有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
公立要食藥無效先比打針咁on9?

我而家喺私家打緊黃藍副廠針想排公立,但係唔想去到公立要食一段時間風濕藥,因係咁樣會有一段時間令我停咗打針,聽講停針之後再打返有機會針水藥效差咗/失效,而要轉第二種針,到時要用正價打第二種強脊針就奶嘢,實破產。

想問你知唔知可唔可以喺公立向醫生要求唔食藥直接打針,或者問私家醫生拎轉介信證明自己一直打向針,豁免食藥無效先打針呢個安排?

另外因為返工難請假,成日唔得閒,想問公立覆核診係咪好難book星期六?同埋可唔可以一次過買n枝針返屋企打,應該可以唔洗成日覆診?

問題比較多,祝巴打一生平安
我覺得若證實你係As,醫生便可直接開針。 而同時你的驗血發炎指數達標,便可安排你去申請基金資助
我喺私家證實咗同打針控制咗啦,係驚如果去公立要停針食一輪藥再打返針,影響針嘅效用。

基金方面我唔得啦,一嚟而家病情受控指數低,二嚟唔係真係窮到拎綜援嗰種。

公立副廠針正價如果係1100針我ok
師兄人在?
HI,,師兄,嗰時我係大埔鄧醫生度一路睇一路排公立風濕科,嗰時好彩係醫療卡有包診金,所以淨係比生物代用劑錢...鄧醫生一直都有幫我UPDATE左資料上醫健通。之後排到公立,佢地好似係CHECK醫健通知我有打開代用劑...就直接比我係醫院買代用劑打..而家仲愈黎愈平..去到7舊幾水一枝...BTW..嗰時係鄧醫生都一開始係試左叫欖核既藥...試左2-3個月..都係繼續發炎..所以先打代用劑
公立醫院好似係要3個月覆診一次..但可唔可以星期六覆診我唔知啦..因為我通常返工時蛇出去覆診...
唔該哂 等我部署吓先 700蚊針真係減輕好多負擔
抽血驗 通常8 9成抽血check 到 1 2成要風濕科醫生先識睇 所以都係去睇風濕科啦 免疫系統問題 骨科唔識睇 人地剩係睇識骨
我睇左骨,照mri
乜事都無, 估計係武肺後遺
如果再痛 你可以考慮去睇下風濕 我屋企人都係咩都照曬 咩科都睇曬咁濟 搵唔到原因 保重
要痛到咩程度先似係? keep 住痛定係好飄忽時有時無咁
我唔識啊 係我屋企人痛 話好似被野釘住轉入去條腰骨咁痛
我照左mri , 我已經話自己懷疑係強直,但佢話 無任何跡象,咁我又慢慢好緊咁款,可以去做返gym , 當佢無野先
師兄,又係我。我攞左轉介信準備排公立了,但之前從來冇排過公立。

想問係咪想以後去邊間睇就帶轉介信去邊間登記排期? 定係我而家去是旦一間登記排隊都得,以後再睇下公立分配我去邊間診所??
我就去左普通科門診睇.佢之後會幫手轉介返去醫院睇專科...記得去邊間醫院可以自己簡...好似...
師兄鄧醫生打針係收幾錢?
$700 係打邊隻。? 我問私家打要 $2000, 出年 1 月先排倒睇政府
adalimumab(amgevita) 而家政府去到5百幾一枝...
師兄 想問2000係邊到打 有冇名? 我打緊2400,要出年9月先排到公立
你有沒TG ?
我搵倒間$1000, 你有興趣俾TG 我
想問下大家
我MRI骶髂關節發炎加上關節痛(脊椎/周邊關節都有痛)所以確診AS,當時睇大埔鄧醫生(上年9月左右)之後食左3種消炎藥沒用,開始打藍黃色生物似劑,但是打左4針2個月都是沒用。到今日排隊去左政府風濕科睇,我已經話想打生物制劑,但是佢話我病徵只是輕微,就算打左沒再痛,侵蝕骨都未必有用,都是叫我定期覆診(約左9月)同埋約左個核子掃描(應該要14個月後..)再比左消炎藥。
想問下係政府是打生物制劑?幾錢1個月?打抗壞定白介17?因為我之前抗抗壞沒用應該轉抗白介17?
雖然唔係十分痛,但是好多關節都影響緊…真心累..
我都是唔沒b27,發炎指數幾個都是正常,確診是MRI SI關節發炎加上有關節痛(脊椎同周邊關節都有)
之前係鄧醫生打似製劑(藍色,個頭黃色,2星期/1針)
但是沒用,想問下你打邊隻?幾錢同邊度打?
幾耐有效?thx
我係打藍黃色 你呢隻冇效可能要轉藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞