有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
可以針對發炎
但係斷尾就…
直至現時為止,醫學上並沒有任何方法將 強直性脊椎炎徹底根治
公立內科排成兩年
好彩個陣因某啲事拎左個快期睇
唔係仲係食緊急症開啲濕鳩必理痛冬青膏
約左聽日睇職員診所 同埋約左私家骨科睇下有無得驗先

好似好少風濕科醫生我都係等轉介
b27 association? 搵唔到有醫生
有條頸日日好撚痛
驗血啦喂, 我都係早兩年睇醫生先驗到自己有。
廣華葉文龍醫生, 都算醫呢個病幾出名下, 收費叫相宜少少, 我呢D窮L睇佐幾次之後轉返公立。
你係睇左普通科先去睇葉醫生定係懷疑之後去葉醫生驗血
樓主平時有冇做運動
懷疑有
可以去邊個睇?
日日都有但係唔劇烈
多數moderate strengthening
間中有少少aerobic
我係睇佐公立普通科先, 再轉去專科, 然後照X光, 但MRI要等年幾, 我等唔切, 就比錢去睇葉醫生。因佢都係東華既, 所以ACCESS到我病歷, 同埋寫信REFER佐我去照MRI(平少少)同驗血, 之後CONFIRM中佐。

之後因經濟原因, 我轉返睇公立, 但大半年先覆一次診, 老實講醫生都無咩好做, 每次都係開止痛藥同黃色果隻藥, 問下你情況點咁, 15分鏗就睇原, 然後去拎半年量既蘗。

好SAD既係, 我係葉醫生/上網既資料得知, 呢個病係無得醫既, 只能靠每日做體操去防止惡化, 同埋一定要運動(最好游水), 我由一個肥撚變到考到二級山藝都係因為想郁下。如果情況再惡化, 就真係要打生物製劑了, 不過我比唔起萬幾蚊一個月去打針, 所以都係死頂。

希望覺得周身痛, 眼痛同易攰既巴絲, 得閒抽一日去睇醫生, 愈早發現愈好, 我自己就拖佐十幾年先睇, 搞到好多小毛病同情緒都唔係太好。
我暫時約左職員普通科門診
睇下咩流程再話你知
無得醫 只可以控制 ,有錢打針好少事,無錢就等收皮
我唔知你STAFF條隊會唔會快少少, 如果經濟唔係太大問題既, 我建議你可以即刻搵私家去驗血同照MRI先, 因X光睇得唔係太清楚個融合情況。
我排到2023
暫時約左骨科同普通科
諗住睇左普通科睇下點先好耐無接觸醫生果邊又無睇過職員診所唔記得有無得驗血果d
聽日無既話我就去約下葉醫生/其它醫生了
Bro, 比五六千睇私家同照MRI先, 同埋要有確診證明先可以入B27會。
後生頂兩年發炎條spine都收得皮
大家幾歲
16歲開始痛 依家2中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞