『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (6)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
搞到要靠個軟飯王carry都幾陰公
秋人傳未出,未知道佢係唔係軟飯王。等作者出佐書再討論吧。
以我所見,你講果樣野係原本果位神子想要嘅劇情,但係中間召喚埋宅男個靈魂,咁岩俾宅男入左魯迪身,咁就出現左支線,分線就係改變艾莉絲,洛琪希同希露菲嘅原命運最後生左菈菈嘅支線,而利個係龍老闆想打贏人神嘅劇情。
睇番終曲,成個王國以為送個異世界人會救到國家,但係秋人唔識打仗,最後成個國家都係滅左。秋人其實同打贏人神應該無直接關係
想知邊到有寫烏爾佩既事係咪文庫先有
其實都係靠魯迪既最後之夢講,打贏人神既團隊入面話有個好似日本人既東洋哥仔,再加埋終曲講call左秋人過來,所以先估秋人先係贏人神既關鍵
成個故仔碎片式咁講一啲資訊咋
果度成堆人
佢發夢都無講果堆人係打贏人神喎...
可能秋人係負責落場打氣呢氣勢都好關鍵
我唔肯定果堆人係咪打贏人神,因為由頭到尾都無講...但可以肯定菈菈就係封印人神關鍵人物之一,無菈菈就一定打贏唔到。至於秋人係咪其中一人...就真係要睇不求人之後有冇再講。我未睇昔話,可能有講,但係魯迪篇就無提。
果一話唔係話龍神班人封印完人神走咩,呢度算係講得幾明。
暫時可以咁講
但係如果34歲夢係真唔係人神扮可憐嘅話...秋人同菈菈係有關係,而秋人係500年前就送左過去。結局大家都重係估唔到...因為終曲唔知神子有冇同秋人再見,淨係知500年秋人無死
係後面同七星放閃光刺激毒撚人神
你再loop多幾次睇下...
神子又係叫莉莉雅
74歲死後人神話自己未來全黑 冇得救可能
希望係講真冇吹水

神子先係最慘果個孤獨輪迴幾千次 終於揾到最愛 結果一落場就死咗 於是向世界許願修正世界 點知又走咗個肥宅毒過來打亂哂歷史 世界線暴走 神力完全消失 最後mvp仲要搶走埋秋人

呢個神子不如改名做不幸的咒子算啦
不求人收左好多伏線...佢點寫都得,吊讀者癡
神子真係多L謝肥宅...可能搞到佢同秋人無得相認,500年果日可能秋人見到菈菈可能自殺都未定
但肥宅唔過來七星又落唔到地喎
都係㗎...無佢就無七星
唔召七星 佢自己要不斷輪迴
今鋪無晒記憶同能力可以做返個普通人死去都算係解脫仲有機會救到曾經深愛嘅男人
MVP 痾爛屎臭親人神
妮娜次次出街都俾艾莉絲閃死
學希露菲戴返副超算啦
我睇果個版本就係龍神封印完人神就走

後期蛇足篇咪閃返艾莉斯
不要相信人神
記得後面有講可能係人神fake緊魯廸想佢鬆懈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞