[露營師] 第22個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
27 Like 8 Dislike
無銀底又唔平🤣
要留意重量,適唔適合自己的 camping style,DOD 營大多很重的
如果係mit應該會當賣點係咁講
但又唔見佢咁講

再講呢個價錢賣呢個specs同呢個樣
見到有啲營寫係越南製
天幕就冇講
賣點話係台商自設工廠
同埋本身係做歐美品牌代工
大把細嘅又聲稱黃嘅舖有賣老虎啦..
同埋如果真係要計.. backpacker都賣nh啦..
唔係真係以為冇啊嘛..?
要數就唔止backpacker啦
沙木尼都有賣NH, 自然樂連三峰靜星都有

所以尼幾間我就從來都唔幫襯
清我諗你回錯人
有冇夏天仲會屌地既ching分享下set up係點
熱到直頭想放棄帶營
通常2-3把芭蕉扇做對流 再熱少少就加埋水冷 用埋gasby抹身 冇乜必要就唔好郁咁多
就算係自立營 笑料日日都係沙灘上面上演 唔使太介懷
慢慢改進下拉繩技巧啦

45L袋我會覺得好難裝野 有時d裝唔係重 只係大件
DOD岩打卡用
我見osprey幾多size揀,但個款式唔太鍾意
山と道同cayl啲設計最有美感不過容量太少
得32-45L,驚唔可以長用
買咁多樣嘢背囊最難揀啱
Osprey 同yamatomichi定位都唔同一個打大容量 一個UL
明呀 時尚問題
我有個大袋 但係孭得最多都係出面35L袋 有時情願手抽幾袋 都係時尚問題
唔係淨係睇capacity,你仲要睇埋啲背囊既max loading同埋背負系統點樣

第一眼見到就有衝動想買
3.2kg
如果你係用dod營,45L可能真係窄少少
我同女友都用cayl,我同baekdu(55L)佢用Mari roll top(~32L),都夠用
有喺官網睇過啊,大概8kg,大部份嘢要買ul先夠裝,所以先諗緊會唔會用唔耐,因為唔係輕就一定啱用,頭痕
Max comfort load mini/mini2大約8kg, one大約11kg, three大約10kg.

睇佢想玩咩露營, 要煮好多嘢食又要有氣氛果隻, 我估yamatomichi未必太適合.
營睇中咗呢款~全黑夠大又輕好似冇乜選擇
呢款好似單帳黎
係啊,會唔會好多缺點
之前係用分內外帳嗰種未試過單帳,諗住春夏天用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞