因為我個仆街老豆 我被下了一個賓周會變短的詛咒

621 回覆
142 Like 37 Dislike
留名

估計紫盈會同男主分手, 男主太傷心又長多2cm

之後男主覺得點解真心對待一段感情換黎既係自己傷心

行返老豆條舊路, 開始大學瘋狂屌女mode
45. 潛移默化的改變

每段戀愛,好像都會有它的新鮮期。新鮮期間,你會日日夜夜期待著和對方見面親近,事事以他/她為先,彷佛世間上只剩下你二人亦不打緊,然後很容易受情緒影響立下一大堆甜蜜的諾言。但當新鮮期過後,大家習慣了大家的存在成為了自己生活的日常,這些熱情和期待亦自然慢慢冷卻下來,諾言的數量沒有再增加,甚至減少成為了謊言。當然,這不代表你不再喜歡對方,只是感覺上你願意主動為此而花的精神和心力亦隨之而下降。所以很多人說愛情去到某個位置,便不再是以感覺行先,單單靠愛是不足夠維持一段關係,我們更需要學會的,是如何去經營它。

就好像你手上一開始在新鮮期確實累積了一筆財富一樣,但若果你不懂投資而只有花錢,多豐厚的資金也總有花光的一天。就如同愛情一樣,假設愛的感覺會隨時間而損耗丟淡,若我們想維持一段長久的關係,那我們便需要學會在它還沒丟淡前用愛去培養或發掘出更多的愛或其他元素,同時減少損耗速度。當收入大於損耗,這段關係自然仍能茁壯成長。

道理是這樣說,但要做到又談何容易。始終人是偏向懶惰的動物,同時間又喜歡新鮮感。當一方面慢慢丟淡另一方面又有新引誘分散了感情並加速了舊愛的損耗,危機自然會生成。而能否跨越考驗,很多時往往取決於你能否及早發現危機的來臨然後及時作出補救。當timing錯過了,又或時其中一方已經下定了決心,那另一方之後無論再做甚麼,都已經悔之以晚。

時間又過了幾個月,這段時間,看似平淡其實有些事情卻也一直正潛移默化地發生。

首先,李乘風和周紫盈相見拍拖的時間正慢慢減少。當然不是說沒有見面時間,不過比起對上一年,頻密程度是明顯下滑。主要原因是來自各自的學業和宿舍活動,其中又猶以李乘風較為嚴重。起初,周紫盈有抱怨,李乘風亦有不好意思而會努力去作一些補償,但隨著次數越多,他們好像亦慢慢習慣了,接受了現狀。同一時間,也許他們仍未有自覺,就是二人的關係確實已經脫離了所謂的新鮮期而進入了另一階段的平淡穩定期。

其次,在Jolina促意安排下,曹子仁和周紫盈見面的次數越來越多。起初,周紫盈其實並沒有特別主動和曹子仁有甚麼接觸,但不知Jolina是甚麼心態,她不時總會故意邀請曹子仁上自己的房間傾計玩耍,又或是不時和周紫盈在campus或吃晚飯時間會撞見對方然後一起吃飯,讓曹子仁不自覺出現在周紫盈的生活當中成為了習慣。而周紫盈基於要製造危機感給李乘風的心態,自己亦沒有刻意迴避甚至默許了一些曖昧的發生。只是她自以為能把握得好,卻忽略了感情是會不自覺隨時間而培養和累積這因素,結果不自覺間自己陷入了其中,二人關係越來越好。慢慢就算沒有Jolina介入,二人亦開始有了單獨會面和私談。

在周紫盈刻意努力下,李乘風本身其實也不是完全沒留意到這危機,不過一來他對周紫盈信心爆棚,二來,也是機綠巧合下讓他發現了一件事因而讓他稍為放下了戒心。

在一次和同學的Lunch中,由於全人造星這節目已去到決賽階段,越來越Heat,所以他們這天的話題亦不自覺帶到這節目當中。

「你地琴晚有無睇全人造星? 果個曹子仁唱得超好又靚仔喎,決賽我一定要搵飛去捧佢場!」Vanessa率先說道。

「Connie你做咩陰陰嘴係度笑?」這時Felix發現Vanessa講完後Connie偷偷地咁笑於是問道。

「無呀,邊有啫…」Connie立刻面紅尷尬否認。

「你頭先個笑容仲要塊面紅到咁…肯定有囉!快D講~」Felix沒有放過Connie。

「人地唔想講你唔好逼人啦…」Colin見Connie一臉尷尬便想幫她解圍。由於Connie性格真的十分單純可愛,彷彿讓她受傷或不快自己也會像犯下了罪孽一樣,所以甚得大家喜愛和疼錫。

「邊有逼啫,我地係關心同學! Colin你唔關心Connie呀!」Felix繼續狡辯。

「其實… 曹子仁係我男朋友…」最終Connie用極微細的聲線說了這個引起極大迴響的驚天秘密。

「下!?」眾人明顯受到驚嚇。

「Connie,你講真?」當中以Vanessa為甚。

「真架…」Connie難為情地答道,同時間又感覺到她有種自豪。

「件事係點你快D從實招來! 做咩暪住我地咁耐!」Vanessa立即追問。

「其實我同佢係由細識到大,佢以前唔係咁架,係一個大肥仔… 直至入大學果陣佢失戀受到打擊先突然瘦左好多變成衣家咁,而咁岩果陣我見佢咁傷心就有D… 然後咪一齊左囉…」Connie尷尬說道。

「竟然!? 點解我無d咁嘅青梅竹馬架! 唔公平呀! 」Vanessa好像深受打擊的樣子。

「咁佢係點嘅男朋友? 對你好唔好?」李乘風這時順勢問了一問。

「好呀,雖然佢果次後性格有D變左,以前明明好內向,但之後突然間變得好外向好talkative,但對我一直好好,好錫我好care我呀。」Connie一臉幸福地回答道。

「咁佢嘅吻功同床上功夫呢?」Vanessa突然細細聲在Connie耳邊問。

Connie立刻面紅耳赤。

「痴線! 我地好乖好守禮架,衣D野梗係結左婚後先做得架啦…」果然是十分單純的Connie。

「佢咁忍得無逼你?」Vanessa一臉懷疑。

「佢知我諗法尊重我囉~ 我地平時都係拖下手仔架咋…」Connie一邊自豪一邊又還是有點怕醜。

「咁又真係睇唔出佢咁純情… 加埋佢個外表同才藝,會唔會太完美呀! Connie真係幸福呀~」Vanessa終於接受了現實,十分羨慕Connie。

「嗯~ 我都知自己幸福~」大家都能感受到Connie有多愛她男朋友。

從Connie口中感受到她們的恩愛,於是李乘風也就不自覺放下了那剛剛才開始升級的警戒。

知道了這消息,李乘風當晚自然亦告訴了周紫盈。

「講個秘密你知呀,原來你個偶像曹子仁就係Connie青梅竹馬嘅男朋友呀~」

「下…係咩?」周紫盈有點驚訝但又好像不太興奮。

「係呀,我地個個今日知道後都超震驚。Vanessa之後仲成日都好似死下死下咁~」李乘風繼續說完全沒察覺周紫盈的異樣。

「咁又真係幾估唔到嘅…」

「你有無都好失望呢?」李乘風笑笑口問。

「痴線!關我咩事呀!」周紫盈突然很大的反應。

「做咩咁大反應呀? 你偶像嘛~你衣家同佢又好似咁熟…」李乘風顯露出自己微微的酸意。

「佢係同Jolina熟,我間中搭單見到佢啫,唔係咁熟架咋…」周紫盈急忙想撇清關係。

「不過知佢有女朋友我都安心D…」李乘風突然又說。

「點解?」

「驚佢對你有意思囉… 不過衣家唔驚lu~」李乘風如釋重負。

「如果佢真係有你會點?」周紫盈有點膽怯問道。

「咁佢咪註定要傷心囉~ 話唔定決賽果陣唱返首失戀歌更加有感情~」李乘風繼續說笑。

「你對我真係咁有信心?」周紫盈再問。

「你衣幾年對我係點我點會唔知呢? 你都唔信我仲可以信邊個?」無可否認,之前幾年周紫盈的愛確實給了李乘風很大的信心。

「傻瓜… 因為你係我心目中永遠都係李乘風…」周紫盈似是對李乘風說,又像是對自己說。

這晚後,周紫盈減少了和曹子仁的私訊亦再沒有和他單獨見面。一切又像回復到沒事一樣。

大半個月後全人造星決賽終於舉行,而曹子仁在自選項目憑著方大同的一首三人遊再次打動萬千觀眾的心成功奪冠。
出埋衣篇可以講多少少

其實成件事要分幾個階段

首先係大家開始過蜜月期而主角又越黎越忙
二人少左時間見

周紫盈本身係眼角好高嘅人
所以成個中學佢只睇中左主角一個人

係大學佢無遇到一個稍為睇得上
直至全人造星衣個節目出左個曹子仁
本身都無乜野
衰又衰在果個jolina
不斷令個男仔出現係女仔面前
又危言聳聽
結果兩個人越黎越熟
加上主角自己掛住忙又太有信心
慢慢就攪到女主角都動左情
好可能衣個星期內就會知
等文
你嘅推論好合理 不過我暫時唔劇透住
提一提 差兩個正評有加更~
條八婆咩居心
一陣唔知咩事又比男主綠帽載
然後又搵connie, 然後又破人處
後幾話會有交待
其實衣個故我最想寫
係主角心境既變化
從而帶出唔同感覺比讀者
不過劇情仲要推進一段時間先有機會做到
感覺好似想表達由一個乖仔變usb
然後遇到/重遇一個改變一生既人又變返好
有冇得加速
唔會咁簡單啦
就咁太普通喇
夠60今日加一更,轉頭出!
46. 發現 (二)

方大同-三人遊

有些話妳選擇不對他說 妳說某種脆弱 我才感同身受
我永遠都願意當個聽眾 安慰妳的痛 保護著妳從始至終
就算妳的愛 屬於他了 就算妳的手 他還牽著 就算妳累了

我會在這
一人留 兩人疚 三人遊
悄悄的 遠遠的 或許捨不得
默默的 靜靜的 或許很值得
我還在某處守候著 說不定這也是一種 幸福的資格
至少我們中還有人能快樂 這樣就已足夠了

有些話我選擇保持沉默 別把實話說破 隱藏我的寂寞
妳的情緒依然把我牽動 躲在妳心中 角落的心事我能懂
就算妳的愛 屬於他了 就算妳的手 他還牽著 就算妳累了

不知道 不知道 不知道 為什麼 為什麼 我的愛
我的愛還留不住妳的離開 卻都總在 等待著妳回來

「Connie開心死啦~ 你男朋友衣家成為全港人氣no. 1喇!」到了星期一lunch time Felix恭喜Connie。

「佢前晚真係唱得好好,好深情呀… 如果佢係對我唱我即刻死左佢都肯呀~ 」Vanessa立刻附和。

「邊有你地講到咁誇呀~ 」Connie表面上謙虛,但實質上人人都看得出她那種開心和自豪。

「咁你地琴日點慶祝? 」Colin問道。

Connie:「未呀,我地今日要考試,佢又咁岩話琴晚唔得閒所以今晚先慶祝呀。」

「Wooo~ 諗住點慶祝呀?」Colin續問。

「我專登請阿爸阿媽去食buffet然後諗住親自下廚煮比佢食呀。始終佢衣家變左名人唔太適合出街…」

「係喎…咁你地以後咪都要玩地下情?」Felix突然插嘴。

「我都唔知呀… 都要睇佢係咪真係想係衣行發展嘅…同埋本身我地嘅關係就無咩人知,佢唔鍾意我同人講架,我見係你地我先偷偷話你地聽架咋...」對這問題Connie也有點失落。

「攪錯呀! 唉,黎緊實大把女仔埋佢身,希望佢唔會傷害你啦…」Colin突然有點擔憂。

「唔會嘅,我對佢有信心!」Connie眼中露出對男友充滿信心的眼神。

Lunch後,李乘風打了給周紫盈

「紫盈,琴日我溫書無陪你不如今晚過黎搵你食飯補償返?」

「唔好喇… 我有D唔舒服想抖下…」不知為甚麼,李乘風覺得周紫盈的聲線有點傷感和徬惶。

「唔舒服? 有無事呀?」李乘風關心問道。

「無… 應該有D累啫…」

「咁我過黎睇下你啦。」

「唔駛喇,難得測完驗你今日休息下啦,我遲D再搵你呀…」

「咁好啦,你好好休息下,我夜D再搵你。」

李乘風感覺有點奇怪,因為周紫盈很少會拒絕自己去找她,不過可能真的因為不舒服,所以李乘風也沒太為意。

佷快,周紫盈亦回復了正常,甚至比之前更熱情,不時會打給李乘風或約他見面。只是因李乘風這段時間常常要實習,有時又要練波和為hall比賽真的比較忙,很多時候不得不放棄和周紫盈相處的時間。結果慢慢地,他發覺周紫盈的熱情也漸漸再次冷卻,對他亦越趨冷淡。

她不再主動會約他,和他談電話總是沒甚麼心機好像交完功課便會提出收線,等待她回覆message的時間多了但字數卻少了。有時要求和她親熱,亦多以身體不適為由而拒絕,就算有時願意也像完全失卻了熱情。這一切,都讓李乘風有熟悉的感覺。

「紫盈,點解你近排成日好似唔想理我對我冷淡左咁多嘅?」

「唔係呀,可能係近排真係太累啫,同埋我地一齊左咁耐都過左成日要痴住嘅時間啦,咁咪自然唔駛見咁多囉…」

「紫盈,我地好耐無咩喇… 我想要…」

「我今日有D唔舒服呀,一係我用手幫你?」

雖然心裏不舒服,但為了避免吵架,久而久之李乘風亦慢慢習慣接受了,只是把這些負面感覺埋藏在心。

直到又數星期後的一天,肥仔一個message讓他終於驚醒。

「李乘風,你近排同周紫盈有無野發生?」

「無咩呀,做咩咁問?」下意識李乘風說了謊。

「哦… 咁無野喇。」

「你係咪發現左D咩?」不過他亦知道肥仔不會無原無故這樣問。

「我岩岩見佢同另一個著得好密實嘅男仔一齊返左hall,之後同其他同學傾開,佢地話佢地之前都見過幾次…所以問下你啫。作為兄弟提醒下你咋,未必真係我地諗果樣野嘅…」肥仔婉轉地說道。

周紫盈因出眾的外表在CU也是薄有名氣,一舉一動亦自然比較受到注目。剛剛看見這一幕肥仔的同學立刻私下討論,肥仔本身還想維護阿嫂名聲,誰知其他同學不約而同說見過已經不止一次,他掙扎了一會覺得還是需要提醒李乘風一聲。

晴天霹靂,李乘風呆滯了數秒後才能給出反應。

「知唔知個男仔係乜水?」

「唔知呀,包得好實睇唔出…」

「肥仔,你可唔可以幫我一個忙?」

幾日後,李乘風收到一個電話後以身體不適為由直接走了堂然後來到周紫盈的宿舍。在肥仔幫助下,他順利來到周紫盈的房門外。

「喂呀,講過以後你要唱一首歌比我聽先准掂我!」貼緊房門已經聽見了周紫盈的聲音。

不久房來便傳來結他聲和歌聲。

「把聲咁熟面口嘅? 咁似全人造星果個曹子仁?」肥仔聽了一會後說道。

由於李乘風沒怎樣看全人造星,所以一開始並沒有估到是誰,直至肥仔一言驚醒夢中人。

「Brother,唔該晒你帶我入黎,你可唔可以走先? 我想一個人去處理…」李乘風目無表情地說。

「傻啦,有咩隨時搵我,做兄弟實撐你…」猜想到是甚麼事肥仔拍了拍李乘風的膊頭以示支持後便先行離開了。

深呼吸了一口,李乘風終於鼓起勇氣敲門。

「乘風? 點解你會過黎?」周紫盈一開門看見李乘風嚇了一跳。

「點解你要咁對我…」李乘風看見周紫盈臉上還殘留著明顯因剛親熱過的紅潮,眼淚再也抑制不住。

「我…」

「紫盈,駛唔駛我留係度陪你?」這時曹子仁走到周紫盈後問道。

「子仁你走先啦,放心,佢唔會傷害我…」周紫盈尷尬地和曹子仁說了句。曹子仁亦很識做拿回自己的結他說了句小心後便離開了。當他經過看見李乘風的本尊時,臉上有點愕然,心裏終於明白為何周紫盈那樣棘手,不過臉上那勝利者的笑容卻更見燦爛。

「乘風你入黎先啦…」

「到底係幾時開始?」入了房各自坐好後,李乘風問。

「全人造星決賽後果一日…」
究竟男主仲要比人綠多幾次
事不過三
衣次會係最後一次
再綠我相信真係無人會想再睇
希望個故事出人意表
支持
再綠就要睇下男主變成點了
連周紫盈都俾綠帽 我算唔算講中

希望唔好爛尾
支持
寫得幾好 有無啲真人真事撈左入去
連登無人睇講故台
係咪最後會搵翻miss呂呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞