[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
我係外國買返黎 仲平過係香港買 不過要等3個禮拜
上2個月出面冇貨時仲係自x樂見到 volt 75 $13xx 即刻掃左個
其實大家會去邊買裝備 好多IG store同實體舖
拎緊係十幾年嚟第一次camping 越睇啲gear越正 啲櫈放堅企坐都得

暫時睇中Helinox Chair one 燈大家有無推介 其實幾百同幾十 最重要差咩
會巡鋪同上網睇下有咩新野出
落到場睇下人地有咩好野用

睇岩咪上網睇下自己搵唔搵到貨買
會唔會平啲

燈照明用嘅我諗主流大家都係推Gaolzero/ML4/N9咁
三款都係夠光同長氣
錢都係用係物料同設計到
去decathlon100蚊唔洗買盞
俾你買夠幾盞
都未必夠上面一支好用
但當然要睇返你咩情況用啦
都係上外國網格下價,岩就買

利申:係門市試完款,之後係Amazon買咗個Gregory Baltoro Pro 95返黎,等咗一個星期就收到貨
Amazon 買好貴呀.. 不過我果陣買aether 65都無試到 不過係幾fit size
早排搵唔到岩色既Osprey Aether,行下係各大鋪頭試完Gregory Baltoro又幾舒服,不過Size唔岩我,最後係Amazon有Size岩就用差唔多香港正價黎買

心動不如行動
我自己係osprey fans 細細個用Gregory mama地又散熱唔好blacklist左了
想問個背囊重嗎?不過我自己都好少可拎咁多野
真心想問句咁多位師兄
夏天露營訓教唔熱架咩?

利申 秋冬露營撚
蚊帳 加 風扇
淨蚊帳 開多個天幕係頂
夏天唔開營
得天幕+蚊帳
同埋選址一定係高山

海邊會想死
想問防火墊同隔熱墊有咩分別?
見好多個重量同價錢都差好遠
想問一下防火墊可唔可以直接放炭上去燒?
啲墊最主要係防炭屎同熱幅射
冇design放野上去直接燒
重就一定重,自己量力而為咁揀返適當大細

因為我要預孭2個人既野,所以先決定買95L
初步執一執咗個袋,已經有預感會打爆個袋
95L都打爆
呢款燈好似都幾多人用 都考慮入手
想問香港係咪好少舖賣Coleman tent以外嘅嘢
各位清點睇3f藍山pro 會唔會比人燒營

同nh睇齊
3F都係左抄右抄架啦
不過佢抄得黎會改埋人地啲短處
你個意思係Coleman依個牌子嘅其他野?
燈呀爐呀嗰啲都見唔少的
咁有佢 想玩金仔香港好難搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞