因為我個仆街老豆 我被下了一個賓周會變短的詛咒

621 回覆
142 Like 37 Dislike
Con't

「傻妹,聽你咁深情嘅表白我點會悶呢? 不知幾想繼續聽~ 欣欣對唔住呀… 係乘風哥哥太遲鈍一直唔知你嘅心意要你一直受委屈…乘風哥哥以後一定會更加疼錫同補償你!」

「邊關你事呢~一切都係欣欣自己嘅選擇… 有你頭先果句說話,欣欣覺得一切都係值得… 就算衣家要死,我都死而無憾喇…」欣欣臉上的笑容確實很滿足。

「唔准講衣D野呀! 邊個都唔可以死! 而且點會無遺憾呢,我地仲有好長嘅日子要過架嘛! 唔通你唔想咩?」

「想! 我衣世都要同乘風哥哥一齊! 欣欣覺得自己真係好幸福…」十多年的感情終於得到回報,這刻欣欣難以言喻自己的喜悅之情。依偎在李乘風的肩膊上,縱使淚流滿面,但這刻的眼淚卻是帶著甜甜的味道。

(乘風哥哥,原諒我呃左你扮唔知你中左詛咒,但我所做嘅一切, 都只係為左你好…)

只是在她心目中,始終還是有一個定時炸彈般的隱患存在著。
欣欣出軌!?
欣欣出軌!?
加速
係唔係之後就miss lui 結婚結局
我好想知
如果欣欣為咗令佢長返而傷害佢
咁欣欣做呢件事嘅時候一定會傷心㗎啦
會唔會令佢最後果2cm都冇埋
睇落去就知~
衣個情況係唔會
因為唔係主角做左d咩去傷佢心
其實係欣欣自己傷自己心
會唔會出番個番外篇 講番miss lui 個段時間係點過
都可能會 暫定結局後其實都會有幾篇外傳
留名
見到暗戀個位變成兄弟既女

到底要恭喜定苦笑
故事入面嘅郭靖絕對會因為欣欣開心而開心
中大果個唔係叫傳理 係叫新傳
BU果科先係傳理
加速
真係唔知添,多謝更正!
大家知加速方法係咩嘅~
67. 重遇

這天,李乘風和欣欣襯週末在家觀看電影。不過這套愛情電影在中途出現了一些親熱的畫面,看著看著二人都各自有了些自然的反應。欣欣本身是半倚半抱著李乘風,這刻她臉龐突然微微發熱,抱著李乘風的手也不其然加大了力道。而李乘風同樣臉龐微微發熱,但明顯一副周身唔聚財的樣子,開始想從欣欣的擁抱中擺脫出來。為了不太明顯,過了一會他便借故要去洗手間站起來離開了欣欣。而回來後,他刻意和欣欣保持了一段較長距離沒再讓對方貼近自己。欣欣心裏知道是甚麼事也沒再勉強對方,雖然對方沒說,但她看得出對方的心情比剛剛產生了很大的負面變化。

「不如我地落去行下食下野?」看完戲後欣欣為了分散李乘風的心神所以提議。

「我有少少累唔想出去… 一係我地叫外賣?」李乘風回應。

「咁我落去買啦,我順便有D野想買~」欣欣明白李乘風的心情便打算借故離開一會讓他自己冷靜一下。希望回來時他能回復原狀。

「好呀,唔該欣欣…」

「唔駛咁客氣…」

(或者我地以後都唔應該再睇愛情片…)欣欣落到樓下後想。

這個問題一直是李乘風的心刺,而因為李乘風,現在也成了欣欣的心刺。不過作為一對情侶,若不能一起看愛情片也未免太悲哀了。但又總不能每次看之前自己都事先看一次看看有沒有親熱場面才和乘風哥哥看吧。隨著時間越久,suffer越大,欣欣對這詛咒的怨念亦越深, 更憎恨著把乘風哥哥害成這樣的所有人。

在街亂逛想著會不會買些甚麼給李乘風能讓他回復心情,一個熟悉的臉孔突然出現在欣欣面前。

「Daisy?/欣欣?」

由於以前李乘風間中會帶欣欣到Miss Lui屋企一起玩,所以欣欣和Daisy也見過幾次面互相認識,不過不算熟絡。

「好耐無見,你幾好嗎?」Daisy問道。

「還好…」欣欣一邊心想有沒有這麼邪門的時候一邊還是嘗試有禮貌答道。

「李乘風呢? 佢幾好嗎?」Daisy裝作不經意又問。

這其實才是Daisy最想問的問題。數年前Miss Lui雖然終於從鄭子誠的惡夢中逃脫出來,但Daisy看得出Miss Lui仍不快樂。而這麼多年縱使也有不同的追求者,但她都沒有接受,只是不時望著窗邊聽著”有一種悲傷”發呆,她知道她還在想念李乘風。

她有提議過找李乘風把真相告訴他,但Miss Lui阻止了她。

---------------------------------------------------------------
「家寶,其實你仲咁鍾意李乘風,點解唔搵返佢啫? 衣家佢又升左大學,個人渣又消失左,你都無晒顧慮啦...」見家寶又在窗邊聽著那首歌在發呆,Daisy忍不住提議。

「唔會喇...衣家佢同周紫盈應該好幸福,我又何必去打擾佢?」Miss Lui繼續望著窗邊回應道。

「你可唔可以唔好乜都諗佢,間中都諗下自己呀? 你睇下你自己衣家個樣幾憔悴?而且佢至少應該有權知道同選擇!」Daisy不滿地繼續勸說。

「你唔了解佢...以佢咁重感情嘅性格,比佢知道真相,佢一定會好內疚日日怨自己,唔會再開心...而且到時佢只會陷入兩難唔知揀我定周紫盈好,咁我又何必要佢為難增加佢嘅煩惱?」可惜Miss Lui心意已決。

「我真係無你乎...如果你真係要說服我,咁求下你唔好再日日唔開心,試下放低佢啦,咁我就唔會再勸你喇...」Daisy只好退而求其次只希望家寶好好保重身體。

「如果你真係私下搵佢講左佢聽,我會同你絕交! 不過我都應承你,我會努力放低...」
---------------------------------------------------------------

Daisy沒法下只好尊重她的決定。只是這天碰巧撞到欣欣,自然想為家寶打聽一下對方近況。若知對方現在是單身,她可能會立即把真相告訴李乘風並綁著他回家見家寶。

「你仲好意思問! 乘風哥哥比你個Miss Lui害死呀! 唔係Miss Lui亂搵男人乘風哥哥唔會攪到衣家咁架!」

對方提起李乘風讓欣欣一陣心痛,霎時間剛剛才稍為平伏的怒氣再次上湧。若當時Miss Lui能一心一意對乘風哥哥,他便不會受傷然後變得不信愛情,詛咒更不會應驗。她恨Miss Lui,同時把Daisy亦恨上了,一時忍不住罵了出來。不過很快她亦知自己失態,所以便立刻轉身離開。

「你話家寶咩話? 我要你同家寶道歉!」自己的好友因李乘風已經受盡委屈還要日日以淚洗面,現在還要被人侮辱周圍搵男人。Daisy替家寶不值,生氣地追上去並捉住欣欣。

「道咩歉? 我有講錯佢咩?佢唔係水性陽花點解要背住乘風哥哥同第二個男人上床? 枉乘風哥哥仲咁愛佢!」手被捉著,欣欣生氣地還擊。

「欣欣你! 唉...其實件事唔係你地所諗咁架...」Dasiy雖然生氣,但稍為冷靜亦知其實不能怪欣欣。而且聽她剛說的話李乘風貌似過得並不好,心軟下語氣亦軟化下來。

「咁係點?」對方語氣軟化,欣欣亦冷靜下來,帶點疑惑問道。

「你衣家得唔得閒? 我搵個地方慢慢講你聽?」Daisy想了想後還是下定了決心說。

(家寶,對唔住...我真係唔想你再受委屈,那怕你將來會嬲我... 而且今日撞到欣欣,或者都係天意?)

數小時後

「喂,乘風哥哥?」欣欣接聽了電話。

「欣欣你係邊?行左幾個鐘都未返黎嘅?有無事呀?」李乘風的聲音在電話響起。

「我...無呀,頭先試衫試耐左咋,我行多陣買埋晚餐就返黎架喇。」

「無事就好,唔好行咁耐喇,自己小心d呀。」

「知道...」

(乘風哥哥,到底我應該點做好?我應該好自私咁留你係身邊,定應該要話個真相比你聽等你自己選擇? 但我真係好驚你知道左真相後我會就咁永遠失去你呀...)

突然的消息讓欣欣不知自己該怎算好。
如果簡左miss lui hurt埋欣欣條J會唔會冇撚左
應該會係欣欣主動hurt佢 等佢長返啲
你衣個情況主角應該好大機會係直接短4cm,
真.縮陽入腹
統計下 去到衣個階段 大家係miss lui派定欣欣派?
lui
應該係欣欣傷男主,加返2cm變返正常人之後miss同返男主一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞