[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
春夏用單層
春夏需要更佳既透氣度同防蚊手段 單帳會帶來惡夢
oh shit 好彩未買,吸到變人乾都似
知咩料了,差啲做咗誘蚊器
唔怕蚊就直接瞓tarp底
無落雨就齋用金仔內帳
潮到出水又吸蚊
寧願用自立淨蚊帳算

有冇師兄用過
可唔可以分享下買唔買得過
Hilleberg
其實係自由g魂
輕 內帳闊 但唔夠高 但千幾蚊還好
見過有comment話起身連睡袋都濕埋
師兄有冇試過
春天少少實有 要起得挺d 內外帳有一定空間
問多句
佢個10D外帳易唔易穿同爛
同埋起得咁靚 你係內外帳同時起定分開起
真,賣NH真係唔知想點,6千尺又點,上去都廢時
6000尺係大 不過冇乜野睇
貨既種類唔夠多
感覺搬咗上6000尺好似好吉咁
另外有冇巴打行過旺角毅成間新舖?
大唔大?
比以前細將兩層既野擺埋一間細左既鋪 更加細
竟然係搬細舖
唔會好似金輝咁逼嘛
咁又無
個幕睇落好大、實際呎吋好矮小
講到金輝咁又太誇張
毅成會唔會愈做愈細
依家露營市場競爭咁大
毅成唔係入開啲潮流興嘅牌子
所以競爭力相對差咗
佢有D 牌子其實都唔差,只係正如你所講:
1. 潮流唔興
2. 冇咩打手

例如primus 爐頭同cookset 其實幾好用,而且都好安全,只係大家呢幾年好追捧SOTO 果D

背包果D 更加明顯,berghaus 我諗會用既人應該都露左起碼5年以上,甚至10年以上
近幾年多數重型既就推MR, 輕既就HMG
毅成D牌子直頭係提都冇人提

以前毅成有好多人都係上去睇佢D 新手套餐,in-way 背包,幾百蚊一個有交易果D,特別多制服團體既年輕人上去買
但現在osprey 果D 平左,推廣勁左,加埋少左呢D 制服團體既活動,應該都影響左呢方面既收入
加埋平野佢又唔夠人平,特別係NH、淘寶牌果D

佢D 衫褲好多都係傳統既行山衫褲:恤衫、長褲
現在應該唔係好多人會咁樣著
(不過我都仲係會幫襯佢果幾個英國牌子既褲,個人覺得幾好)

所以我都覺得佢會唔會遲早會有困難LA
毅成有個無咩頭髮呀叔好有活力咁介紹product
好初期買露營gear個陣勁細心咁講
唔好買咩都買最平,第時一定後悔
好彩有聽佢講,身邊有個全部都迪記既fd玩完幾次已棄,連營都用完幾次即場扔撚左(事後有屌柒佢)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞