有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike

這個病會有病發期,在這個期間會強烈攻擊你身體,若發生病發期了,大家一定要打針,貴一貴都要打。過了這個攻擊期,便會漸漸舒緩,不會被它搞到身體日後永久性傷害
照X光驗血
睇醫生開藥
拎下次覆診既X Ray紙同驗血紙
無限Loop

打針其實應該問醫生意見
佢覺得Ok咪可比你打
個重點係你係自費定資助打針

資助個隻就煩好多
驗血夠發炎指數同試左兩隻消炎藥都冇效
跟住就再打隻咩肺炎菌落手到,Negative再驗肺同心電圖個啲
Pass哂再轉介比社工
社工個Part 搞掂就等電話
會有一兩日覆診係由護士講打針有咩風險同教你點打針個啲
之後再覆診就會開針比你即場打
打完一次之後以後就自己屋企打
好詳盡
但係拎得撒瑪利亞基金個發炎指數都真係好嚴重
希望各位淨係需要拎風濕病基金會個個藥物資肋

我個陣發炎指數係過一百
通常病發期個period 係幾長?
雖然我依家仲行得跳得跑得,但假如真係中左,想個仲可唔可以踢波
發現得早+打針控制 我覺得係得嘅
其實除左做運動 大家要記得戒口
唔好食蝦蟹牛煎炸野熱氣野濕毒野
平時食多啲清熱解毒既野去平衡身體
每人都唔同,短暫的可以一個月就搞到腰變型。這個攻擊期會很明顯的,你睡覺時的背部肌肉會突然扯實,痛到你完全不能動,連輕輕的透氣都不能,坐車時部車輕輕的一震都會好痛。這時若不立即打針,骨縫合了就後悔莫及,無得返轉頭
明白同唔該晒…
暫時我仲未話扯到不能動,但有時都會feel 到背脊肌肉係扯住。依家自己每日都跑下步郁下拉下筋盡量捱到下星期睇私家專科
食vitamin b, imega 3, 戒碳水去reverse insulin resistance?
Omega 3
唔中b27會唔會容易啲醫?

我醫生話我冇b27可以先打4-6個月針再試吓減針,係有到最後完全停針都keep到唔復發嘅可能性。而有b27嘅人,醫生話多數停左都會再發作要keep住打
巴打一個月一針only?
巴打你個陣有咩病徵令你覺得中左AS?
si joint同屎忽位痛到仆街 爆炸式嘅痛好撚誇張好似比雷劈咗 腳痛到行路受唔到力

而家1個月2針
個陣有冇晨僵?

一個月2針 要成8000喎
冇晨僵 至少唔覺朝早起身特別嚴重
醫生靠睇mri片斷症
3200一針 遲啲去排公立
同埋遲啲可以減到3星期一針
唉 無錢打針 1個月打1針得唔得架
你都去排公立同埋申請資助嗰啲啦
點先知自己有,我好似有
最直接驗血睇下有無hla-b27基因 同埋有無病徵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞