[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
見過人用sts蚊網加軍床
呢個亦係消費級市場(業餘用家)同專業級市場既分別
消費級市場(業餘用家)會㨂最平來買 用完即棄
因為對佢地來講呢D只係餘興節目 玩完就算 使乜咁講究 再唔係下次再買過 D裝仲新仲好用左

另外上面師兄都講 去開毅成多數都玩左好年 佢地賣既都傾專業向 價錢貴
同時山野文化新潮流
傳統山野用品講求品質輕量 唔太講求外觀 用起上來就係大叔款
近年本土消費市場要求外貌 要打卡able
20KG帳篷上山下海都ok 於是一堆dod橫空現身
最差都要有個snowpeak鈦杯

行出去 最多人用一定係迪記同NH 然後就係潮牌
專業品牌永遠係最少
但傳統山野店面對既唔只價格挑戰 係模費者模式轉變

好多年前學校露營就係上去買新手套餐
不過就買好少少買Tatonka
之後隔咗好多年到而家攞返個背囊出來用
不過而家人老咗覺得個袋有啲重
結果都係訂咗個本土牌子輕量背囊
毅成賣嗰啲背囊牌子除咗Osprey
其他而家都唔多見有人用
而家買平嘢入門有迪卡儂
有實物睇有得摸上手又有得試

而家啲仔行山著跑山裝
女就bra top加瑜伽褲
著返傳統快乾衫/恤衫加長褲變咗係老土嘢

但就算肯賣啲「露營潮物」都多競爭
近呢一兩年勁多IG舖開
有啲仲已經做到有實體舖
求輕背囊推介
Syzygy?
放全新yanatomichi mini2
有意留TG
想炒袋就唔好係到搵客啦
唔好意思
上個回覆咁多人負評完都仲問多次
我之前就係咁玩
你見係搭咩天幕?
有冇10D 金字塔推薦?想輕d又買唔起dcf

個塔大約170cm高
訓2個人
你用返fp 同唔特登劃到尖野都還好用過nemo 7d都托賴未穿,佢係歐洲式咁掛內帳,係一體既,你無咩特別都唔會拆開內外帳,好易起得好,唔落風繩四粒釘ok。
如果你米八以上或者喜歡用厚床墊就買第二隻啦🥸一定頂頭。
thx bro.
行過未幫襯過都知你講緊邊個
佢真係好有heart
全港係咪得佢有賣Tasmanian Tiger
之前睇中左Pathfinder II
試完發覺自己carry唔到
應該就係
TT 既背包好重,不過軍用野就係咁
賣到三千幾邊有人接貨
今轉啲色好一般 就算以袋黎計 大把牌子可以同山和道一戰
以前未加價都係2000左右
Liteway pyraomm plus/max tarp
但本身要有170cm高都唔係好多選擇
早排lg khafra hb返咗貨 但已經sold out
msr hmg都有啲160cm高
因為我支桿得170cm,如果用係160cm既金仔上會唔會入哂風
夏天都話涼爽啲 但冬天搞唔掂
換過支pole好似直接啲 搵支可以伸縮嘅
本土牌子
Syzygyoutdoor、尚山、Kenogear都有出輕量袋
三隻都未用過
只係訂咗個Syzygyoutdoor 50L
試揹過幾輕
Pre-order有折有嘢送
尚山嗰個好似仲輕但冇貨
感謝
用緊syzygy 25L 新版
唔錯
你再睇下carousell d價二手貴過原價都大有人在
到底班炒家係咪坐住左個腦先markup到貴過原價
物以罕為貴本身一年都係賣兩三轉 依家佢地仲要轉咗玩pre-order 好多野都要等幾個月
本身都係偏貴 官方正價加百幾運費都由佢
之前都有用佢哋啲袋 但唔算好襟用 不過details位歐美牌子唔及佢地 btw 褲嘅話真心好著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞