有無人有強直性脊椎炎

834 回覆
50 Like 4 Dislike
23歲確診同路人 發個下真係食都無用
唯有等下個星期打針
打左就唔洗成日食藥啦
加油
想問有無人做開gym
我最近照mri確診左 想問你地經驗做gym(特別係做squat deadlift)有無影響 我依家係一痛就停操下身 痛完一個禮拜之後又操返
補充返 我依家淨係hip位發炎
係邊到打,幾錢一針
搵工時人地問你係咪disability 應該要點答
懷疑AS就抽桶血同照個lumbar spine series
真係有AS通常會搵到
RF-
ESR+
HLA-B27 +
Anti-CCP -
同埋條骨一望通常都會好明顯見到堆特徵

醫生有病都係睇其他醫生
當局者迷旁觀者清
攞個 second opinion冇害
公司醫療 卓健 好似7000一個月3針
有冇人食緊salazopyrin 500mg
即係無論醫療定危疾都claim唔到?
懷疑有仲諗住買翻份捱多半年先睇
最多claim 到mri 錢
驗左有先買保險 係咪冇用
上面好似話有保險都claim唔到
藥費貴價保險先得
例如邊d
網上投保個幾間就算去到最貴都見唔到有包呢隻病
要揾翻傳統個d?
我唔係好熟保險
只係見過人有得claim到
幫你唔到
想問下有冇人入左個b27協會 有冇人可以講下咩黎 上年8月開始條腰痛到 行都行唔到 跟住驗血 驗到有HLV-b27 positive 打左兩個月針 即刻好返好多 但係針真係好貴....
病發個陣痛係feel到舊骨/好深處痛定周邊d肌肉痛?
我最主要係右邊patpat其次係腰嘅右下部份
大概痛十次右邊先會有一次左邊痛
呢幾年試過三四次行唔到訓覺轉唔到身
痛十日八日就慢慢好
日日食痛博士但其實唔覺有止到痛
其餘時間有時痛有時唔痛
可能痛一兩星期跟住食幾日藥就唔痛幾日
呢大半年都係咁
呢排泳池開翻游翻水情況都差唔多
呢d病徵似唔似
我入佐會, 但其實都係交流下, 聽下醫生開TALK, 同埋有時佢地會有水療班, 一齊行山做運動咁, 你當交流GP會好少少。
我唔係強直,醫生話係seronegative arthritis
最初唔知,腳趾痛先,左右有對稱,痛到行唔到,到手指痛,腫起好大,骨科手術切左組織化驗,冇菌,再轉去內分泌科,入左政府醫院,個阿太問完我野走左,本簿留左係我張床,十一點幾都唔冇人理我,我後來自己出去睇

睇風濕科,由骨科轉介

各位,有咩事唔好等,立即去睇醫生,NSAID 係唔會醫好你的
開始痛之後一個月左右,關節就會開始變形,冇得番轉頭

我在私家,食左年半zopyrine叫做好番,停左藥3年冇番發,但筋腱一傷好耐先好得番

試過眼無端端紅, 皮膚又會一達達紅

打左BNT 一個月左右,暫時未死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞