因為我個仆街老豆 我被下了一個賓周會變短的詛咒

621 回覆
142 Like 37 Dislike
條賓州又長咗
Miss果次都叫係被逼吖
今次堅係綠
周紫盈篇我其實係專登加多左d sweet位
想表達嘅係
細個我地無論幾愛幾甜蜜講過幾多承諾都好
果陣雖然係真心
但好多時都係敵唔過潛移默化嘅改變
最後全變成了無心嘅謊言

當你習慣左安穩
原來不知不覺間
好多野慢慢都變左
到醒悟發現時已經太遲

無左危機危
少左熱情同著緊
日久生情
其實都係老生常談但又好真實
因為係好多人嘅經歷
所以之前我會講 過來人會明白

雖然成個轉變我只係用左幾篇
不過實質故事時間其實並唔係咁短
只係我唔想拖太耐所以d時間軸好多都輕輕帶過
暫時只可以講miss lui會有再出場位

結局我心入面其實已經大概有idea
不過去到某個位可能比大家投票決定都唔奇
突破左250
明天都會加一更~

多謝大家支持!
雖然淨係得幾篇 但係都寫得好細膩
btw又長2cm 睇嚟預備變短
條J又長2cm
我要周紫盈死
男主好慘
一定要lol
估中左, 之後果一半係咪主角成魔之路, 搞返短條賓周
如果吾係條撚太長, 底褲都著吾到
Push
多謝讚賞!
唔好睇少2cm
對之後劇情可能都有影響
變短一定會出現
不過之後嘅故事
唔係咁簡單
今日比較忙未有時間出
晏d會一次過出兩篇比大家!
最緊要保持到質量
47. 錯誤

故事回到兩個多月前全人造星決賽剛完成的第二日。

「紫盈,今晚得唔得閒呀?」Jolian在房內問道。

「ok ar,乘風明天考試今晚要溫書都唔得閒陪我。」對此周紫盈已完全習慣。

「咁岩喇,我岩岩約左曹子仁今晚幫佢慶祝拎冠軍呀,預埋你架喇~」

「下? 應該好多人想同佢慶祝架喎,咁得閒理你?」周紫盈有點驚訝。

「可能衣度有佢最想同佢慶祝嘅人係度呢~」Jolina望著周紫盈露出不懷好意的笑容。

「費事睬你…」周紫盈當然明白她意有所指。

「預左你架喇~佢衣家唔方便係出面露面,,所以地點會係衣度,我一陣會出去買定酒同食物~」

其實在早一段時間,當周紫盈和曹子仁越走越近,有一天曹子仁終於向她表白而她也意識到問題的發生因而產生了迷茫。不過在和李乘風那天的對話後,一來她知道了曹子仁原來已有女朋友,二來她亦覺得自己要及時修正錯誤避免事情惡化,所以那次之後,周紫盈都有努力抽身迴避曹子仁。不過這次適逢曹子仁真的拿了冠軍,而且又有Jolina在而不是單獨二人,她覺得自己再推卻又好像有點說不過去。最重要是,周紫盈想知那首歌的意思,在看完曹子仁的演出後這心癮一直纏繞著她。

於是這一晚,她們三人便躲在房內飲酒談天慶祝。不過去到中途,Jolina接了個電話,便說屋企有事要先離開,任周紫盈怎樣叫她她也沒有理會。剩下二人,氣氛立時變得詭異。

「再恭喜你成功奪冠,正式成為一個明星~」為了打破尷尬,周紫盈舉杯再和曹子仁慶祝。

「多謝~ 其實我贏到有好大功勞係因為你…」

「我? 關我咩事?」周紫盈面紅問道。

「因為你,首歌我先可以唱得咁有感情…」曹子仁望著周紫盈深情說道。

「曹子仁…」其實當周紫盈看到的時候,也有這疑惑,感覺對方好像是唱給自己聽一般。無可否認,那刻她確實有點感動。

「就算妳的愛 屬於他了 就算妳的手 他還牽著 就算妳累了 我會在這… 紫盈,我呃唔到自己,我真係好鍾意你,你明唔明點解我決賽要唱衣首歌?」曹子仁用他優美的歌聲唱了兩句,然後藉著酒意突然上前抱著周紫盈。

「你唔好咁啦… 你有女朋友,我有男朋友架…」雖然感動,但反射動作周紫盈想推開曹子仁。

「我唔理我唔想諗! 我淨係知我衣家好鍾意你! 你都唔好呃自己啦,我知你對我唔係無感覺…」曹子仁抱得更緊不讓周紫盈推開。

「我地咁係唔岩架…」還想掙扎但周紫盈已經開始動搖,反抗力量亦越來越細。

「就算係錯,就算要同全世界做敵人,只要可以得到你我都唔介意…」感受到周紫盈的動搖,曹子仁沒放過周紫盈直接吻上了她的櫻唇。

由於Jolina之前一直存在,周紫盈沒特別戒心下不知不覺已喝了不少的酒,在酒精作用下,再加上曹子仁高超的手段和深情的說話,本身好感值又早已刷滿,周紫盈再掙扎了兩下不果後,亦開始動情然後回應著曹子仁,結果這晚曹子仁成為了周紫盈生命中第二個男人。

到到二天,當周紫盈醒來看見曹子仁和自己正赤裸裸地互相擁抱著,大吃了一驚,心裏亦感到萬分後悔和內疚。當李乘風打來時,她完全不知該怎樣回應和面對李乘風,只好先推卻李乘風的約會。

不知自己其實早已陷入了Jolina的圈套,在晚點當她看見Jolina回來後便立即哭著把和曹子仁發生了關係的事告訴了Jolina。

Jolina強忍著奸計得逞的喜悅,開始安慰周紫盈

「你冷靜D先… 李乘風衣家仲未知道發生咩事,你唔好自亂陣腳。我反而覺得你應該襯機攪清楚自己感覺先。你問心,係咪都鍾意左曹子仁?」

「我承認對佢係有感覺…. 但唔代表我唔鍾意乘風呀…」周紫盈徬徨地說。

「先唔好諗D道德枷鎖問題先,你自己諗下點解會鍾意左曹子仁? 除左因為佢charming外,好大原來就係因為你同李乘風感情都開始變淡,你諗下你地見面次數係咪越黎越少? 佢係咪好似無以前咁緊張你著緊你? 同時間,你同曹子仁呢? 你同佢相處開唔開心?總有D野係佢先吸引到你嘅… 話唔定只係習慣或者道德,令你以為自己仲好鍾意李乘風,而事實上,早已經唔係咁... 你自己諗下近排你係咪都唔太想理佢?」Jolina裝作很認真地分析。

「唔係架...我唔想放棄李乘風,我唔想對唔住佢呀…」沒經思考周紫盈便否認。

「傻女,我唔係叫你放棄李乘風呀,我只係叫你攪清楚自己感覺先咋… 男未婚女未嫁,你仲咁後生無話一定要一生一世,最緊要係揀得岩。反正錯已經造成,你咪將錯就錯再觀察下先囉,唔駛即刻扼殺左左曹子仁嘅機會架。你唔想對唔住李乘風,無人叫你再同曹子仁攪野,但都可以照同佢傾計相處下,認清自己個心先再算格。到時如果都係覺得自己鍾意李乘風,你咪可以好安心咁繼續同佢一齊囉…」

已經有點六神無主的周紫盈竟聽從了Jolina的意見。起初她也嘗試努力去重拾和李乘風的關係,可惜李乘風的忙碌總是經常讓她失望。相反,曹子仁自從那天後,對周紫盈展開了更猛烈的攻勢,再加上Jolina暗中幫忙,周紫盈的心亦慢慢由罪疚變成了享受。她開始放開自己的道德枷鎖和曹子仁越走越埋,然後有一天,他們藉著酒精再次發生了關係。自此,曹子仁漸漸取代了李乘風在周紫盈心目中的地位,而之後每次看見李乘風後所產生的內疚感亦讓周紫盈越來越想逃避對方。
-------------------------------------------------

「乘風… 對唔住…」回想返整件事,周紫盈其實都覺得有點匪夷所思,自己以前曾經是這樣地深愛眼前的這個男人,但原來當面對著引誘和考驗,一切都可以是如此的不堪一擊。到底感覺是從何時開始改變? 是二人感情不自覺慢慢丟淡? 還是那曹子仁出現那一刻已經開始?周紫盈自己也不知道… 不過一邊說著整件事情的始末一邊她亦突然意識到自己好像掉入了自己好姊妹的圈套。

「你記唔記得我地初初一齊果陣你同我講過D咩?」也許這幾天早有心理準備,李乘風這刻雖然心如刀割但還能保持理性未至於失控。

「我記得… 」

「你講過只要我個心有你,你永不相負,永遠都會愛我唔會離開我... 衣家呢? 我個心從來無離開過你,但你呢? 係,我可能係忙間中忽略左你… 但係咪咁就代表你要搵第二個? 你同佢一齊果陣有無諗過你當初嘅諾言?」

「係我對你唔住…」想起昔日自己信誓旦旦,這刻周紫盈只覺得異常諷刺和充滿著愧疚。

「點解你地一個二個都要咁對我… 我到底做錯左D咩? 全心全意愛一個人係咪就係錯? 所以要換黎永遠傷心嘅懲罰? 你係咁Miss Lui又係咁… 你仲記唔記得當初係你叫我唔好唔信愛情叫我唔好變? 估唔到變先果個竟然係你自己…」越說越激動,這刻李乘風已經淚如湧泉。

「或者大家果陣都好天真,以為感情真係淨係鍾意同唔鍾意咁簡單… 但原來除左衣樣野,仲有好多其他因素… 係我諗得太簡單…」周紫盈嘗試去解釋,事實上這件事亦確實令她對愛情有了另一翻見解,又或者說是對自己有了另一翻見解。

「係… 或者係因為我地都太年輕,我竟然會相信你,仲會相信愛情… 不過變心就係變心,唔駛咁多解釋,周紫盈我地分手啦... 多謝你為我上左寶貴嘅一課… 」不想再留在這房間,說完李乘風便站起來離開了這房間。

望著李乘風的背影,周紫盈猶豫過想留住李乘風,因為他知道當他離開了這房間,他們便再沒有挽回的可能。可是話到嘴邊,她發覺自己已再不能給他甚麼承諾。與其將來可能讓他再傷心一次,倒不如現在為他做最後一件事就是讓他離開。

這件事後,周紫盈對自己亦彷彿有了全新的認識。原來自己並不是專一,只是一直眼角太高沒有多少男人能讓自己動心。當有一日這個人出現了,自己還是會三心兩意。當日愛慕萬分的男神,不知是因為得到了,還是因為自己眼界不同了,不知不覺間原來自己對他已經再沒有當初那種怦然心動而只有日積月累的感情,而這並不足夠滿足自己。

李乘風傷心地離開的時候,卻在樓下碰見了另一個人。

「走喇? 睇你個樣紫盈應該都作出左決定喇喎~」Jolina收到曹子仁通知便趕了回來等看戲。

「其實我真係想知道,我到底幾時得罪左你…」李乘風望見Jolina,恨意十足,因他知道對於周紫盈的變心,這個女人背後肯定出了不少力。

「你記唔記得我地第一次見面果陣發生過咩事?」Jolina用一種像玩弄寵物的眼神看著李乘風說。

「我自問應該無得罪過你…」

「第一眼見你其實我就已經兩眼發光,當我扮唔覺意掂到你果陣,你就好似遇到洪水猛獸咁即刻縮開… 之後果一晚我有試過message想約你食飯,點知你狠狠咁拒絕左我,話要叫埋周紫盈先得。衣兩個拒絕對我簡直係天大侮辱! 然後有次你仲寸我配唔起你d醫生同學…之後越見你同周紫盈越恩愛,我就越妒忌越睇唔過眼,暗地地裏我同自己講總有一日我一定會令你地分手,睇下你地恩愛得幾耐! 」Jolina突然露出了滔天恨意地說道。

「就係因為咁? 你痴線架? 紫盈係你朋友黎架,亦係我女朋友,避忌係好正常啫!」不是Jolina提起李乘風亦真的記不起這件事。那時純粹覺得有周紫盈會合適一點,而那次後Jolina亦再沒有找過自己所以很快便沒再把這件事放在心上。李乘風從沒想過竟是因為這樣把這個妖女得罪了。

「我唔理! 由細到大我睇中嘅野就一定要得到! 我唔容許有人睇我唔起! 講你聽,曹子仁其實曾經都係我嘅入慕之賓,不過之後大家玩厭左,我地就有個agreement以後要互相幫大家獵食。本身其實你地感情咁好都唔係咁易,直至有日我見到佢係全人造星見到曹子仁後兩眼發光個樣我就知機會黎喇。今次我幫左佢咁大忙,佢有排還喇哈哈!」Jolina說到後段突然又放聲大笑。

聽到這裏,李乘風為周紫盈心痛了一下。認識到這個朋友,也是她的不幸吧。霎時間,他好像沒再那麼恨周紫盈,因為很大的一部份恨都已經轉移到眼前這女人和曹子仁身上。

(待續)
(Con't 47. 錯誤)

「不過雖然係我推波助瀾,但其實都要係你個ex本性係咁先得嘅, 就算無我,將來你地都一樣會有衣一日。」感覺到李乘風的恨意,Jolina雖然有點滿足,但同時間她的心突然又有點痛楚和失落,不想把話說得太絕,於是稍為改了語氣嘗試說出一些修補的話。

這時,李乘風突然醒起Kenny曾經對自己說的一句話。

「你女朋友好靚女,不過好好睇實佢啦,特別係當有一個可以同你匹敵或者比你更優勝嘅男人係佢身邊出現嘅時候。」

(原來Kenny見左佢一面就已經睇通睇透,相反自己同周紫盈一齊左咁耐竟然咩都睇唔透…)

確實,一隻手點都拍唔響,雖然是有人設計,但亦不能說周紫盈完全沒有責任。當然歸根究底,最錯的還是自己竟相信真的有一生一世不變的愛情。

李乘風沒有再回應Jolina,這刻他只是覺得很累,很想找個地方好好冷靜下來。
48. 變

不想面對人群,這晚李乘風沒有回Hall,而是選擇回到自己的屋企。躺在床上,環顧著四周,李乘風這時才發覺不知不覺間原來整間屋的擺設都被周紫盈改變了不少,四周也留有屬於她的物品。想起和她以前的甜蜜時光,這刻他仍有點造夢的感覺。為甚麼明明曾經愛得那麼深,最後還是說變就可以變? 不…也許改變一直在進行,只是自己忽略了? 對上這半年,確實大家的關係都產生了微妙的變化,只是自己低估了後果。若果自己能多一點危機感,早一點發現再挽救,結果又能否不同? 不過正如Jolina最後所講,或許結局應該還是一樣吧。

李乘風還在傷心時,門鐘卻突然響起。從防盜眼一看,卻發現是欣欣。若果是其他人,李乘風多數不會開門,但是欣欣,他卻沒法不理會。

「原來我頭先真係無睇錯,乘風哥哥你真係返左黎~ 咦,你喊完黎? 發生左咩事呀?」欣欣看見李乘風紅腫的眼睛立刻焦急地說。

「欣欣…」看見了欣欣,李乘風就像看見了親人忍不住抱著她痛哭起來。

「無事無事…欣欣係度…」欣欣一邊回抱李乘風一邊輕輕拍著他的背安慰道。

稍為冷靜後,李乘風便把和周紫盈的事簡略告訴了欣欣。

「紫盈姐姐點可以咁架! 太過份喇! 好嬲呀!」欣欣聽後當然為李乘風抱不平,更後悔當日自己曾經幫過她追李乘風。

「其實係我傻啫… 明明已經唔係第一次竟然都仲相信衣個世界有不變嘅愛情。周紫盈話左比我聽,無論曾經幾愛都好,時間到了,都係會改變…」

「唔係第一次?」欣欣有點不明白。

「係喎… 我好似一直無同你講我同Miss Lui分手嘅真正原因…」那時為了保護Miss Lui,李乘風沒有把真相告訴欣欣。不過事隔了那麼久,自己今天又再次受到相同傷害,於是他索性把當日的真相亦告訴了欣欣。

「點會咁架… 對唔住呀乘風哥哥…我一直都唔知…」聽畢,欣欣也有點接受不了開始哭起來。自己最喜歡的乘風哥哥,那樣完美的乘風哥哥,竟還是落得被連環派帽的下場,而自己原來一直慒然不知… 她把李乘風抱緊,希望自己的溫暖能減輕李乘風的痛楚,同時亦減低對自己後知後覺的內疚感。

「不過我仍相信衣個世界有一生一世嘅愛情…」過了一會欣欣望著李乘風說。

「咁係因為你未經歷過失戀啫…不過未經歷過其實都係好事,因為真係好痛...」李乘風痛苦地說。

「我都唔知我係未得過戀所以唔算失,定抑或係一直其實都係失緊戀…」聽到後欣欣自己喃喃自語。

「你講咩?」李乘風聽不清楚。

「無野呀…」欣欣當然輕輕帶過。

「原來欣欣不知不覺都咁大個女…」李乘風愛憐地拍著欣欣的頭。被欣欣抱緊,他才發現原來自己這個小妹妹不知不覺間已經長大了,成為一個亭亭玉立的漂亮少女。自己入了大學後這一兩年間,對她的關心好像少了很多。心裏突然一陣愧疚

「對唔住呀欣欣,乘風哥哥衣段時間都無咩點關心你… 今晚唔好再講我住,我地一邊飲酒,一邊將你近排發生嘅事話晒比我聽好唔好?」

「好呀!」能和李乘風傾計,欣欣自然十分高興,亦希望藉此可以分散李乘風的注意力。

於是這晚二人便一邊喝酒一邊傾計,欣欣興高彩烈地撓著李乘風把自己這兩年發生的事不論喜怒哀樂都告訢了他,而隨著越飲越多,不知甚麼時候李乘風眼皮突然變得很重,終於不自覺地把眼睛合上,然後便甚麼也不記得。

這晚他發了一個夢,他夢見自己和周紫盈很快樂地一起,就在和她正在親熱其間曹子仁突然出現把她搶走了,並取代了自己繼續和周紫盈在床上纏綿,自己想阻止卻力不從心,然後突然間畫面一轉他們又變成了Miss Lui和鄭子誠,還看見化為了魔鬼的Jolina在她們身邊不斷搖旗吶喊助威,然後又不斷追著自己不放。

「啊!」

隨著一聲驚嚇的叫聲,眼睛霎時打開,原來一切都是夢。

頭痛欲裂,稍為冷靜下來李乘風發覺已是日上三竿,自己不知甚麼時候上了床還蓋好了被,衣服好像也被換過。走到客廳,發覺枱上有份三文治還有一張字條。

「乘風哥哥,你琴晚嘔到周圍都係,我已經幫你清潔好喇,污漕衫都洗埋。整左三文治比你做早餐呀,我返學先喇~ 永遠係你身邊嘅欣欣」

(衣個欣欣…)

昨晚的記憶只是去到和欣欣喝酒談天,她還在抱怨那個經常欺負她的男同學,之後便甚麼也想不起。望著那份三文治以及明顯執拾過的客廳,李乘風冰冷的心突然感到了一絲溫暖… 但在櫃頭上望見一張自己和周紫盈的合照,心痛的感覺又突然再湧上心頭…

伸請因病缺席了一天課,傍晚李乘風還是回到宿舍,因為他突然想起有一個人可能可以幫到自己。

回到Hall天色還沒全暗,所以Kenny不意外地還在房內。

「未出去?」不過李乘風還是自然地問了句。

「未呀,不過見到你個樣我突然覺得我今晚最好都係唔好出去了…」Kenny望了望李乘風,然後高深莫測地說了句。

「有無咁神奇呀…」李乘風不相信。

「想講就講啦,想自己一個人我都可以照出去。」Kenny沒有正面回應。

「你係咪一早估到會有衣一日?」想起Kenny之前的說話,李乘風忍不住問道。

「我都係人唔係神… 只不過見得太多唔同嘅人,或多或少間中睇到D凡人睇唔到嘅野啫…」Kenny望著遠方說道。

「咁至少,你今次睇得好準…」接著李乘風把和周紫盈的事全告訴了Kenny,然後又一次過把和Miss Lui的故事奉上。

李乘風和Kenny的相處,一直沒怎樣描述。因為二人同時間在房的時間確實不算多,早上Kenny在房李乘風返學,晚上李乘風在房,Kenny不知去了那裏。不過就算不算太熟,始終在同一房間一起住了一年多,還是會有種熟悉的親切感。加上Kenny一直給李乘風一種高深莫測的感覺,自己這時亦確實想搵人傾訴,所以李乘風不自覺便和他分享了自己整個故事。

「其實傷過一次仲去信第二次,我係咪都算抵死? 點解感情受懲罰嘅往往都係認真嘅人?」說完故事後李乘風還帶著淚痕說道。

「調返轉講,唔認真嘅人又點會受到傷害呢…」Kenny不在意地說出。

「其實Miss Lui又好周紫盈都好,我覺得佢地初初對我都係真心,只不過感情好似永遠都係敵唔過時間嘅改變… 」李乘風沒有否認Miss Lui和周紫盈當日是真心。

「所以受傷咪往往都係認真D果個囉… 要保護自己,就要同自己講唔可以太認真,一旦你比對方認真,你就註定會係受傷果個。而且人係好奇妙嘅動物,越得唔到先越會珍惜,就正如當你對佢嘅好成為左習慣和日常,佢就自然覺得唔矜貴,唔會再珍惜同重視… 記住得不到永遠才是最好的。」

「所以你選擇左衣家嘅生活方式?」李乘風好奇。

「今日唔係討論我嘅問題喇。你都係專心諗下自己之後想點啦。」Kenny拒絕作答,不過李乘風留意到他臉上曾經出現了一絲一閃即逝的傷感。

「曾經,我同自己講過我一定唔可以好似我老豆咁到處留情對愛情唔專一,但到今日我先明白,係世界根本唔充許你咁做… 因為你越認真,換黎嘅就只有越大嘅傷害...」這刻李乘風突然再沒有從前那樣恨自己老豆,直覺告訴他,老豆應該曾經也和自己一樣,只是敵不過世界的洗禮。當然,事實人知道。也許這只是他自己單純希望事實是這樣。。

「所以有D人話人只可以真正咁戀愛一次,因為傷心過一次,就會失去再愛人嘅能力…. 人係有學習自我防衞嘅能力,就好似我地細個未比火燒過,自然唔識同火保持距離容佢接近,但當你被灼傷過,感受過熱力的刺痛後,下次你自然會學識保護自己,永遠留有一段安全距離,只要微微感受到佢嘅溫暖就足夠,不過雖然咁可以避免我地再次受傷,但同時間其實亦令我地過份保護自己,再感受唔到火真正嘅溫度。你算唔知好彩定唔好彩,叫可以真正愛過兩次。」Kenny說笑道。

(到底係早日認清現實定係唔知現實幸福D呢…) 這時李乘風突然想起昨晚的夢,想起了曹子仁和Jolina的樣子,一股怒意油然而生。

「如果咁叫好彩我寧願將D運氣用係第二個地方… 不過衣一刻,我發現我最想嘅其實係報仇。」

「執仇,我個人係唔贊成,因為咁只係代表你著緊,投入左感情放唔低,違背左我地嘅原則。恨其實都係代表你認真了的一種產物。」Kenny冷靜分析。

「因為我之前真係投入左… 同埋我已經預計到紫盈之後會受到嘅傷害… 雖然佢不仁,但就當係我最後為我地可以做嘅野啦…」李乘風想了想後答。

「咁你諗住點報仇?」Kenny沒有再勸。他知道對方其實都只是想把傷感轉化為仇恨好讓自己能好過點,至少他多了個目標去麻醉自己。

「有咩方法可以傷害到衣兩個仆街呢…」

「最佳方法梗係佢點傷害你你就點傷害返佢,不過坦白講,憑你衣家嘅level,睇怕無咩可能…」

「點解?」李乘風不甘心。

「因為你口講唔再信愛情,但心入面對佢係仲有憧憬,簡單D講,衣家叫你去one night stand,你係咪真係接受到完全無問題? 之後又係咪真係可以只單純當對方hi- bye friend唔投入感情?而且你對女人衣種動物嘅了解仲係好表面,先唔講你點會係佢地衣種老手嘅對手,就算想溝女你都未必夠能力啦? 雖然你個外形好有先天優勢,但都只係可以幫到你一開始加多D分,少D一開始就失敗嘅機會架咋...」Kenny直接抽擊李乘風。

「咁我應該點做?」

「等你心情平伏後,如果你諗法仲係一樣無改變,搵晚同我一齊出去啦...」

李乘風沒有想過,這天後他的人生竟發生了翻天覆地的改變,踏入了一個全新的未知領域。
一口氣出左六千幾字完左周紫盈篇!希望大家enjoy
多謝你返黎
唔好再走睇落去就知架喇~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞