『劇透』《無職轉生》集中小說/漫畫討論 (6)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
邊到搵到,淨係見到有web版
水神流因為防守反擊為主,所以騎士都會學水神流。
劍神流主打攻擊為主,而北神好似係策略型當一隻手廢左可以用另一隻手
文庫建議買電子書
買電子書/實體書
睇到19卷
自從轉折點4,魯迪做左員工之後我覺得有少少悶基本上都係日常>人神設局再解決咁去,冇乜大event
反而想睇多d佢冒險
再加上睇左劇透佢最尾都唔會同人神開片住,搞到冇咩心機睇
返工就係咁悶

無嘅,都係plan定未來
個焦點擺左喺朋友度
扎諾巴、克里夫、愛麗兒、貓狗女
鍾意佢地就好睇
暫時冇咩戲劇性內容
慢慢睇埋佢
不過轉折點4真係好正 睇到我o哂
超展開搞到一日內高速睇左3卷
最好就轉下心態囉
魯迪仔都生埋仲有咩發展可言
相反朋友先啱啱起步
帕庫斯嘅故事對我黎講好大意義
從來冇想像過會喺輕小說見到呢種題材
早見沙織
帕庫斯
果陣真係同盧迪嘅心境一樣覺得條友死不足惜 又唔係勁 冇一忽似做到國王嘅人

到最後睇佢自白果度先發現自己原來都係有份嘆氣嘅人罪惡感爆棚
魯迪抱起亞爾斯我跟着爆喊
魯迪發現左自己某程度上有份參與逼死帕庫斯嘅工程
明明帕庫斯都有哥哥、老婆、部下去愛
又係重點虐心
虐到爆覺得呢幕真係要比香港啲教師睇下
所以佢先係真正令藍毛成長嘅人
呢個成長代價好沉重
A bad hero is not affirmed as bad.
It does not mean that the bad parts are erased and become noble.
Reflecting on bad things, struggling to live well, and as a result, "acceptable".
I think that this "no good but acceptable" perspective is a perspective that is lacking in media culture these days.

呢一段我覺得真係一針見血
25卷下半季先出到嗎???
北二一見龍神就話佢個樣冇以前咁恐怖 ,兩個好似好fd 老友咁
好想知佢哋過去點識
早兩個po都有人問

有保羅vs基列奴果套 冇記錯兩邊post3都有人貼link
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞