[zaza仆街死]NBA季後賽討論區(49)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
無睇場波,純粹想問波波今場戰術係咪封殺左勇士?

Brown用zaza咪封殺左垃圾刺囉
一出腳打返一個16-0既攻勢

我覺得係kl傷左之後刺球員心不在焉
he Spurs had a comfortable 21-point lead when Leonard's left foot landed on Warriors big man Zaza Pachulia's foot with 7:55 left in the third quarter after he missed a corner fade-away jumper. After sinking two free throws, Leonard limped off the locker room aided by athletic trainer Will Sevening.

The Warriors responded with an 18-0 run to trigger a wild 113-111 victory. Game 2 is set for Tuesday.
"It was pretty tough (to watch)," Leonard said. "But I still had faith."
冇睇波
純粹問下zaz同horford比
係同一類定點

你應該類比zaza為保格個類
球風,dirty 都似

我指zip腳個下動作
因為上次好多人撐horford係自然反應

horford 個球有得嘈下
依球一定有心
zaza成功一晚內令聯盟其餘29隊變+2gc
未必係特登
杜蘭特表示:「Zaza不是一名骯臟的球員,當你想傷害他人時,你得完美掌握時機,我的意思是,我們不是那樣的球隊。Kawhi是一名十分出色的球員,我們對他只有尊敬。我們都希望他能保持健康,當時我們只是想封阻他的投籃,我們打得很努力。
「當時的情況很不幸,我希望這一切沒有發生,但是我覺得並不是故意的。你不能只聽推特上那些人的意見,他們不是理性的。我希望Kawhi能打下場比賽,希望他的腳踝趕緊好起來,但那個回合真的不是故意的。」

垃圾cupcake kd收皮啦

仆街cupcake自己都走撚左步

傳比一秒後嘅自己

佢講得啱呀
that was a perfect timing to hurt a player
勇士前鋒二姑僅上場10分鐘,並且沒有出戰下半場的比賽。賽後,二姑接受媒體採訪時表示,他的左膝有些酸痛。
「這(左膝)就是有些酸痛,」二姑說道,「這一直都在發生,我明天會再次接受檢查。」

一定係譯做二姑
杜蘭特表示:「Zaza不是一名骯臟的球員,當你想傷害他人時,你得完美掌握時機,我的意思是,我們不是那樣的球隊。Kawhi是一名十分出色的球員,我們對他只有尊敬。我們都希望他能保持健康,當時我們只是想封阻他的投籃,我們打得很努力。
「當時的情況很不幸,我希望這一切沒有發生,但是我覺得並不是故意的。你不能只聽推特上那些人的意見,他們不是理性的。我希望Kawhi能打下場比賽,希望他的腳踝趕緊好起來,但那個回合真的不是故意的。」

垃圾cupcake kd收皮啦

仆街cupcake自己都走撚左步

傳比一秒後嘅自己

咁都唔計走 痴撚線 下次唔好拍波啦
未必係特登

依加呢一刻我都覺保雲都係冇心
睇番個下佢第一下已經去封可愛,跟著再搭前一步個下如果唔係諗住攝腳既話真係解釋唔到佢想點
未必係特登

拿av
今次我就唔撐你啦
訓醒睇ig見到
Zaza你條垃圾仆街死
無睇場波,純粹想問波波今場戰術係咪封殺左勇士?

Brown用zaza咪封殺左垃圾刺囉
一出腳打返一個16-0既攻勢

我覺得係kl傷左之後刺球員心不在焉

冇左可愛 冇人守到毒撚,lma又唔生性
大家係時候支持正義吾皇收宇宙湧皮

一早都話zaza係垃圾

不過見到馬刺俾人攝腳係有啲心涼
未必係特登

拿av
今次我就唔撐你啦

係隔離打左個 post,有興趣嘅睇下

首先要講清楚
1) 攝腳無論係唔係蓄意都係有錯,一定要俾足夠空間球員安全落地
2) 同意 JVG 講法,一出現攝腳情況,應該自動判 F1 犯規
同防守球員打中頸以上位置一樣,絕對屬於係 excessive contact,至少要判 F1,本身 NBA 設立 flagrant foul 都係想保障球員安全,攝腳危害球員安全
3) 睇返往績,Zaza 打法一向算係比較 dirty/physical

https://www.youtube.com/watch?v=0LrUoQbsmEg
睇返段片,Zaza 行最尾一步果時已經轉左身望個波
當然佢有可能係想放隻腳出黎博攝腳,純粹係想博下中唔中,唔中都冇影響
所以重點應該係放係佢最尾果步到底係唔係冇必要
一個接近七尺,運動能力係 NBA 唔算特別強嘅中鋒,switch 左去守一個得分能力強嘅外圍球員
俾 Leonard 一下 side step back 拉空左距離起手,close out contest 一步停唔到 momentum 我覺得可以理解
咁做肯定係好危險,有得睇 replay 嘅,除非係想蓄意整傷人都唔會咁做,不過係剎那之間就唔同講法
Horford 最近都試過攝腳,Game 1 整傷左 Morris

當然呢單野唔係冇疑點
Zaza contest 完之後應該感覺到有人踩中佢隻腳,點解佢仲起跑?
球證一吹 Zaza 點解即刻有咁大反應?Zaza 點知球證係吹佢而唔係吹 loose ball foul 或者係進攻犯規?
我會話,Zaza 有樣野同其他中鋒都幾唔同,搶唔到籃板嘅佢有時會 hustle 跑去對面藍底博快攻機會
http://www.youtube.com/watch?v=WxGyn0NfM_8&t=0m30s
0:30, 1:10
https://www.youtube.com/watch?v=HBixkc2PMe0

同埋一聽到球證吹犯規,無論係球員球評定球迷都好,直覺上第一時都會認為係吹防守球員 contest 打手犯規
加上球證唔係 late call,Zaza 可能以為球證係吹佢打手,但係佢知道自己擺明冇打中所以先咁大反應,我見 Draymond 係 weak side 都舉高雙手
勉強算係解釋到 Zaza 嘅行為
當然,攝腳無論係唔係蓄意都係有錯

點解會話 Bowen 係蓄意而 Zaza 未必係?
因為 Bowen 有攝 Carter 腳嘅往績/歷史,佢唔係第一次咁做
仲有頭兩次 Bowen 係冇移動下,無 momentum 無啦啦伸隻腳出黎攝
https://www.youtube.com/watch?v=THGJJHln4Co
仲要考慮係 ace stopper vs 七尺冇咩運動能力中鋒呢個因素
Bowen 果幾次 同 Zaza 呢單明顯有分別

如果有人想話: 係冇打過波/支持勇士/盲左先會咁講
Leonard 自己同媒體講話 Zaza 唔係特登,唔認為係 dirty play,只係想 contest shot

@mikefinger
Kawhi told me he does not think the Zaza play was dirty. Said he was just contesting the shot.
KL宣佈之後果D都唔打得?
睇番個下佢第一下已經去封可愛,跟著再搭前一步個下如果唔係諗住攝腳既話真係解釋唔到佢想點

正常落過場打波都知一定唔會踏嗰步
唔影響射波之餘一定會犯規

跑過去守都可以話唔小心,企定定守都攝到腳一定係有心
打咁撚大段護主 屌你老母死過狗竇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞