有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
有乜嘢新口服藥
口服藥淨係知有消炎止痛藥
有幾多巴打係虹膜炎開始發現呢個病?
呢幾年斷斷續續係咁翻發 好困擾 但係見你哋上面講嗰啲症狀我又唔係太多喎 諗緊洗唔洗去check下
咩事
我有 打緊生物化劑
之前踢唔到波 跑唔到步
一打完幾日 即刻踢返
但去針貴到hi hi
虹膜炎同克隆氏症係AS既共病
AS係免疫系統疾病 的確有機會係因AS而起
我有,早幾年下盆成日痛,去做body check 發現的,果時話冇藥醫,靠自己做運動,不過我好懶,加上冇咩時間做運動,呢一兩年條腰同背隻都好硬
咁你問題WOR, 做少少運動都唔肯。
虹膜炎
所以知道左有呢個病後唔敢劈炮HA
Acroxia!?
以我所知食風濕類藥係適合係其他關節都有痛既人,得後腰痛既人食係作用唔大
不如大家分享下食緊邊隻藥
我食緊diclofenac 100mg,每日食,唔知會唔會好傷

遲d仲想用HKer's Pathway去加拿大,唔知有冇影響
我未知之前 痛到頂唔順 辭左份工休息
Ibuprofen
想請教物理治療師巴打,我上年後腰近盆骨位開始痛,彎腰時特別痛,但痛嘅時間唔長,可能1日。睇過骨科,照過x ray, 醫生話係平日坐得多office,但我坐企姿勢都唔好,會寒背,所以就痛,而x ray 見到啲肌肉拉直咗少少脊骨。佢都係叫我痛就食止痛藥同埋做運動,話無其他嘢做。

嗰時無做開運動,只係嗰排坐得直咗,最近突然有次超級痛,好似有刀拮咁,最痛時郁唔到,痛咗兩日又慢慢唔痛,開始做少少workout,到底仲可以點搞?
醫生有無話係椎間盤問題
佢無咁講,只係話睇x ray只見到條骨直咗少少,唔夠彎,應該係我企坐姿、拎嘢姿勢唔啱。但而家一痛痛得好突然,可能係我無做過咩特別嘢,企企下/彎腰就突然痛到好似俾人插一刀咁。

利申:絲,唔知有無唔同
想問有強直性脊柱炎建唔建議去啪骨
發炎就食藥
睇落有機會出現左椎間盤問題咳會唔會特別疼
因為rheumatoid既野一定係發炎指數低位先會處理返關節既野
想問一日一粒傷唔傷肝
咁又無為意喎。我第一次痛時係想彎腰抱起小朋友,都未抱起就一秒劇痛,痛到痺。
有 痛到仆街
老豆30歲確診每日游水 而家近70條腰都唔痛+自己輕鬆到換襪
我十年前確診每日拉筋+做GYM 到而家都未痛過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞