有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
仲以為呢啲貴藥公立唔會平啲
咁你私家如果打正廠要幾錢針
正廠之前我打大約4200一針
Keep住唔病發可唔可以當好返?
有b27基因嘅人都係環境因素引發AS
4200真係太貴
兩星期一針要8400.....
真係負擔唔到
當一半啦 因為好多因素會發病
同埋我發炎指數低到喊醫生都唔敢講好番
貴好多 唔記得exactly幾錢
之前未排過公立專科 想問拎左私家醫生轉介信之後去邊到排?
但係初單可能都係打正廠先
正廠貴會有資助 你追我留言上面有講
內科轉風濕科 排到之後有醫生覆診之外仲會有APN姑娘電話跟case
咁內科又係點樣先睇到 洗唔洗排
sor成世喺公立淨係睇過急症
冇得私家風濕專科直接轉介公立風濕科
佢都係會叫你去內科排期先
唉 最慘呢個病嚴重起上黎 1-2年已經可以骨融合
想之後去邊間醫院睇 就直接拎信去嗰間醫院嘅內科部預約排期? 會唔會喺呢間排 但叫我到時去第間
係呀,唔會
所以你要搵一間醫院內科有風濕科呢個分科
要點樣既環境先會引發 我成年都好似冇咩事
我自己連鎖私家之前打正廠6500一針 後尾轉左第2間打藍白色個隻副廠 都要3700
真係好貴好貴 聽講公立講緊1900
原本有b27但從來無病發嘅人,可能會因為細菌感染 腸道感染 其他因素 令b27基因認錯左 變左自己打自己
但已經有左強直就唔知了
睇完骨科醫生照過X-ray 都極度懷疑自己係中左強直。
自己又係幾個月前先腰痛背痛,跟住又啪骨又針灸都分別唔大,感覺啪完骨仲衰左

跟住冇耐開始梅花間竹咁腳底小腿屁鼓大脾又緊又痛,一時就左腳一時就右腳。

但反而晨僵自己就唔太覺有,但有時係背部酸痛醒,但側睡就冇事。

想睇下咁多位巴絲確診前係咪都係咁既情況。

Btw, 已安排左睇專科風濕科睇睇
驗血最準
thx
我b27 negative都照樣奶嘢
想問下公立打針個流程係點?
我依家排咗期 之前私家骨科轉介 完全未睇過風濕科
到時第一次去係咪都要再一次驗血 真係發炎指數太高先俾打針 然之後打針又再排過隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞