有無人有強直性脊椎炎

935 回覆
58 Like 5 Dislike
Ching 咁貴,公立應該1800一針左右
我之前驗到gen 入面唔知少左隻咩定有咩問題,然後排撚左成年去睇內科,話我好易有依個病,但醫生話暫時未發病,都無得預防,到發生左先可返去睇
有冇人試過腳掌痛,唔知係咪發病。無啦啦前掌好痛
應該唔關事
半年無痛過 無啦啦一痛 即刻心情差咗好多 之前發病既感覺即刻返哂黎 灰哂
關事, 條筋發炎, 我都有
咁你點處理? 食消炎止痛藥?
有冇details? 同埋想知依家最平嘅針係咪恩利, 7500 四針一個月。
Yes, 其他方法無咩用
你有冇諗住打生物制劑呀 我本身諗住唔打 一路以為控制到。但無啦啦發炎好辛苦 因為我keep住有打波 冇波打個人好低落
BRO我無打啊, 供緊樓, 每個月都幾千蚊頂唔順, 我都係一路食止痛餅同埋KEEP住去GYM ROOM郁下同埋放假行下山。
我一發炎就麻煩, 除佐痛, 我仲有溢脂性皮炎, 眉毛, 鼻翼會發紅甩皮。所以我都幾依賴止痛餅, 醫生都有講打針可以解決哂呢D問題, 但每個月幾千蚊真係拎唔出, 唯有搽藥膏同令自己無咁易有壓力。好彩伴侶同家人都清楚明白, 唔會覺得我好麻煩。
加油呀 希望你以後都唔會發炎, 我經濟壓力冇你咁大,至少唔使供樓 我平時都有去gym room同打波 。係突然間痛到打唔到波覺得心情好低落
你覆診問醫生啦
因為打針打邊隻應該係佢揀比你
我都係覆診聽到隔離位想打仿製藥先知有
但唔知佢打邊隻
我都試過腳跟痛
每行一步都痛到仆街
睇醫生啦
如果急睇私家醫生,佢都係比止痛藥我食, 但我覺得睇開嗰個私家醫生有啲廢。 之前排咗公立醫生佢俾咗幾個月止痛藥我。而家食緊,諗緊政府覆診果陣好唔好打生物制劑。
其實我覺得醫學界普遍都係三招, 止痛餅, 打針同做運動。
仿製針?覆診問下先
我宜家痛緊
早排食消炎止痛藥冇咁痛
一停藥就痛返
想知其實睇專科醫生
係咪都係開d消炎止痛藥架咋
你係有強直性脊椎炎?
如果睇風濕科既一係消炎止痛藥
一係就打針
都冇其他方法架喇
未知
不過全身有幾個關節位痛 包括脊椎
所以唔係強直性脊椎炎
就係類風濕關節炎
見你地唔打針既話
都係食消炎止痛藥
咁我自己係藥房配黎食算
你睇左醫生先搵你點解痛先會好過你就咁自己配藥食
其實本身有諗過睇
追post見有人話葉文龍醫生好就打咗去book
點知佢話要等幾個星期先覆到我有冇位畀我book
宜家等咗成個月 仲等緊
你可以試下睇家庭醫生先都得
到時驗左血Confirm左係呢個病既順手拎轉介信睇政府
同時睇私家風濕科
普通醫生一早睇咗
話係關節炎 食消炎止痛藥就ok
有冇得自己去驗血check下有冇呢d病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞