發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
留意返 香港人才 係外流
下流?未必,大把有料既人飛左去歐美做IT, ART, 設計類既野, 好撚多人第一年已經搵夠, 佢地留係香港一世都賺唔到既錢, 之後住HOUSE, 返工當人生ACHIEVEMENT
返朝九晚九一至六,大陸IT狗(碼農),賺錢嗰個咪又係上面班二世祖
朝9晚9每星期返六日
其實不嬲都係
Thank you
Thank you
香港最好唔使耕田同當兵, 當兵真係仆街, 唔見屋企二年去山卡拉地方, 被人溶左都唔知
香港有gogovan
人地由貧困縣、大山走出黎做三和大神其實已經上流左
朝9晚9返6日
間唔中有 多數時間冇
呢個真,喺好多遊戲公司電視電影公司都見到好多香港人或者香港人後代

有時唔係唔想留喺香港
而係唔想自己既才藝畀呢個地方埋沒咗
自己搵翻之前google諗住注資香港既新聞睇下邊個reject先啦碌柒
香港:上莊住hall,開P屌女,走堂,火魔,坐監,互屌,批鬥,被自殺/自殺/父幹

中國:讀書做嘢瞓覺讀書做嘢瞓覺/自殺/殺人/被自殺/三和/父幹

支那作為一個極權,再差佢都要搵方法發展
香港作為支那殖民地,政府貪污不止
政策純粹配合支那攞錢,為支持極權嘅商家開路

退化係正常不過,而家先係頭嗰浸
香港有撚排衰
香港食唔到科技發展趨勢 所以咪向下流
唔講大陸 淨係睇其他三個亞洲四小龍
韓國有三星 台灣有台積電 新加波有好多bigtech 嘅r&d
香港bigtech 只能sales 同cyberport 班概念吹水王
唔做到咁點氹你地擁抱大灣區
高技術嘅工人工又唔高, 啲公司淨係諗點樣揸壓員工, 而且又做到成隻狗咁又辛苦

反而低技術嘅工雖然人工都唔係好高, 但又做得輕鬆

乞食科出嚟人工有12k都偷笑, 不如腳踏實地做保安, 一張白紙去機場做有19k
手機維修 唔算低技術
以前係大陸啲民工做呢啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞