發唔發覺香港整體都係向下流動緊?

455 回覆
2247 Like 211 Dislike
你都on9
iPhone一換IC就收皮,所有野都hardware對編號
撚有得留呀
扮咩野啫做呢行呀
仲未講Zoom其實係大陸人搞人地係借美國呢個環境同市場去做起咋。你幾時死呀?我冇做過咩勁野,不過起碼一定勁過你囉
即係有政府比錢support 啦 講咁多廢話把撚咩
你有冇做過r&d poc架 一開始做development 都要比10-20% 錢 成功左先比埋80% 錢去
如果唔係政府一開始比錢support 我就唔信會有人做
驚比政府揸春袋 spacex好多生意就係美國政府
Uber 單野你都仲未答我 ?
呢個係講緊人地間公司已經有技術先有政府contract呀屌你有冇做過R&D㗎,美國點會政府冇啦啦你乜柒都冇比錢你賺呀,政府on9?等於香港政府會唔會冇啦啦比錢科興研發疫苗呀?梗係科興出到產品咪簽contract買囉。你講既R&D poc啲錢咪係私人投資者or VC㗎囉,唔係美國政府比㗎,你究竟明唔明個重點呀好撚蠢
你唔信有人肯做咪正正我講既問題囉現實美國就係大把投資者會做,然後香港人覺得我點解要投資落去呀,所以咪導致香港做科技公司冇funding囉你完美示範晒
唔計%計咩?
你想數人頭? 咁世界第一大國係印度
Fanng好多高層都印度人
no 係你賺錢佢加租,你購更多佢加更多,咁做鬼咩
唔識就真係google下啦
乜野叫整ic,乜野叫飛線都唔識就係度9up
你個名果然改得無錯

「香港的電動車技術在世界位列前席。2005年製造電動車,2007年已經開始銷售,比很多東南亞國家,甚至比日本、中國都要早!」帶領研發mycar的理大電機工程學系教授鄭家偉,雖然也為能夠吸引外國投資感到自豪,但亦難掩「可惜」之情。

Low tech撈嘢 high tech揩嘢

香港其實有不少類似的「走寶」例子,近年要數智能眼鏡Google Glass內的重要組件微型顯示器。該組件原是由科大研發,但因港商不識貨,研發團隊苦尋投資不果,最終由台灣奇景光電(Himax)投得,並在科大研究上發展出用於Google Glass的0.25吋微型顯示推動器,而奇景光電更獲Google入股。科大電子及計算機工程學系講座教授郭海成便曾慨嘆,「如果香港有人肯投資,依家Google Glass就係香港造」。

「香港廠商最常掛在嘴邊的話就是:low tech撈嘢,high tech揩嘢!」香港理工大學企業發展院院長黃亮指出,香港科研經費主要來自政府,每年30億,然後院校間就「分餅仔」,「無論怎樣競爭,個餅也是那麼大」,而企業資金向來不多。香港科研經費落後,幾近全球包尾,與科技強國相比,更是望塵莫及。

你就真係完美示範弱智仔、冇邏輯思維、前言不對後語,快啲死啦死柒頭
就咁換home button 緊係用唔到touch id
要用到touch id 就唔可以用制換制
係要駁返原有粒制既線路
咁係咪低技術垃圾工呢?

你幫我搵埋資料support我

香港科研經費主要來自政府,每年30億,然後院校間就「分餅仔」,「無論怎樣競爭,個餅也是那麼大」,而企業資金向來不多。香港科研經費落後,幾近全球包尾,與科技強國相比,更是望塵莫及。

咪我上面講既point囉,香港人根本就唔識呢啲科技嘢,唔支持,企業資金向來不多呀,都冇funding,個個打算靠政府
咁你香港係咁
閒日打開電視
起碼兩個台係喺度講股市
cls
你大氣電波有幾多個免費台呀?
成個開市時段喺度睇財演9up?

偏偏就係㩒個制一買一賣就有賺
仲要係即賺
邊個會去投資新科技?
新科技留返美國佬同深圳,你有我咪用錢買囉,ok?

不嬲都係咁,一向都係咁
唔知有乜好嬲
佢地覺得錢係萬能
冇諗過宜家俾fb渣住春袋好無謂

成日諗住我唔用fb我地一齊跳船
我地有錢有demand一定會有人整d 野黎招呼我
fb冇人用佢自己會沉
support你老母咩,而家係你閱讀障礙
頭先邊個話香港人廢架?睇過?搵窿捐啦白痴仔
食物半日送貨?邊一間?
你話買油買米重就揀網購姐
我想買菜買豬肉唔通都網購咩

衫依方面 淘寶紅咗好撚耐
利申 戒咗淘寶

會上網買野 但唔會下下上網買
你係咪弱智其實閱讀理解0分
笑撚死我冇講過全部人廢,我不嬲知有精英,講緊普遍香港人廢,唔識新科技,唔支持,唔會投資,跟住個個想靠政府,不過你閱讀理解0分唔會明我講咩㗎啦。大把清醒既人正評啦,我講中你廢嬲嬲豬

繼續搬龍門啦 頭先就話香港人廢,而家改standard就話不嬲唔係全部人廢唔好兜啦你真係好撚柒

你不如真係考慮死咗去啦,唔好再浪費地球資源
你唔識字?啲後生呀,你唔係同我講整電動車果班20歲掛
你條死仆街又搬龍門 講咁多廢話喺度遊花園
你就係創科x數碼x 到做?
政府班垃圾咪最撚柒廢啦 乜撚都唔識 乜都加AI bigdata 字眼落去就當自己科技 你地憑乜撚嘢負責批project funding
剩返啲人留返嚟做咩?

送快件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞