[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
如果佢原廠有出pole跟你隻tarp既話 可以睇睇幾高做參考 一般矮原廠10-20cm都ok既
想問下有冇一支多功能行山pole ~130cm,可以同時做營燈柱、mount gopro、細trap支撐pole?
Google “gopro trekking pole mount”

勁多款 有裝手握 有裝手握個頂 有裝底個尖頭

咁有GoPro mount, 其他都應該唔難?(DIY/ 再加配件)
我張4×3 用1.8桿
覺得如果2米會好啲 1.8 會覺得有頂頭感覺
2米天幕杆黎講
最高性價比係咪snowline 個支?
Snowline 238g 大約300+ 1支
Zerogram 就最輕 200g 但成500+ 先1支

有無其他介紹?
想問吓有咩50L 背囊推介 budget $1000內
高過180左右我建議買返20mm以上粗 鋁製pole較好
穩陣好多
冇話性唔性價比既
snowline carbon 果枝係輕,但如果起風既話就未必頂到
可能夠粗既平價雜牌鋁pole 會比佢更頂到風
想問啲政府營地係咪仲封緊?
開咗㗎啦,唔信自己google下
想搵對行山杖做埋天幕副pole
有冇推介
咁矮都做到副POLE?不如買CARBON POLE, 你唔用來行山的話

想問下衣隻牌子點樣,純粹想坐係海邊吹下水
見到899一套 算唔算ok?零認識唔想用大陸野
查左上面推介幾款有d貴 1000蚊budget 兩櫈一枱
你要明白世界工廠呢樣野,你個budget九成九係大陸野,唔好又要馬兒好,又要馬兒不吃草。

添d啦。
明白 唔該哂
有冇巴打用過backcountry ?
掙扎緊買佢定snowline
淘寶一set應該400蚊港紙
一模一樣
budget唔夠就收下靚仔二手gear la
大陸野不了
Oh 原來講緊天幕桿sor
係呀
凳既話H仔for sure
我用500s
主pole2米
想用落空間感再大啲
同埋諗住買行山杖兩用
定其實用行山杖做副pole係冇乜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞