衣段時間...」李乘風了解Miss Lui亦自然明白她的想法。心裏確實感激這段時間幸好有Daisy陪在她左右。

「係我攪成你地咁...咁你衣家諗住點? 家寶衣幾年真係無開心過,我知佢仲好掛住你...」Daisy緊張地問道。

「放心...我會唔再比Miss Lui受委屈。等我處理好一D事後,我會帶同一份禮物親自去Miss Lui面前負荊請罪,就算跪玻璃我都要跪求佢嘅原諒...」李乘風下定了決心。

「咁我等你好消息...記住唔好咁耐,有咩隨時可以搵我...」聽到李乘風的答覆,Daisy的心在內疚了這麼多年終於能稍為好過一點。

(鄭子誠,你帶比Miss Lui嘅屈辱同傷害,我一定要你十倍奉還!) Daisy走後,李乘風憤怒地和自己說。

同時間,Daisy離開後,亦立刻把結果告訴了欣欣,讓欣欣在痛苦中舒了一口氣。

欣欣的計策看似很成功。她知道李乘風為自己一定會傷心得死去活來,她不忍他承受這種痛太長時間,所以要求Daisy第二日一定要把真相告訴李乘風好分他的心和讓他得到安慰。結果李乘風為了報仇,果然把欣欣的事暫時放下了。其實欣欣不知自己的行為能讓小風長回多少cm,但那怕只是平均數2cm,她覺得對李乘風的幫助都已經很大,所以她亳無怨言地選擇了這條犧性的道路。

李媽媽在信裏說只有欣欣能幫助李乘風,欣欣一看便已知道李媽媽的意思。幫到李乘風的只有兩個方法,一是不介意李乘風的缺陷,和他廝守一生不讓他孤單。但要做到這樣,當中要有多愛才能夠? 這種無私的愛李媽媽相信可能只有欣欣可以。但若果這個方法行不通,那另一個方法便只有讓李乘風受到傷害,然後從新找回自信和尊嚴。可是在早對愛情信心全失的情況下,又有誰還可以進入李乘風的心扉對他造成傷害? 那也只有欣欣可以。正如李乘風自己之前所說,他可以不信愛情,但不可能不信欣欣。那怕全世界背叛自己,欣欣都不可能背叛自己。所以在這情況下仍能對李乘風做成致命傷害的,就只有欣欣可以。

這兩個方法,對欣欣其實都是十分不公平,所以李媽媽才會說自己是自私的母親。而事實上,李媽媽千計萬計其實還是失算了。也許她並沒想過李乘風的情況會惡劣到根本連愛都造不了。若不是早兩年陰差陽錯二人早已發生了關係,那就算欣欣有心傷害李乘風,也是無能為力。

當然,還有一個很重要因素是知道了Miss Lui的真相。欣欣是因為知道自己在傷害李乘風後還有Miss Lui代替自己去愛李乘風,她才能放心做這決定。不然就算李乘風完全康復,沒有愛情下他一是孤獨終老,一是繼續玩弄感情然後重蹈覆轍再次變短。在兩者比較之下那就算明知道李乘風不會真正開心欣欣也必會寧願選擇第一個方法一直留在李乘風身邊。

欣欣一直暪著李乘風知道自己已知道他中了詛咒的事,其實也是考慮到不排除將來可能要用第二個方法。她知道要李乘風相信自己出軌是一件很困難的事,那怕是把自己代入李乘風的角色,她都覺得自己冷靜過後會很難去相信。而若果李乘風知道她知道詛咒的事,那必定一眼便看穿了她的意圖,到時計劃自然會失敗,所以她只能選擇隱瞞。

不過她還是低估了李乘風對她的信任。在Daisy走後,李乘風這天才第一次去洗手間,當他看見一口氣長了接近8cm的小風,他欣喜之餘立刻便對欣欣的行為產生了懷疑。始終他不相信亦不希望欣欣會背叛自己,所以一有其他可能去解釋欣欣的行為是為了自己,那怕多荒謬他都會想去相信。唯一一點說不通就是這匪夷所思的詛咒自己一直從沒對任何一個人說,欣欣怎可能會知道?不過他覺得那怕是有人報夢告訴欣欣,都比欣欣竟會做傷害自己行為的可信性更高。滿腹疑問,他很想找欣欣問清楚。但因Miss Lui的事,讓他決定暫時把這疑問放下,待大仇得報才再找欣欣問過清楚。

只是他從沒想過,這一拖延,卻可能讓他這一世都失去了知道真相的機會。
睇來都無估錯到
打擊太大一次過長返咁多
兩章後都會再有解釋點解會長咁多
加速
畀返30cm人啦樓主
等你
30cm應該要比人拎去實驗室研究
不如你Set 主角30cm咪得囉
有冇加更
正文仲有3章就會結局
可能今晚加一篇
明天再一次過出晒兩篇

定大家想繼續每日一篇唔想咁快完?
一次過出晒
分開出
一炮過出到結局
睇你想唔想吊我哋癮姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞