[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
行山杖你正常都係1.35m咁上下,先到你胸口咁上下,而且你主pole都2m,仲要5x5fly,就咁諗都覺得會唔啱比例啦
除非你話你細fly𥱊地坐就話用行山杖啫
新手想請教巴絲
想買個單人營
Budget <$3000
<2kg
金仔/蒙古包都可以
考慮緊以下呢幾款:
Luxe Firefly SL
Luxe Sil Hexpeak V4a
Big Agnes Tiger Wall UL1 Solution Dye
Gossamer Gear The One
Six Moon Designs Lunar Solo
請問點睇?定係有更好的選擇?
single wall頂霧水/雨水同坑風能力會唔會比較差?
Thanks
呢個真係緣份 我之前都搵左好多間 最後放棄左 行街經過左一間就突然搵到
想搵長方形淺色銀底既天幕 又唔想made in 支那
搵左好耐都唔到 一係就4 5kg重
有無巴打推薦下
但只限重裝去收費營/car camping
不過夏天都冇心機去x位
係carousell見到有個賣$995就入咗手
唉我都打定輸數
可以試下用科技棉天幕 通常越南做

3X4 1.8kg左右

我自己用得幾開心
StratoSpire 2
mesh同solid interior 其實會點揀?
3000可以諗諗MOUNTAIN HARDWARE隻2人營, 呢個BUDGET可諗SILICON料, 耐用D
唔好MIC難少少.......
可以睇下有冇印尼仔, 不過質素就......
我搵左好多科技棉都好似好重
再睇下先 見到啲台灣野都唔錯
https://www.truvii.com.tw/v2/official/SalePageCategory/238648?sortMode=Curator

你可以睇睇呢個, 不過係咪台灣製就唔知啦, 但性價比真係輸哂。
香港用一定mesh
去日亞搵下 尼兩間應該係最輕

Evernew 日本牌子越南造
Tatonka 德國老牌子越南造

我之前見減價買左evernew 開心使用中
同朋友張銀底比較過
猛太陽 30度左右 大家都係2.1/2.2米高
科技棉感覺涼爽啲

不過落兩唔好用 唔會漏水 但收野時張野會重到pk
今日收到漁農信件要上庭 進入已封鎖郊野公園 有冇巴打知要罰幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞