有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
懷疑有強直 要去睇風濕專科 唔好拖 好多人唔知強直係睇風濕科 其他科幫唔到手
我都係RA,本身都穩定左病情,醫生話可以打針。
打左兩針biontech,暫時都無事,都無返發
希望你打針都無事啦!
打左弟一針four 4 hing , 心跳變快了,變成95-99,以前都是65-75的。晚上睡覺時有時候感覺到心跳會比較大力😵‍💫
巴打幾耐之前病發 同埋好返咗幾耐?
一年前我關節發炎,食過類固醇一排就無事,呢一年都過得幾好
但依家feel到啲關節好似又嚟料,好擔心
有無tg group 圍爐?
我有強直兩年,打左一年生物製劑
基本上你有一個月起身就晨僵 就要去睇醫生
上星期骨科確診左 而家等緊睇風濕科
巴/絲打係咪仲有喺鄧醫生到打緊針? 想問佢而家咩價位?仲係2250?
而家去左公立了..嗰邊千一蚊..鄧醫生唔知了..
想問吓你公立排左幾耐?
同埋公立打針係咪每次都要抽血?
同埋可唔可以買啲針返屋企打,唔洗吓吓見醫生?

好似年幾..每次覆診前都會叫你抽血驗...一直都係見吓醫生..循例問幾句..就落樓下藥房拎針返屋企打
公立係要預你食過1種藥幾個月唔得先用針..
千一係生物相似劑定生物製劑
啱啱GOOGLE左..生物相似劑黎.巴打令我長見識
https://www.hksh-hospital.com/sites/default/files/publications/zh-hant/95da1e6784f6d459ee68c6f1f2660153.pdf
我嗰隻係adalimumab
互相幫助
生物製劑用藥歷史長啲 感覺好似安全啲 但真係太貴 聽講四千幾一支
我用左好穩定..我OK GE..不過我諗個個病況都未必一樣..而家過左2個幾月都唔痛.睇吓可唔可以戒左佢
小弟不幸係有哩個病痛既人
希望幫到我哋哩類小數人

首先小弟係窮撚,所以係睇公立醫院

我印象15-16歲果陣開始盤骨連接隻腳果個位會痛,搞到左右是但一邊腳一郁就會痛,果種痛我唔識形容,類似你一發力就會痛到你要即刻停,外人睇到會以為你隻腳有事咁。同埋哩隻痛唔係你整親,係突然無啦啦會痛。

但當時唔係經常會痛,同埋只要抖返1-2日就唔痛。咁因為間唔中會痛,所以都去左睇公立醫院。起初當然啲醫生都唔知咩原因,因為照X光,都睇唔到啲骨有問題,就咁開啲普通止痛藥畀我就算。

咁應該去到18-19歲,盤骨連接隻腳果個位痛既頻率多左,但都係抖1-2日就唔痛,咁都係KEEP住睇公立醫院,因為睇既頻率多左,醫生開始開啲非類固醇消炎藥畀我,亦都轉介我去骨科。咁開始睇骨科之後就有照MRI(磁力共振)就發現到盤骨連接隻腳果個位有發炎既跡象,但骨科醫生係覺得係我坐姿唔好或者做運動整親等等原因所以發炎,骨科醫生轉介埋做物理治療。

之後痛既位置開始增加埋尾龍骨至腰部,而且開始就咁抖1-2日都無用,變到我每次一痛就會食非類固醇止痛藥,果時好有效,基本一食,半日已經唔痛。

之後應該去到24-25歲左右,痛既位置增加去到上背,而且痛既頻率去到基本上每星期實會發生,當然仍然係無啦啦會痛,尤其係訓醒果陣。
當時我仲係KEEP住覆診骨科,X光照骨未見有問題,咁骨科醫生仲係開啲非類固醇消炎藥畀我就算。當時食非類固醇消炎藥開始變得無咁有效力,醫生都開第2個牌子畀我試下,都尚算捱得住。同埋我都開始GOOGLE哩啲痛症,得知有強直性脊椎炎哩個病。

去到27歲左右,痛既位置增加去到啲頸到,仲要係痛到每日訓幾個鐘之後就會痛醒,成個人由頸去到盤骨硬哂咁,搞到每日個精神勁差,因為又痛又搞到訓得唔好。死頂左一段時間之後,我開始要日日食非類固醇消炎藥,尤其係訓之前一定要食,如果唔係一定訓唔到去天光。

慢慢地,我日日食非類固醇消炎藥都開始無效,訓幾個鐘之後會痛醒,或者訓醒之後,個人由頸至盤骨都會硬哂,我亦都同骨科醫生講左哩個情況,咁佢就再轉介我睇內科。

應該去到28-29歲既時候,開始睇內科,內科醫生睇左我咁耐既病歷,覺得好大機會係強直性脊椎炎,咁就要我去抽血,如果驗到有B27,咁9成9係有哩個病。咁之後抽左血個結果的確係B27陽性,所以內科醫生就再轉介我去內科-風濕科。當時我仍然係日日食非類固醇消炎藥死頂住,果時開始食到個人唔知係咪藥物敏感,有時食完個咀唇會腫到孖潤腸。

我諗應該係起到30-31歲,開始睇風濕科,一開始我已經同醫生講可唔可以打生物製劑,咁風濕科醫生就問我點解會知哩樣野,同埋覆我,唔係我想打就畀我打,要評估其他用藥療程無效,如果無效先會用生物製劑。

之後,試過2種風濕藥,印象係試第1種半年無效,再開另1種風濕藥,再試左半年。風濕科醫生亦轉介埋我去物理治療同埋水療。咁當時我仍然係日日食非煩類固醇消炎藥頂住,風濕科醫生亦話如果覺得好痛,可能要食多粒,唔好超過每日上限就得。

咁最後,試左2種風濕藥無效,而且我日日食非類固醇消炎藥,抽血驗出黎個發炎指數都仲係高,仲有個痛症愈來愈惡化既情況下,風濕科醫生終於安排生物製劑畀我。

風濕科醫生會講解生物製劑係咩黎,醫管局有幾多款,每款幾錢等等資料畀我揀,同埋會問埋你需唔需申請資助等等。咁我最後揀左每個月1針,每針約7500,golimumab injection 50mg。

第1次打完針當晚,我仍然覺得頸至盤骨好硬同埋有痛,所以都有食非類固醇消炎藥。去到第2晚開始,唔知係心理作用定真係咁有效,開始無痛同唔硬,一教訓天光,當時感覺真係好似變返個正常人咁。

總結而言,大家可以GOOGLE下強直性脊椎炎既資料,以我所知係基因既問題,導致自己打自己搞到發炎再令到自己痛,並唔係做錯啲咩而令到自己痛,(我唔一定岩,最好請教醫生)。

做運動拉筋哩啲有無幫助,我唔可以答你完全無幫助,但係我經歷而言,幫助真係唔大,而且好多時我係痛到做唔到運動,尤其係去到後期。

食非類固醇消炎藥方面,無可否認就一定傷胃傷肝,什至更多傷害,但總好過因為哩個病導致你骨與骨之間既軟組織,因為發炎而痴埋左,痴埋左之後你就會失去左活動既能力,例如彎唔到腰等等,最重要痴埋左就無得救,(可唔可以做手術切返開我唔肯定)。

生物製劑方面,以我之前聽風濕科醫生所講,宜家已經有副廠整,所以平左,而且穩定性而都高,所以揀邊隻都得,不過都補充話未必款款岩自己,可能有啲人打A牌子無效B有效,有啲就A牌子有效B無效。同埋以我所知,應該係要KEEP住打,係唔係慢慢打既頻率會隔耐啲,我唔肯定,但我睇到有人一唔打就會即刻痛返。如果問坊間自己買黎打得唔得?我就唔係咁建議,亦都唔知有咩窿路去買。

打哩篇野打左成2粒鐘,希望幫到大家,同埋希望有1日有人會研究到令強直性脊椎炎斷尾既藥
請問你關節位會痕嗎
唔會

上網睇好似話有啲人會引發銀屑病
我下背痛左兩個月,做左好多次 physio 同睇脊醫都未有效果,我印象中我無咩猛烈撞擊,平時做開gym

而家好驚自己係
通常點CHECK , 抽血?
MRI?
脊醫無用 佢唔識分咩係強直 得風濕科先識分
因為我屋企人就係咁 睇過好多專科 包括脊醫同骨科 神經科 都唔知咩事 浪費左好多錢同時間
但保險佬唔會一野refer 你去風濕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞