有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
我最近都有身體帶症既困擾,故事有點長

早幾個月因為某原因要訓酒店大概一個月左右,但係張床太軟,第二日個背脊,特別係下背係痴左線咁痛,坐、企、訓都痛。但係因為冇辦法離開酒店,所以迫住要繼續訓。一個月後訓完,就日日睇醫生、中醫做推拿針灸、物理治療咁。冇幾耐之後連膊頭都痛埋,係好緊好緊個種,例如將膊頭拮起掂耳仔都做唔到,有時要拉下筋先做到。去左照X ray MRI,出返黎話冇咩事,腰就有moderate 椎間盤突出,但冇影響神經線。幾個醫生、物理治療師都覺得係肌肉太緊引致。

後黎兩個月不斷做拉筋、物理治療等活動,腰的確好左好多,只係簡中有少少冤痛感覺,膊頭最近都鬆返好多,好多動作唔駛拉筋都做到,但始終都有個種緊既感覺,特別係夜晚完成左一日既活動之後。

其實之前都想驗下血驚係強直,驗左唔係都起碼可以eliminate呢個擔憂,但係公家唔肯幫我驗,所以都諗緊去唔去私家驗好,不過始終呢幾個月因為痛症用左好好錢了。

同埋唔知有冇其他人有類似經驗,可以分享下?因為呢樣野我真係深受困擾
通常發炎係唔郁好耐會緊d
你意思姐係覺得我唔似發炎?
定係我有時要拉筋先鬆到,先至做到某d動作,係可能因為發炎?
可能只係因為太緊
通常最明顯係訓醒起身果同埋僵可能差唔多半個鐘會比較似
去驗下HLA B27啦
你去B27會個網頁睇睇症狀先, 強直唔止痛, 條腰頸位仲伸唔直, 同埋有眼紅眼痛, 皮膚易甩皮呢D症狀, 最緊要驗血同睇醫生, 真係無得慳。
成十年了
日日食安痛易,食左就唔痛,慣左了
btw 點解我父母無呢個病 但我有既 唔係話係遺傳架咩
個gene遺傳
個病未必發
我上3代都無
其實呢啲慢性病唔一定睇私家,政府醫院設備齊全,包晒抽血x ray,私家每次覆診閒閒地千幾,好無謂,又唔係急住開刀,無需要花呢啲無謂錢。

呢個病一定要靠藥物控制,如果唔係,不論你做幾多運動游幾多水都冇用,最多只係減慢惡化。因為你體內發炎指數過高,不斷自己攻擊自己,唔靠藥物你嘅骨骼會全部變壞。早啲控制炎症,對骨嘅傷害就少一分。唔好畏疾忌醫,有病就快啲去醫。
主要係想約果個葉醫生都要3星期
都算係私家醫生
政府醫院係齊全又平打針可能有資助
但係剩係排內科新症都兩年
如果醫生覺得你穩定冇比快期你就大撚鑊
點都要洗少少錢去左私家驗血食左藥先
靠門診同急症開啲垃圾藥咩必理痛個啲就仆得街
我之前都係咁食
但食左幾年發覺之後突然間痛返
最後要打針
你記低曬你所有情況,幾時開始,發病時間,位置。
去到門診同佢講曬出黎,醫生應該會叫你驗血,我估佢只會驗一種病,咁之後就等睇報告,如果報告有問題就會好快call你返去見醫生,之後照x-ray同埋出轉介信,再開始排期
點解呀 我而家用緊生物製劑效果好好
風濕病基金會又有藥物資助
都係講緊四五千蚊一針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞