[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
想問下巴打點睇 Tarptent StratoSpire 1/2
見佢
Double wall
Silicone coated
~ 1.1kg
好似幾唔錯
如果第時走營用點睇?
唔熟 non-free standing 營,見可以用 pole 起,諗住支 pole 可以一物兩用,慳返少少營骨重量
除咗呢隻有諗過之前巴打講嘅 MHW Aspect,不過會再重少少
我都睇啱tarptent double rainbow
想知各位師兄點睇呢隻營
如果 budget 岩就去馬,唔會買錯。不過要預麻煩少少自己做 seam sealing (一係買佢幫你做埋)。Henry (老闆)出晒名 CS 好,你有問題可以直接 email 問佢。

利申:做左幾個月功課。
我估你應該 non ti (DCF)果隻。記得加返 liner, 如果唔係潮濕都幾大獲!
Tac storage 邊到有貨
張枱好靚...可惜出果陣已經買左第二張
fb見蒲台島好似著火 有冇巴打係附近可以講下咩事
有冇師兄有烤肉經驗,同7,8個fd去露營烤肉,有冇邊個爐好用?

見過日本kamado好似幾好,平時啲gas爐都可以用,唔一定要燒炭 ,但係太細。其他款要自己買炭,又唔係好知要買邊隻

decathlon我見有個即棄燒烤盤連炭,好唔好用
你指係燒野食定咩?
牛角咁燒肉就韓國煎板
燒野食咁可以睇下野炊同Belmont Tabi
焚火台加個網上去
焚火台係咪就一定要用炭?同埋我見到既焚火台都好似比較細咁
本身有捻住執柴燒,但係最近見好多人講話執柴唔好,好易有毒咁
又唔係一定既,但用炭穩定d
有時燒柴會好臭好大煙(太濕)
belmont tabi 真係幾好,但係一定要用柴火好似唔多方便
用炭都得 試過
想問大家有冇露營保溫袋推介?
想問其實而d 營地仲未開放
未開 明白好多人都唔清楚 但可以留意漁護FB 開返嘅話全世界都會講 放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞