[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
係呀
下次再買試吓ruta lucora
其實你知道要乜嘢size, 不如一野攻頂冇煩惱. 好過晒錢落其他袋, 最後都係要買返原先唔捨得嘅牌子
真 預長玩真係不如不問價攻頂
Syzygy啲造工 爭少少.. 之前睇實物見到有啲失望
同日本仔韓仔造工真係有距離
設計係有獨特位,偏向機能風既ul袋

利申 25l用家
Ching 你腰背下位(背囊底部位)會唔會頂 我琴日咩完,條腰比佢un 到瘀咗 唔知係咪我問題,已經用左張evernew alu table 做背板
點睇cayl 背囊
應該係你問題 未試過
另外其實用檯做背板其實唔係咁舒服,佢本身個pad已經好厚,正常pack袋已經足夠舒服,用檯直到唔貼腰骨反而會un
咁我試試唔用檯 感謝
試吓再pack好啲入面d野, 都會揹得舒服d. 我試過將2400入面兩支骨攞出, 大約5kg. 其實用落同有兩支骨冇分別
咪就係條彈弓
試下搵野/手遼條彈弓出黎
再對返岩粒的同個洞
前排經rei買左2400 都係$2100hkd
甚至仲平過唔少ul袋
好彩買左個垃圾印尼仔袋刺激到我直接跳過晒中價位既袋直接買hmg, 希望可以用返十年先爛
Taebaek 2 其實附合你要求啦 大概45L左右
等緊年尾black friday
個樣無hmg咁靚
不過rei無windrider
的確幾可惜,windrider好靚仔
但個人感覺網袋會好易鈎爛
所有gear最貴就係個袋,好想耐用d
以家好多人貪平買印仔, 不過啲gear重到趴街, 又外掛arisu pan, 又剩
見到都辛苦 不過算啦 一陣又俾人話 人地點孭有佢地嘅玩法
我只係擔心一陣𡥼𡥼下成個袋收咗皮 喺個山到唔知點算

好多人都為咗靚 而忘記咗個袋嘅用法
最後就自己辛苦
印仔講真都唔平 有啲地方都賣成五六百
我諗好多人都唔會預幾百蚊個袋會唔襟用
但一般camping gear 閒閒地都7 8kg起跳
營枱櫈天幕爐頭gas廚具 都未計食物同水
想好睇又實用嘅話要落重本少少 自己衡量下
好早期印仔袋兩舊水埋單架
係比班發錢寒既炒家賣貴幾倍
加埋印尼人唔再零售去香港
好彩我係早期買扔左都唔肉赤
第一二水係FB group興起個陣好抵玩
之後有香港代理就無依支歌仔
不過有budget嘅話 可以買好少少啦 有啲brand直頭可以custom任改
Bonfus, ULA, Zimmerbuilt都有啲平價backpack玩
montee其實而家仲可以就咁自己買,運埋香港300蚊有找

不過其實有更多更正既印尼野,貴幾十但造工好幾倍(無吹水純車工好過幾個玩過實物既美國brand)
montee一味瘋狂整新袋,好多位根本就無設計好就整
5,6百蚊仲洗買印仔?
雖然話幾百蚊,但買完個袋要提心吊膽,又要怕佢唔耐用既話,我不如儲多陣錢,加多D 買個好D既
美國野啲手工真心一般 淨係講求正常用到就得
無乜甩漏算執到 同埋美國人唔介意二手
有時上reddit見到啲野好殘都有人接貨 平同用到就得 污糟都有人要 反正唔啱就放返出去 香港人未必接受到依一套
不過好貼切UL sustainable 嘅諗法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞