發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
都係,比自己害死好多野係一步一腳印,但香港人未學行已經想飛,做邊行都好最終都係想上市,再跨界做地產金融搵大錢
香港就係咁撚神奇

當你覺得個老屎忽夠鐘收皮

又有後生要老屎忽出手救援
仲有係香港人才外流
既然不利呢方面嘅發展
點解唔去其他地方試?
一間公司咁多廢閪 遲早都會被淘汰
所以話自由行係毒藥,早幾年藥房打開門口d大陸客水貨客會自己湧入黎比錢你洗街坊黎買支牙膏排隊啦阿叔
97開始已經係啦
Btw 以前我都對啲SAAS, Disruptive innovation 嘅嘢認識唔多
香港最撚大果幾間本土野都仲有排玩
係支那網購真係搵命博
班支那人黎香港都係買D食落肚既野,緊係唔會網購
口裡愛國用國貨,身體卻很誠實
2000年
自己攪it , .com
好撚好景
好自豪
amazon, google, facebook, qq, alibaba仲未出世

但原來只係上市炒股
既得利益者太多啦
連uber都可以因為譚喂豬呢啲撚屌有百鳩幾個的士牌就ban9咗你就知曬撚氣啦香港
仲有啲大公司賺到盡同短視嘅心態,好記得早5、6年前未有we7pay、支那寶嘅時候八達通想進軍小商販市場(例如街市、的士),屌你老母夠撚膽開成人地 2%定3%charge仲唔撚係即時入數,結果普及唔到,真係抵撚死
見到愈嚟愈多後生做保安揸的士
慢慢囉
公司唔夠競爭力
一係就被淘汰 一係就內部改革
其實都唔止香港啦 台灣民進黨二次執政後無曬陸客做開陸客生意嘅行業都死過臘肉啦,even心齋橋堆藥妝而家疫情都一樣遮
台灣單單係半導體代工行業 已經係世界首屈一指。。。
其實有時都會問
疫情大流行
天造時勢令好多科技公司崛起
但香港真係想揾間睇得嘅都。。。。。。
搞地產同埋收租就夠發達做咩咁辛苦咁重奴性上一代拼搏都係為咗下一代唔洗咁拼搏
因為信香港正貨 奶粉
醫療hpv針都會黎香港打
咁我想問關支那陰乾咩事
樓價同肥上瘦下嘅問題
佢講旅遊姐

其實冇左陸客,台灣19年既遊客人數創新高,當然經濟結構一定有調整,但都有政策同宣傳配合

遇著香港班7頭,想搵食唯有食自已
問題係半導體高增值...養人少,等於香港做金融係好能好搵,但養人少解決唔到失業問題旅遊其實唔係佔GDP好多,但養得多人
證明你根本唔識整,但就屈人低技術垃圾工
整板好多時都要整touch ic, audio ic 等等,就係你講既焊死晒係塊板上面既野
唔識可以google 下先出黎9up
點解你個回應又係文不對題... 台灣半導體屈機係一回事,但係呢幾年大撚把真係做開觀光嘅行業係死過臘肉,而呢個問題你政府始終都係要解決,That's why蔡政府呢幾年係咁搞新南向政策+加強台日觀光就係咁解

台灣半導體就各有前因莫羨人啦,成個政府真係由1980年代孫運璿起就大力支持架啦,都要搞成三十幾四十年先有今時今日咁嘅成就

香港?起個玫瑰園規劃都比支那屌到七彩啦,仲想港英可以留到更多嘢比大家?諗下就好啦
無製造業又何須咁高技術呢
技術可以買返黎又何須自己研發呢
走精面結果就係無野創造到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞